Szörnyű dolgokat írnak Magyarországról
Nem így kellene hozzánk állni
Szomorú, de sokan gondolják úgy, itt mindenki a külföldi turistákat akarja átverni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az igen népszerűnek számító, Virtualtourist.com nevű weboldal világméretű közösségének célja, hogy a turisták tapasztalatot cserélhessenek a világ több tízezer úti céljával kapcsolatban, az egyes helyszínek látnivalóinak tekintetében éppúgy, mint a vásárlás, az éjszakai élet lehetőségei vagy az esetleges kockázatok terén.

Sokan nem tudnak a látnivalókra koncentrálni

A többi európai országgal egyetemben hazánkról is bőven találni információt a portálon, amellett azonban, hogy különlegességeire és szépségeire is kiemelten felhívják a figyelmet, a Warnings and Dangers, vagyis a Figyelmeztetések és veszélyek menüpont már kevesebb pozitívumot ígér, cikkünk megírásának időpontjában összesen 211 bejegyzést tartalmazott annak vonatkozásában, mire kell felkészülnie annak, aki Magyarországra, Budapestre látogat.

A csaló taxisoktól a gyors mozgólépcsőkig

Az utazók értékelései sok esetben valóban csak jó szándékú figyelmeztetések, például arra vonatkozóan, hogy mennyire fontos érvényesíteni a metrójegyet, vagy hogy a Dunában miért lenne veszélyes fürdeni, vannak azonban olyan problémák, melyekkel kapcsolatban számos utazó fogalmaz meg lesújtó véleményt.

Ezek közé tartoznak a vendéglátóhelyek külföldiek számára felvert árai, az, hogy sokan használnak csinos lányokat arra, hogy becsalják a férfituristákat egy-egy adott helyre, emellett nem egy utazó panaszkodik az irreálisan borsos taxiárakra, a pénzváltók átveréseire, a túl gyors mozgólépcsőkre, a dugókra vagy az akadálymentesítés hiányára.

Trágár sofőrök és magyarul beszélő magyarok

Vannak, akik a zsebeseket, az ál-idegenvezetőket, az erőszakos árusokat és a trágár, hangos, agresszív és türelmetlen sofőröket említik negatívumként, de szóba került az új Nemzeti Színház érthetetlennek tartott épülete és a hajléktalankérdés is.

Nagyon sokan kifogásolták továbbá a magyarok idegennyelv-tudásának hiányát, azt, hogy szinte senki nem beszél angolul, emellett többen említették, hogy gyalogosként veszélyes közlekedni az utcákon, az autók ugyanis nem mindig tartják tiszteletben a járókelők zöld jelzését.

Az ellenőröket is szidják

A külföldi turisták meglepően sok negatív kritikával illették a BKV munkatársait, többen is úgy vélték, szándékosan a külföldiekre utaznak. Nem egy utazót bírságoltak meg azért, mert a pénztárakban ülőkkel félreértették egymást, és nem olyan jegyet kaptak, amire szükségük lett volna, emellett gyakori probléma volt, hogy a külföldiek nem találták a jegyérvényesítő automatákat, az érvénytelen jegy miatt pedig büntetést kellett fizetniük. Volt, aki tartja a véleményt, miszerint az ellenőrök 95%-ban a külföldiekhez mennek oda, hogy bizonyos esetekben saját zsebre, számla nélkül bírságolhassanak.

Pozitív vélemények Budapestről

Volt, aki korrupt, kommunista börtönőrként írt le egy ellenőrt, míg más, igencsak sértő vélemény szerint onnan lehet felismerni őket, hogy nem túl szépek. Többen tanácsolták, hogy a turisták ne fizessék ki a büntetést, inkább hagyják el a helyszínt, az ellenőröknek ugyanis nincs joguk visszatartani őket. Más szerint a legegyszerűbb, ha a külföldiek magyarnak álcázzák magukat, amit úgy tehetnek meg a legkönnyebben, ha arcukon az látszik, utálnak mindent.

Akik megvédik Budapestet

Bár sajnos vannak negatívumok, melyekkel a magyarok közül is sokan egyetértenek, némely vélemények kissé felháborítóak, és túlságosan is általánosítók, van például, aki negatív tapasztalatai miatt Budapestet a legrosszabb, legbarátságtalanabb és leghidegebb városként aposztrofálja azok közül, melyeket valaha látott, olyan helynek, ahová a nevezetességekkel csak azért csalogatják a turistákat, hogy aztán átverhessék őket.

Akadnak persze pozitív vélemények is, melyek szándékosan próbálják meg cáfolni a rémtörténeteket, rávilágítva arra, hogy Budapest remek város, ezért kár lenne hasonló előítéletek miatt háttérbe szorítani. Többen is leírják, hogy nem így kellene hozzáállni a kérdéshez, hiszen a dugók, a zsebesek és a csaló szolgáltatók szinte egyik nagyvárosból sem hiányoznak, mindenhol óvatosnak és figyelmesnek kell lenni - bár Budapest a 211 ponttal sok európai várost megelőzött, korántsem jár az élen. Szerencsére vannak, akik úgy tartják, Budapest biztonságos, és kár rossz hírét kelteni, mint ahogy olyanok is, akik kiemelik a magyarok kedvességét és segítőkészségét.

Mennyire biztonságos Budapest?

Megkérdeztük a hazánkba látogató külföldieket személyesen is, mit gondolnak a fővárosról a közbiztonság szempontjából. Nézd meg a videót!

Tény azonban, hogy olykor néhány erőteljesen megfogalmazott negatív vélemény is elég ahhoz, hogy legyenek, akik visszarettennek az idelátogatástól, különösen manapság, mikor a turisták többsége már az internetről informálódik - így érdemes lenne nagyobb felelősséggel gondolkodni az illetékeseknek, különösen azoknak a szolgáltatóknak, akik alapot adnak a negatív vélekedésnek.

Ezt is szeretjük