2009 legfájóbb veszteségei a sztárvilágban

Összeállításunkban azokra a szupersztárokra emlékezünk, akik idén vettek végső búcsút a rajongóktól.

Rejtélyes halálesetek, megdöbbentő balesetek, hosszú és fájdalmas betegségek. Az elmúlás a legismertebb sztárokat sem kíméli. A 2009-ben elhunyt leghíresebb külföldi ikonokra emlékezünk.

Michael Jackson

A pop királya 2009. június 25-én bekövetkezett halálával hatalmas űrt hagyott maga után a könnyűzenei életben.

Az elmúlt évek zenészhalottai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egyedi ének- és táncstílusa még életében ikonná emelte az alig ötven éves sztárt. Halálát a rendőrségi vizsgálatok szerint egy hatalmas adag, kórházban használatos altató túladagolása okozta, amit saját orvosa írt fel számára. A nyomozás során többek között fény derült az énekes eltitkolt gyógyszerfüggőségére, mely az első gyermekmolesztálási üggyel kezdődött.

Az utóbbi években egyik botrány a másikat követte a visszatérésre készülő énekes karrierjében. Ismert vagy ismeretlen anyáktól származó gyermekek, rengeteg plasztikai műtét, titokzatos betegségek és persze az óriási adósságok felhalmozása. Második pedofil-ügyének megdöbbentő fordulata az volt, amikor a sztárt megvádoló Jordan Chandler beismerte, hogy csak a pénz reményében állított valótlanságokat Jacksonról.

Több milliós rajongótáborát mélyen megrendítette Jackson elvesztése. Világszerte újabb klubok és csoportok alakultak, hogy életben tartsák imádott bálványuk emlékét. Halálát követően az elkeseredett rajongók az utcára vonultak: az egyik leglátványosabb megmozdulásra Stockholmban került sor, ahol fiatalok százai táncoltak az ikon dalaira, ugyanerre buzdítva minden járókelőt.

Patrick Swayze

A 2009. szeptember 4-én elhunyt színész neve hallatán mindenkinek a Dirty Dancing sármos tánctanára ugrik be, aki szempillantás alatt lopta be magát a hölgyek szívébe. Az eredetileg balett-táncos Swayze több kevésbé sikeres produkció után újra megcsillogtatta tehetségét Demi Moore és Whoopi Goldberg oldalán a Ghost című romantikus-természetfeletti filmben.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az élet furcsa fintora, hogy a maga választotta kényszerpihenő után épp visszatérni készülő sztár már nem valósíthatta meg új álmait. A 2008 januárjában diagnosztizált hasnyálmirigyrák legagresszívebb fajtája ugyanis erősebb volt, és másfél év alatt felemésztette szervezetét. Swayze 57 évesen búcsúzott el örökre az élet tánctermétől.

Natasha Richardson

Megdöbbentően tragikus hirtelenséggel 2009 márciusában, 45 éves korában hunyt el a brit színésznő. Egy jelentéktelennek tűnő síbalesetben szerzett koponyasérülés miatt kómába esett, egy nappal később agyhalottnak nyilvánították, másnap pedig családi kérésre lekapcsolták életben tartó gépeit. 

Családja - így édesanyja, az Oscar-díjas Vanessa Redgrave, férje, a szintén színész Liam Neeson - és az egész világ értetlenül áll a történtek előtt.

A Tony-díjas Richardson sikeres volt a mozivásznon és a színpadon egyaránt. A magyar közönség számára neve leginkább a Nell, a remetelány és a Gótika, avagy a szellem éjszakája címet viselő mozikból lehet ismerős. A színésznő a közelmúltban újabb színházi előadásra készült, ahol anyjával játszott volna együtt Stephen Sondheim Egy kis éji zene című darabjában.

Farrah Fawcett

A Charlie szőke angyalaként elhíresült színésznő 1947-ben született. Leghíresebb filmszerepét egy thrillerben, az 1986-os Elszabadult indulatokban nyújtotta, amiért Golden Globe-díjra jelölték. Utolsó emlékezetes alakítása egy kétórás megrendítő dokumentumfilm főszerepe volt, mely a rákkal való küzdelmének pillanatait örökítette meg. Ryan O’Neal színész 1982 óta volt a színésznő élettársa.

Kettejük kapcsolatának szomorú pikantériája, hogy O’Neal néhány nappal a színésznő halála előtt kérte meg párja kezét, az esküvőt azonban már nem tudták megtartani. Az idősen is gyönyörű színésznő 62 évesen, 2009. június 25-én távozott az élők sorából.

David Carradine

72 évesen, meglehetősen bizarr körülmények között vesztette életét a hetvenes évek kungfu-őrületének legendás alakja. Kevesen tudják róla, hogy a hírnevét megalapozó Kungfu című tévésorozat főszerepét Bruce Lee orra elől halászta el még névtelen színészként. Quentin Tarantino is rajongott érte, ezért is osztotta rá az izgalmas és azóta kultikussá vált Kill Bill főszerepét a szépséges Uma Thurman mellett. A több mint száz filmben szereplő Carradine többek között olyan rendezőkkel dolgozott együtt pályafutása során, mint Martin Scorsese vagy Ingmar Bergman.

Halála után kiderült, hogy a harcművész megszállottja volt a szexuális játékok egyik bizarr fajtájának, mely a fulladást és kötözést helyezi előtérbe. Erre utalt a színész nyaka és nemi szerve köré tekert kötél, így találtak rá ugyanis bangkoki hotelszobájában. A nyomozás közben felmerült az öngyilkosság lehetősége is, ám ezt a verziót a színész ügynökei határozottan elutasították. A rendőrségi jelentések végül is balul sikerült, autoerotikus akcióként zárták le a 2009. június 3-án elhunyt sztár ügyében folytatott nyomozást.

Karl Malden

A legendás amerikai színész 1912-ben látta meg a napvilágot Chicagóban. Azon kevesek egyike volt, akik a Broadway fénykorában kezdték a színjátszást. Színpadi sikerei után jött az Oscar-díjjal jutalmazott alakítás a Vágy villamosa című, azóta alapműnek számító filmben, ahol partnere nem más, mint Marlon Brando volt.

Neve mégsem a fent említett alkotással, hanem az 1970-es években forgatott, San Fransisco utcáin címet viselő sorozattal forrt egybe. Partnere a még ifjú éveiben járó Michael Douglas volt, aki élete legfontosabb mentorának tartja az akkor már sokat tapasztalt Maldent.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kevésbé ismert, hogy öt éven keresztül az Amerikai Filmakadémia elnöke volt, mely többek között az Oscar-díj odaítéléséért felelős. A jelentős életutat bejáró művész kimagasló életkort élt meg: 97 évesen távozott az élők sorából.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük