A 4 legcsábosabb sztárbombázó 40 felett
Íme, egy félig magyar, egy olasz, egy francia és egy félig német származású sztár, aki szépségével kenterbe veri a húszéveseket is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az embernek néha az az érzése, a filmszakma konzerválja a szépséget – legalábbis olyan gyorsan tudja cserélgetni a huszonéves egyenbombázókat, hogy az ember a felbukkanó, majd eltűnő sztárocskák nevét megjegyezni is képtelen.

Akadnak azonban olyan színésznők, akik bár túllépték a bűvös negyvenet, mégis bevonzzák a nézőket filmjeikre, hiszen szépségükben van valami ellenállhatatlan, lelkük legmélyéről jövő csáberő, amely kortalanná nemesíti őket.

Mariska Hargitay – 1964. január 23.

A Santa Monicában született Mariska híres szülőktől származik: édesapja az eredetileg budapesti Mickey Hargitay, egykor a Mr. Universe erőbajnoki címet birtokolta.

Édesanyja pedig az ötvenes évek platinaszőke szexszimbóluma, Jayne Mansfield színésznő, aki tragikus autóbalesetet szenvedett, amikor kislánya három és fél éves volt – ráadásul a kicsi ott aludt a hátsó ülésen a tragédia bekövetkeztekor.

Mariska, követve édesanyja pályáját, először az elmélet megszerzésével próbálkozott, ám az UCLA Film és Színház szakát fél évvel a diploma előtt otthagyta. Inkább szépségversenyeken próbált népszerűségre szert tenni, és miután 1982-ben ő lett Miss Beverly Hills, be is indult filmes karrierje.

Azóta többféle szereppel megtalálták a rendezők, de a nemzetközi elismerést, valamint az Emmy- és Arany Glóbusz díjat a nálunk is vetített Különleges ügyosztály című sorozatban alakított Olivia Benson nyomozó megformálása hozta el számára. Szerepe révén kapcsolatba került olyan nőkkel, akik szexuális erőszak áldozatává váltak, az ő megsegítésükre hozta létre a Joyful Heart Alapítványt. Az öt nyelven beszélő sztár négy éve házasodott össze kollégájával, Peter Hermannal, 2006-ban pedig világra hozta közös fiukat, August Miklos Friedrich Hermannt.

Juliette Binoche – 1964. március 9.

A párizsi illetőségű, számtalan Cézar-díjjal bíró Juliette már az anyatejjel magába szívta a színészmesterséget.

Bár nemzetközileg leginkább az Angol beteg és a Csokoládé révén emlegetik, már sokkal korábban, tinédzserként fitogtatta színészi és rendezői tehetségét különféle amatőr színi produkciókban. Érettségi után aztán a híres párizsi színiakadémia diákja lett, majd mégis inkább magánúton képezte magát.

Számtalan kisebb-nagyobb francia nyelvű alakítás után landolt az 1992-es Üvöltő szelek angol-amerikai moziban, amelyben első ízben szerepelt a későbbi angol beteg, Ralph Fiennes oldalán. Bár négy évre rá, az Angol beteg-béli szerepéért Oscar-díjat is kapott, nem kezdett el görcsösen hollywoodi karrierjén munkálkodni – amikor kedve támadt, visszament hazájába forgatni, majd ha kapott egy neki tetsző forgatókönyvet, akkor ismét angol nyelven filmezett.

Jelenleg a nálunk egy hónapja bemutatott amerikai vígjátékban, a Dan és a szerelemben komikusi vénáját csodálhatják meg rajongói. Amikor éppen nem dolgozik, akkor gyerkőcöt nevel: örökbefogadott fia, Raphael már 15 éves, ex-kedvesétől, Benoit Magimeltől született kislánya, Hana pedig kilenc lesz decemberben.

Sandra Bullock – 1964. július 26.

Bár Virginiában született, Sandra operaénekes édesanyja révén 12 éves koráig Nürnbergben élt, ahol az operaház gyermekkórusában is énekelt. Így aztán nem csoda, ha hamar úgy döntött, neki is a szereplés lesz az élete. A balett- és táncleckék mellett amerikai diáklányként a pompomlány-csapatot erősítette, majd egyetemre ment. De csakúgy, mint a többi említett színésznő, ő is kevéssel a vége előtt otthagyta, hogy a színészetnek élhessen - habár állítólag azóta mégis megszerezte a diplomáját.

Nem is kellett sokáig pincérnőként keresnie kenyerét két meghallgatás között, mert néhány független filmes szerep után megkapta a könnyed romkom, a Szerelmi bájital csúnyácska kutatónőjének karakterét. No, ezzel azért még nem szárnyalt a karrierje, de arra jó volt, hogy meglódítsa: így került be aztán a Stallone-féle Pusztítóba, majd az igazi ismertséget hozó 1994-es Féktelenül című akcióthrillerbe, mely egyszerre tette közismert névvé őt és Keanu Reeves-et.

Az általában a kicsit idétlen, ámde bájos hősnő skatulyájából időről időre próbált kitörni, de igazából mégiscsak ez áll neki a legjobban, főleg Für Anikó magyar hangjával párosítva. A Forbes szerint 85 millió dollár összvagyonnal bíró sztár férjével, Jesse James motorszerelővel 2005-ben házasodott össze, ám gyermekük még nem született.

Monica Bellucci – 1964. szeptember 30.

Kedvtelésből kezdett el modellkedni az umbriai születésű olasz szépség, majd jogi tanulmányai idején azért folytatta, hogy állni tudja egyetemi költségeit. Aztán az iskolát abbahagyta, a pózolást pedig profi szintre emelte az Elite ügynökségnél, amin keresztül keresett név lett Párizstól az Egyesült Államokig, és olyan márkák arca lett, mint például a Dolce & Gabbana. Filmes karrierje a kilencvenes évek elején kezdődött, és hogy nemzetközileg is elismert színésznőként emlegetik, azt többek között a Malénának, annak a Tornatore-filmnek köszönheti, melyben az Oscar-díjas Koltai Lajos operatőrként működött közre.

A filmjeiben – lásd Mátrix-folytatások, Meggyanúsítva, Grimm - többnyire a végzet asszonyát megtestesítő színésznő döbbenetes alakítást nyújtott a Mel Gibson-féle Passió megtört és szenvedő Mária Magdolnájaként.

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mindezt annak ellenére, hogy vallomása szerint nem hisz semmiféle felsőbb hatalomban, sokkal inkább egyfajta misztikus energiában, ami irányítja a természet örök körforgását. 1999 óta Vincent Cassel színész hitvese, kislányuk, Deva 2004 szeptemberében jött világra.

Ezt is szeretjük