Így néznek ki most a '80-as évek legnagyobb színésznői

Nem voltak cicababák, mégis ezrek rajongtak értük. Vajon őket is elkapta a plasztikaláz vagy ellenálltak?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha gondolatban összegyűjtjük a nyolcvanas évek legtehetségesebb és legvonzóbb színésznőit, meglepve tapasztalhatjuk, hogy közülük sokan bizony nem éppen azok a tipikus cicababák. A hetvenes években befutott Goldie Hawn, Ursula Andress vagy Jane Fonda markáns erotikus jelenléte tapintható volt a vásznon, ez azonban nem jelenti azt, hogy például Susan Sarandon vagy Meryl Streep ne rendelkezett volna szintén hozzájuk hasonló ellenállhatatlan vonzerővel.

A hetvenes évek bombázói: Ursula Andress, Goldie Hawn és Jane Fonda

Ám az évtized gyönyörű színésznői közül sokan a közönséges vágykeltés és a cicás báj helyett már egészen másfajta tulajdonságokat helyeztek erotikus szexepiljük gyújtópontjába.

A most következő sztárokra sokkal inkább a hűvös, mégis magával ragadó távolságtartás, a femme fatale-ok titokzatosságából fakadó kívánatosság vagy éppen a férfias tulajdonságok jelentette izgalmak jellemzőek.

Jessica Lange

Az 1949-es születésű Jessica Lange gyerekkorában festő vagy táncos szeretett volna lenni, ám egy mozi hatására mégis pantomimet kezdett el tanulni a híres Etienne Decroux-tól. Miután New Yorkba költözött, modellként dolgozott, majd különleges szépségének köszönhetően a hetvenes évek második felében felfigyelt rá Dino De Laurentiis producer. Aki éppen a King Kong remake-jéhez keresett női főszereplőt. Az ismeretlen bombázóba és lehengerlő idomaiba nem csak az óriásgorilla, hanem a pasik is azonnal beleszeretettek, ennek ellenére a film gyenge kritikai fogadtatása kifejezetten hátráltatta Lange kibontakozófélben lévő karrierjét.

Két év után a színésznő végül szerepet kapott a Mindhalálig zene című musicalben, majd a kritikusok szívét is meghódította. Köszönhette ezt azon emlékezetes alakításainak, melyeket a Postás mindig kétszer csenget, a Frances vagy az Aranyoskám című filmekben láthattunk. Utóbbiért megérdemelten vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 1983-ban.


Az évtized során azonban ráunt a kasszasikerekre, nem véletlen, hogy azóta is elsősorban olyan művészfilmekben láthattuk, mint a Nagy hal, a Kívül tágasabb vagy a Broken Flowers - Hervadó virágok.

Lange nem éppen hétköznapi, intellektuális szépségével számos művészt vett le a lábáról. A hetvenes években Mihail Barisnyikov orosz balettművészhez fűzte intim viszony, majd 11 évig volt Paco Grande fotográfus felesége. Jelenlegi férje Sam Shepard drámaíró és színész, akivel 1982 óta él boldog házasságban.

Elgondolkodtató, hogy a színésznő még mindig varázslatos szépségét vajon pusztán a természetnek vagy esetleg némi plasztikai segítségnek köszönheti-e. Valószínűnek tűnik, hogy - mint szinte mindenkin az álomgyárban - rajta is hajtottak már végre botoxkezelést és ráncfelvarrást a plasztikai sebészek. Az mindenképpen örömteli, hogy Lange nem szabatta szét arcát időskorára, éppen ezért természetes ragyogását hatvan évesen is meg tudta őrizni.

Kathleen Turner

Kathleen Turner A test melege című provokatív thriller főszerepével robbant be a köztudatba. Lawrence Kasdan ma már klasszikusnak számító film noirjában igazán emlékezeteset alakított, sikerült ugyanis egyszerre megmutatnia angyali és démoni arcát. A meglehetősen erotikus filmben kifejezetten jól állt neki a közönségesség és a meztelenkedés, ám ő testi bájainak merész mutogatása mellett nagy hangsúlyt helyezett arra is, hogy a vásznon igazi végzet asszonyaként jelenjen meg.


A filmmel megérdemelten vívta ki a nemzetközi elismerést, sikereire aztán A smaragd románcával és folytatásával, A Nílus gyöngyével tette fel a koronát. A népszerű kalandfilmekben ő formálta meg Joan Wildert, aki már korántsem volt démoni femme fatale, figurájának csábereje ugyanis sokkal inkább a folytonos csipkelődésből és a pajzán játékosságból származott.

Turner a szexepil vagy a szépség tekintetében sohasem vehette volna fel a versenyt például Michelle Pfeifferrel, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy az évtized egyik legkörülrajongottabb színésznője legyen. A kilencvenes évek elején súlyos ízületi gyulladást kapott, így - bár a tolószéktől hosszadalmas kezelések árán megmenekült - mára az egykori bombázó különleges szépségét jócskán kikezdte a betegség, a mozgáshiány, a falánkság és az alkohol.

Sigurney Weaver

A feltűnően magas Weaver nem tartozik a korszak legszebb színésznői közé, a nyolcvanas években mégis pasik ezreinek fantáziájába sikerült belopnia magát. Pályafutása a hetvenes évek végén indult, hat perc erejéig feltűnt Woody Allen Annie Halljában. Ridley Scott rábízta vérfagyasztó scifi-horrorjának, A nyolcadik utas: a Halálnak a női főszerepét.

Ellen Ripley hadnagy karakterét Weaver a markáns maszkulinitás ellenére kiapadhatatlan vonzerővel ruházta fel. Feltehetően nem akadt pasi, aki nem kapta fel a fejét a film végén, amikor a magára maradt űrhajósnő falatnyi bugyiban és egyetlen szál trikóban számol le a borzalmas szörnnyel az űr hidegében.


Sigourney Weaver - aki keresztnevét F. Scott Fitzgerald Nagy Gatsby című regényéből vette - a későbbiekben is gyakran testesített meg férfias, ám vonzó figurákat. Gondoljunk csak A veszélyes élet évére vagy A gorillák a ködben című életrajzi mozira. 1988 kétségkívül az ő éve volt, ekkor ugyanis egyszerre jelölték a legjobb női fő- és mellékszereplő Oscar-díjára: előbbit Diane Fossey állatvédő megformálásért, utóbbit pedig a Dolgozó lányért érdemelte ki.

Ám hiába a szakmai elismerések sora és a népszerűség, a kilencvenes években már egyre kevesebb komoly ajánlatot kapott. Az évtized terméséből mindenképpen kiemelkedik A halál és a lányka, illetve a Jégvihar, az ezredforduló után pedig leginkább mellékszerepekben tűnt fel a vásznon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az elmúlt években láthattuk például A faluban és A nyolc tanúban, de ne feledkezzünk meg az animációs filmekről sem. Hiszen ő volt a WALL-E című bájos mozi központi számítógépének a hangja, és ő narrálta tavaly a Cincin lovagot is.

Az 59 éves Weaver szokatlan bájából mostanra sem veszített semmit, arról nem is beszélve, hogy más színésznőktől eltérően nem plasztikáztatta szét magát időskorára. A rajongók pedig örülhetnek, James Cameron hatalmas durranásnak ígérkező Avatar című filmjében ugyanis újra az űrben láthatjuk majd a katonás színésznőt, aki a hatodik iksz árnyékában is biztosan megdobogtatja majd a pasik szívét.

Ezt is szeretjük