Ennyi maradt mára a rejtélyes magyar szellemfaluból - Félelmetes és gyönyörű
Nem maradt sok az egykori magyar faluból.

zelemer
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hajdúböszörménytől körülbelül tíz kilométerre található zeleméri Csonkatorony már első pillantásra is különös történetet sejtet, látványa ugyanis épp olyan misztikus és felemelő, mint amilyen szomorú is egyben.

A templom azonban nem csupán különleges építészeti örökséget jelent, de emlékét őrzi egy középkorban még létezett magyar falunak is, emellett vannak, akik úgy tartják, az ősi kunhalom tetején álló építmény - a rejtélyes kunhalmokról ide kattintva olvashatsz bővebben - úgynevezett fényszentély, melyet "szent ősök sírja fölé építettek a Nap által kijelölt módon".

Többször is feltámadt hamvaiból

Az egykori települést, Zelemért 1332-ben említi először oklevél, már korábban is éltek azonban itt, első, aprócska temploma például, mely 25-30 fő befogadására volt alkalmas, már az Árpád-korban felépült, vélhetően pedig a tatárjárás során pusztult el.

A ma romjában látható későbbi templom, melynek mára csupán 18 méter magas, csonka tornya maradt meg, 1310 és 1320 között épülhetett, nem számíthatott azonban kevésbé hányattatott sorsra, csakúgy, mint maga a település.

1564-ben a törökök kirabolták és felgyújtották, majd, bár a lakosok kitartottak otthonuk mellett, és később, 1570 környékén visszatértek újjáépíteni a falut, 1594-ben a törökökkel harcoló tatárok ismét elpusztították, immár végleg. Ma már csak az itt elhelyezett emléktábla, illetve a magányos, de romjaiban is erőt sugárzó torony emlékeztet az egykor itt éltekre.

A gótikus stílusban épült templom romja ma a környék egyik legjelentősebb műemléke, mely 1907 óta áll műemléki oltalom alatt. Alapfalait 1972-ben tették bemutathatóvá - társadalmi munkával -, ma pedig már közvetlen környezete is szép, rendezett parkkal, pihenőhellyel várja a kirándulókat, köszönhetően a 2014-es felújítási munkálatoknak. A műemléket a Hajdúböszörménytől Debrecen felé haladó útról Bodaszőlő felé letérve lehet megközelíteni.

Kép: www.orszagalbum.hu, Farkas, indafoto.hu / TTibike.

Ezt is szeretjük