Világvégét is okozhat az amerikai szupervulkán: ekkor várható a kitörés

A természeti csodákban gazdag, amerikai Yellowstone Nemzeti Park területe igazi időzített bomba.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Észak-Amerikában, az egyesült államokbeli Wyoming, Montana és Idaho államok területén található Yellowstone Nemzeti Park a maga 8980 négyzetkilométerével a világ legrégebbi nemzeti parkjának számít, egyúttal a bolygó legnagyobb érintetlen ökorendszereinek egyike is.

A nemzeti park határát jelző tábla
Egy gejzír környéke
Jól láthatók a vulkáni működés nyomai
Az ábrán a Yellowstone-kaldera és a magmakamra

Természeti jelenségei világhírűek, amellett, hogy igen gazdag flórával és faunával rendelkezik, területén, a Sziklás-hegységben olyan izgalmas csodák vonzzák a látogatókat, mint a különféle geotermikus jelenségek, a gejzírek - közöttük a világ egyik leghíresebbje, az Old Faithful -, a hőforrások, a fortyogó sártavak vagy éppen a híres, megkövesedett erdő. Nem véletlen, hogy egykor a korai felfedezők parkról szóló elbeszéléseit kitalációnak hitte a hasonló jelenségeket soha nem tapasztalt európai világ.

A park máig az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb látnivalója, megszámlálhatatlan turista keresi fel minden évben - annak ellenére is, hogy felszíne alatt olyan erő rejlik, mely alapjaiban határozhatja meg a világ sorsát.

Szupervulkán található a nemzeti park alatt

A Yellowstone Nemzeti Park területe alatt egy úgynevezett szupervulkán található, mely definíciót olyan tűzhányókra használják, melyek egy kitörés alkalmával akár háromszáz köbkilométer magmát is a felszínre bocsáthatnak. A híres, körülbelül hetven kilométer hosszú Yellowstone-kaldera is egy ilyen kitörés során jött létre. A Yellowstone szupervulkánja a bolygó története során három hatalmas kitörést produkált, egyet kétmillió évvel ezelőtt, egyet 1,3 millió évvel ezelőtt, egyet pedig 642 ezer évvel ezelőtt.

Ezek közül volt, amelyik csaknem 2500 köbkilométer vulkáni törmeléket és hamut szórt a felszínre, ezzel Észak-Amerika felét betakarva. A szupervulkán a mérések szerint jelenleg is aktív, ennek köszönhetőek a nemzeti park geotermikus jelenségei, nem utolsósorban pedig a gyakori földrengések. Évente több ezer földrengést mérnek a kutatók, és, bár ezek többsége nem érzékelhető, nagyobb katasztrófákra is volt példa: az 1959-es földrengés például olyan erejű volt, hogy létrehozta a híres Quake-, vagyis Földrengés-tavat, emellett megrongálta a park útjait és létesítményeit is.

A természet 15 szemet gyönyörködtető csodája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Világvége, fajkihalás?

Mivel a szupervulkán még mindig aktív, a magmakamra pedig csupán nyolc kilométerrel található a felszín alatt, a tudósok rendszeres vizsgálatokat folytatnak a park jövőjével kapcsolatban. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a vulkán aktivitása, ennek ellenére a közvéleményt arról informálták a Yellowstone-i Vulkánobszervatórium munkatársai, hogy pánikra nincs ok, kitörést pedig jelenleg nem tudnak előrejelezni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tény azonban, hogy a vulkán kitörései között rendszerint 600-900 ezer év telt el, így az újabb kitörés jelenleg is esedékes lenne, ahogy azt napjaink katasztrófafilmjei - lásd Holnapután - is érzékletesen bemutatják. A tudósok nem tartják bizonyítottnak a szabályos időközönkénti kitöréseket, ennél biztosabbat azonban ők sem tudnak mondani.

7 hely a bolygón, ahova meteor csapódott

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csak reménykedni lehet benne, hogy a tragikus kataklizma bekövetkeztéig hosszú idő telik még el, ugyanis már egy közepes kitörés is felérne egy aszteroida becsapódásával, védekezni ellene pedig nemigen lehet. Egy szupervulkán kitörése tömeges fajkihalást és jelentős klímaváltozást is okozhatna, ugyanis annyi hamut, port, kén-dioxidot juttat a felső atmoszférába, hogy azok képesek lesznek visszaverni a nap sugarait, az ökoszisztéma összeomlásához vezetve. De addig is, a Yellowstone Nemzeti Park szeretettel várja a természet csodáinak szerelmeseit.

Megnéznéd a nemzeti parkot?

Ezt is szeretjük