A 3 legfájóbb zenészhalál 2009-ben
Akiket az egész világ gyászolt
Michael Jackson halála mellett más kiemelkedő egyéniségek elvesztése is mélyen megrengette a világot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismertebb és kevésbé ismert, fiatalabb és idősebb zenészektől kellett örökre búcsút vennünk, akiknek elvesztését nem csak családjuk, de rajongóik is nehezen dolgozták fel.

Idén is bőven kijutott a tragédiákból: balesetek, öngyilkosságok és túladagolások által bekövetkezett halálesetek rendítették meg a világ zenerajongóit. Év végi összeállításunkban a legmegdöbbentőbb veszteségeket gyűjtöttük össze.

Michael Jackson

A pop királyának 2009. június 25-én Los Angeles-ben bekövetkezett halála nem csak az idei év, hanem az egész évtized egyik legfájóbb vesztesége. Az ötven éves amerikai énekes-dalszerző váratlanul esett össze otthonában azon a nyári napon, és személyi orvosa, Dr. Conrad Murray már nem tudta újraéleszteni. Két órával később a Ronald Reagan UCLA Medical Centerben hivatalosan is megállapították a halál beálltát, miközben a kétségbeesett rajongók már a kórház épületén kívül gyülekeztek.

Michael Jackson halálhíre futótűzként járta be a világot. Habár az elmúlt hónapok során aggasztó beszámolók láttak napvilágot egyre romló egészségügyi állapotáról, azt senki sem sejtette, hogy tervei ellenére nem tartja majd meg a londoni O2 Arénában ötven felvonásos búcsúturnéját. A próbákon készült felvételekből összerakott This Is It című dokumentumfilm azonban meggyőzte a rajongókat, hogy Jackson lenyűgöző előadással lepte volna meg a közönséget.

Ám mégsem állt a színpadra többé. A halála kapcsán vizsgálódó rendőrség augusztus folyamán bejelentette, hogy az ügy újabb fordulatot vett: gyilkosság történt, melyért egyértelműen kardiológusa, Dr. Conrad Murray tehető felelőssé.

Murray írta ugyanis fel neki azokat a recepteket, melyek révén hozzájutott azokhoz a nyugtatókhoz és altatókhoz, melyeknek túladagolása szívrohamhoz vezetett.

Les Paul

2009. augusztus 12-én, 94 éves korában a század könnyűzenei történetét szintén alapjaiban megváltoztató, ám kevésbé ismert zenész hunyt el. Ő volt Les Paul gitáros és feltaláló, aki azzal írta be magát az emberiség történelmébe, hogy a negyvenes évek elején megtervezte és megépítette a világ első tömör testű elektromos gitárját. Úttörő jelentőségű pillanat volt ez: a hangszer tette lehetővé a rock & roll megszületését, arról nem is beszélve, hogy a mai napig a könnyűzene egyik legkedveltebb, emblematikusnak számító hangszere.

Les Paul eredetileg Lester William Folspluss néven látta meg a napvilágot, és már egészen fiatal korában elkezdték érdekelni a hangszergyártás és hangrögzítés különféle technikái. A Gibson-cég 1952-ben kérte fel, hogy tervezzen nekik egy elektromos gitárt, ez lett a Gibson Les Paul, mely az évtized során a világ egyik legelterjedtebb gitárja lett. Olyan neves zenészek játszanak rajta, mint Paul McCartney, Neil Young vagy Eric Clapton.

Les Paul a gitártervezés mellett a jazz és a country műfajának egyik avatott előadójaként is nagy hírnévre tett szert. 2006-ban, kilencven éves korában például két Grammy-díjat is kapott a Les Paul & Friends: American Made World Played című albumáért. Több évtizedes pályafutása során számos elismeréssel tüntették ki: 1978-ban választották be a Grammy Hall of Fame-be, 1988-ban a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2005-ben pedig a National Inventors Hall of Fame-be. Halálát tüdőgyulladás szövődményei okozták.

Stephen Gately

A Boyzone tagjának váratlan halála 2009. október 10-én következett be Mallorca szigetén. A homoszexualitását nyíltan vállaló, 33 éves ír popénekes férjével, Andrew Cowles-szal egy londoni díjátadó ünnepség után utazott a szigetre, ahol a sztárpár a Black Cat nevű rosszhírű melegklubba indult szórakozni. Ott találkoztak egy Georgi Petrov Docsev nevű férfival, aki velük együtt tért vissza apartmanjukba, majd eltűnt a hálóban Cowles-szal, míg Gately a nappaliban maradt.

A beszámolók innentől kezdve egymásnak ellentmondanak: a The Sun értesülései szerint egy nyolc órás piálást követően Stephen Gately a saját hányásába fulladt bele. A hivatalos halottkémi jegyzőkönyv szerint azonban halálát tüdőben keletkezett ödéma és veleszületett szívelégtelenség okozta, ám azt nem lehet tudni, hogy ezek kialakulásában mekkora szerepet játszhatott az állítólagos tivornya. Ami bizonyos, hogy Gately kanapé előtt pizsamában guggoló holttestére másnap délután talált rá a bolgár férfi, aki azonnal hívta a mentőket, ám azok már nem tudták megmenteni életét.

Stephen Gately 1993-ban csatlakozott az évtized egyik legnépszerűbb fiúbandájához, melynek - Ronan Keating mellett - hamarosan a vezető énekese lett. Ám hiába az elképesztő sikerek és slágerek, az együttes 2000-ben feloszlott.

Az énekes ekkor szólókarrierbe kezdett, ám nem sikerült úgy érvényesülnie, mint a Boyzone-ban, éppen ezért mondott azonnal igent, amikor 2007-ben az együttes újra összeállt. Jövőre tervezett visszatérő lemezükön azonban már nem hallhatjuk hangját.

Ezt is szeretjük