Virágba öltözött, eldugott falucskák hétvégi kiránduláshoz
Kíváncsi vagy az ország legfestőibb falvaira? Töltődj fel a következő helyeken!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár minden falu apró kis csoda a maga nemében, vannak olyanok, melyeket népi kincseiken és sokszínű kultúrájukon kívül a természethez való közelségük és festői környezetük tesz igazán megkapóvá. A következők is ilyenek, ha fel akarsz töltődni, keresd fel őket a hétvégén!

A szarvasok birodalma: Bőszénfa

Ez a gyönyörű környezetben fekvő település az aprófalvakkal együtt a Zselicségi Tájvédelmi Körzet része. Magyarországon egyedül csak itt található meg a génbankként is működő Szarvasfarm.

Az itt nevelkedő gímszarvasállomány egy részét exportálják, többségük azonban a hazai tájakat gazdagítja. Az idelátogató turisták lovas kocsival és autóval egyaránt bejárhatják a környéket.

A kisgyermekes családokat Bőszénfán emellett a Meseszálló is várja, melynek egyes szobái a Csipkerózsika, a Hófehérke, illetve más közismert mesék hangulatát idézik. Akár gyerekekkel érkezel, akár barátokkal vagy kedveseddel, a Szarvasfarmot ne hagyd ki, ha a természet közelségére vágysz, a nemes és csodaszép állatok ugyanis pillanatok alatt megigéznek. A kicsiket emellett hétvégenként - legközelebb május 30-án - állatsimogató várja, ahol a szelíd szarvasokkal köthetnek barátságot.

Hollókő, még kisebb kiadásban: Terény

Ha mesebeli környezetre vágysz, a Világörökség részét képező Hollókő csodáit azonban már láttad, illetve kevésbé népszerű, eldugottabb helyet keresel, látogass el az Északi-középhegységben, a Cserhát meseszép lankái között megbúvó Terénybe.

A parányi falu szlovák és magyar hatásokat egyaránt felmutató, élő népművészetéről és néphagyományairól ismert. Ennek megőrzésére helyi képzőművészek alkotó- és kiállítóházat hoztak létre, emellett az egyedülálló orsósmagnó-kiállítás és a kis szlovák tájház is említést érdemel.

A falu Szőlősornak nevezett részén kilenc egymás melletti házat is ugyanolyan, úgynevezett kontyolt oromzatú előtető fed, mint amilyenek Hollókő világörökségi oltalom alatt álló utcájában láthatók. Ezek a kis házak is védettek.

A vizek faluja: Szegvár

Az 1776-tól 1883-ig Csongrád vármegye székhelyeként ismert település a Tisza, a Kórógy-ér és a Kurca vidékén fekszik. A Kórógy-tó pedig a falu közepét díszíti sima víztükrével, ligetes partjával. A környék valóságos horgászparadicsom.

A Tűzköves nevű határrészen európai hírű, 8000 éves újkőkori telepet tártak fel a régészek. A leletek között találták meg a híres Sarlós istent is, melyet Szentesen állítottak ki.

Az 1973-ban alapított falumúzeumban gazdag régészeti kiállítás mutatja be az újkőkori telepen élt emberek életét. A régészeti anyagokon kívül Kossuth-relikviák, valamint néprajzi anyagok és a vár megmaradt kövei, vasai is megtekinthetők itt. A barokk vármegyeházat is nézd meg, illetve az 1865 körül, téglából emelt szélmalmot.

A Mecsek festői lankái: Magyaregregy

A Mecsek északi előterében, a zöld erdőségekkel határolt Magyaregregyen helytörténeti kiállítás várja az utazókat, emellett igazi kikapcsolódást ígér a faluhoz közel eső Márévár, melyről először 1316-ban, Károly Róbert idején tettek említést a krónikák. Az épület a török idők előtt lovagvárként funkcionált, ám a Török Birodalommal való viaskodások nyomán 1543-ban tönkrement, és évszázadokon keresztül állt elhagyatottan az erdő közepén.

A helyreállítás óta a Kelet-Mecsek élővilágát és a vár történetét bemutató kiállítás tekinthető meg benne.

De nem csupán ezért érdemes ellátogatni ide, hiszen a várból egyedülálló kilátás nyílik a környező hegyek festői szépségű vidékére.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük