18 éve zsinórban minden évben Európa legjobb repterének választják: vajon mit tudhat a zürichi repülőtér, amit más nem?

A zürichi repülőtérrel általában elégedettek az utazók, és a koronavírussal kapcsolatos kihívások teljesítésében is helytállt.

zürichi repülőtér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az indulási reptérre érve általában még a legrutinosabbakat is elfogja a jóleső izgalom, hiszen ekkor válik igazán kézzelfoghatóvá az utazás ténye. Az aggódás a csomagok és az esetleges késések miatt persze szintén fokozhatják a feszültséget. Nem mindegy, hogy a várakozás milyen helyen történik, és az is fontos, hogy hova érkezik meg az ember a landolás után.

Egészen más érzés például a Liszt Ferenc repülőtérről indulni azóta, mióta átadták az új, esztétikus és korszerű utasmólót. Európa reptereit évről évre megvizsgálják, különböző szempontok alapján értékelik, majd győztest is hirdetnek. Idén a World Travel Awards nyertese a zürichi repülőtér lett, de nem mondhatnánk, hogy sokakat lepett meg az eredmény, hiszen már 18 éve veretlen a létesítmény.

18 éve a legjobb

Az utazók többnyire kialakítják a saját véleményüket az egyes repterekről, hogy pozitív vagy negatív irányba billen a mérleg nyelve, az sok egészen hétköznapi dolgon múlhat. Számít, hogy tiszták-e a mosdók, kedvesek-e a dolgozók, kényelmes-e a várakozás, van-e elég kávézó, vízvételi lehetőség - és a listát ki-ki a saját elképzelései szerint bővítheti.

GettyImages-1324024147
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

A zürichi repülőtér többek között az utasok elégedettsége és a szolgáltatások magas minősége miatt nyeri már 2004 óta folyamatosan az Európa legjobb repülőtere címet. A Kloten határában lévő létesítmény az ország legnagyobb utasforgalmat bonyolító, három terminállal rendelkező nemzetközi repülőtere, egyben a Swiss légitársaság bázisrepülőtere. Mindössze 13 kilométerre található Zürichtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez nem mellékes szempont az utazások tervezésekor sem, hiszen vonattal kevesebb mint negyedóra alatt elérhető a központ, illetve még néhány helyi buszjáratból is lehet választani. A várakozás során az utasok több mint nyolcvan üzlet kínálatát tekinthetik át, az idő elütését pedig az is segíti, hogy gyors a wifi, és két óráig használható díjmentesen. Érdekesség, hogy a repülőtér központját az E terminállal a 2008-ban felavatott, föld alatt közlekedő Skymetro köti össze.

A koronavírus kihívásait is jól vette

A cím odaítélésében viszont most az is sokat nyomott a latban, hogy hogyan reagált az intézmény a koronavírussal kapcsolatos kihívásokra. A zürichi repülőtér ebben is kimagaslónak bizonyult, egészségügyi és biztonsági protokollok széles skáláját valósították meg, egyebek mellett kétszáznál is több maszkokat és fertőtlenítőszert tartalmazó higiéniai állomást hoztak létre, valamint plexiüveg paneleket tettek a check-in pultokhoz.

A repülőtér a klímavédelem területén is próbál többet tenni, már 1991 óta tudatosan csökkentik az energiafelhasználásukat és a szén-dioxid-kibocsátásukat, utóbbi az évek során 50%-kal csökkent, míg ugyanezen idő alatt a forgalom és az infrastruktúra 60%-kal nőtt.

A World Travel Awards egy fontos elismerés a turisztikai szektorban, hoteleket, városokat, országokat is értékelnek az odaítélésekor. Az Euronews kiemelte, hogy idén Portugália igen jól szerepelt a megmérettetésen, Algavre az Európa vezető tengerparti úti célja, az Azori-szigetek pedig az első számú turisztikai célpontja díjat zsebelte be. Portugália mellett Oroszországnak sem lehet oka panaszra, Moszkva Európa vezető városi úti célja, Szentpétervár az első számú városlátogatási célpontja lett. Görögországot nemes egyszerűséggel a kontinens vezető úti célja címmel jutalmazták. 

A világ legerősebb útlevelei

A Henley & Partners letelepedési és állampolgársági ügyekkel foglalkozó tanácsadó magáncég már 16 éve minden negyedévben áttekinti, hogy az egyes útlevelek érvényessége hogyan alakul, majd az információk felhasználásával készíti el évről évre a Henley Passport Indexet, amelyhez a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatait veszi figyelembe. 199 útlevél és 277 lehetséges úti cél elemzésével dolgoznak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük