3 hely, amivel Magyarország bekerült a top 10-be: büszkék lehetünk
Íme, három magyar hely, mely a világ élvonalába tartozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, szerencsére bőven akad kicsiny országunkban olyan szépség, amire büszkék lehetünk. Az alábbiakban három olyan látnivalót mutatunk be, mely nemcsak a mi szubjektív megítélésünk, de neves külföldi újságok szerint is a világ élvonalába tartozik.

Kilátás a Tokaji-hegyről

A Föld legjobb bortermelő vidékeinek egyike: Tokaj

Az Egyesült Államok neves szaklapja, a Wine Enthusiast idei írásában Tokajt a világ tíz legjobb borturisztikai úti célja között említi olyan tájak mellett, mint az amerikai Santa Barbara vagy a francia Champagne.

A magazin szerint a borok, a táj, a gasztronómia és a kulturális lehetőségek egyaránt figyelemre méltóak a vidéken. A tokaji borvidék már a honfoglalás előtt szőlőtermő vidék volt, 2002 óta pedig az UNESCO Világörökség része mint kultúrtáj, mely kontinentális éghajlatával és vulkanikus alapkőzeteivel teremt ideális feltételeket a bortermelésnek.

A vidékre jellemző, édes aszúborok készítését a megfelelő szőlőfajták megléte, a klíma, a kőzetek és az itt találkozó két folyó, a Bodrog és a Tisza jelenléte is segíti, egyedi zamatukat pedig a világon egyedül itt élő, a riolittufa pincék falán bevonatot képező pincepenésznek köszönhetik. XIV. Lajos így méltán nevezte a tokaji aszút a királyok borának, a borok királyának. A tájegység színes programlehetőségeket kínál: érdemes betérni borospincéibe, múltba révedni a tokaji vár falmaradványainál, turistaútjai, lankái pedig a gyalogtúrázóknak és a biciklizés szerelmeseinek is bőven nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget.

Az ötödik legjobb kocogóhely: a Margit-sziget

Az Irish Times hasábjai a világ legjobb kocogóhelyei között említik a budapesti Margit-szigetet, ami olyan helyekkel szerepel együtt, mint a Los Angeles-i Silver Lake, a londoni Hyde Park vagy a sydney-i Dover Heights. A kiváló futókör megléte mellett szerepet játszott a helyezés elnyerésében a városra nyíló gyönyörű panoráma, a sziget és a Duna szépsége is.

A sziget nevét IV. Béla király Margit nevű leányáról kapta a 14. században, aki itt élt a Domonkos-rendi apácakolostorban. A majdnem száz hektáros sziget 2,8 kilométer hosszú, és 0,5 kilométer széles, néhány busz és taxi kivételével pedig a közlekedés tilos rajta. A szigetet 1900-ig csak csónakkal lehetett megközelíteni, ekkor épült a Margit-híd szigetre vezető szárnyhídja, 1950-ben pedig megépült az Árpád-híd.

A szigetet 1908-ban örök időkre közkertté nyilvánították, és 1919-től ingyenessé tették a látogatását. Főbb látnivalói a Domonkos-rendi kolostorromok, a zenélő szökőkút, a japánkert, a vadaskert és az 1913-ban épült, ma már használaton kívüli, belépőjeggyel látogatható víztorony, mely mára a sziget jelképévé vált.

A margitszigeti Japánkert ősszel
A budapesti 2-es villamos

A hetedik legszebb villamosvonal a világon: a budapesti 2-es villamos

Szintén világszinten elismert büszkeségünk a budapesti 2-es villamos, ami idén októberben bekerült a National Geographic Életre szóló utazások című könyvébe, a világ tíz legszebb villamosvonalának egyikeként. A meseszép villamosvonal a hetedik helyet nyerte el olyanok mellett, mint a torontói 501 Queen Streetcar vagy a San Franciscó-i Streetcar F. Kevesen tudják, hogy Budapest 2-es számú villamosa eredetileg a Keleti pályaudvar és a Dózsa György út között közlekedett, ezt a vonalat azonban elbontották. A mai 2-es villamos a második világháború óta közlekedik, végleges útvonalát 1973-ban kapta meg.

Ma a 2-es villamos a Duna mentén halad, a pesti oldalon, a Jászai Mari tértől egészen a Közvágóhídig. Betétjárata, a 2A a Jászai Mari tér és a Boráros tér között közlekedik a tanítási napokon, a reggeli csúcsidőben. A villamosvonal városnéző kiránduláshoz is tökéletes: a pesti oldal felé nézve közvetlen közelről csodálhatod meg a Parlamentet, majd a Lánchíd után a Duna korzót, ha pedig a Duna felé nézel, láthatod a gyönyörű budai oldalt szinte teljes hosszában, melyet a folyó lassan hömpölygő vize keretez.

Sötétedés után a vízen tükröződő fények romantikus hangulatot kölcsönöznek az útnak. Az útvonal részt vesz a főváros hétköznapi tömegközlekedésében, de a turistáknak és a főváros szerelmeseinek is kedvelt útvonala.

Képek: www.orszagalbum.hu, Hacker75, tulip; a 2-es villamosról készült kép - MTI Fotó, Marjai János.

Te melyik hazai helyre vagy a legbüszkébb?

Ezt is szeretjük