A világ 5 legszebb vízesése

Hihetetlen képekkel

A hatalmas, robajló, kéklő vízesések még a sokat látott utazót is képesek megdöbbenteni és lenyűgözni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen az ok monumentális méretük, hihetetlen erejük, kecsességük vagy épp lélegzetelállító környezetük, az utazók gyermeki rajongással tekintenek a Föld szinte minden szegletében megbújó, hatalmas sziklákról alázúduló vízesésekre. Bár mindegyiknek megvan a maga varázsa, nem véletlen, hogy a következőket tartják a legkülönlegesebbeknek.

A Jog-vízesések Indiában

Négy egyéniség: Jog-vízesések, India

Aki Indiába látogat, elsősorban a Taj Mahalra, az ashramokra, Agra és Goa kincseire, valamint a többi kulturális látnivalóra kíváncsi, holott az ország természeti értékekben is igen gazdag, többek között lenyűgöző vízesésekben, melyekből csaknem harminc világhírű példányt tudhat magáénak.

A legismertebb és talán a legszebb közülük a Jog-vízesések csoportja, mely Karnataka állam Shimoga tartományában található. A Sharavathi-folyó 253 méter magasból alázúduló vize négy hatalmas vízesést hoz itt létre, melyek mindegyikét sajátos jellemvonásai alapján keresztelték el. A Király méltóságteljesen és derűsen hullik alá, az Ordító hatalmas robajjal tör elő a sziklák közül, a Rakéta erejéről és sebességéről híres, míg a Királynő kanyargó, csavarral megfűszerezett pályája egy női táncos mozdulataira hasonlít. A vízeséseket, mivel ekkor a legerősebbek, augusztus és december között, a monszun idején érdemes felkeresni.

A víz birodalma: Plitvice vízesései, Horvátország

A Plitvicei Nemzeti Park vízesései nem magasságuk vagy épp erejük miatt ejtik ámulatba a közöttük barangoló turistákat, sokkal inkább környezeti szépségük, mesebeli hangulatuk, nem utolsósorban pedig mennyiségük miatt.

A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatai között több folyó is összefut, melyek együttesen egy két négyzetkilométer vízfelületű tórendszert hoznak létre, 16 nagyobb, illetve két kisebb, lépcsőzetesen elhelyezkedő tóval.

A tavakat 92 kisebb-nagyobb vízesés köti össze egymással, Európa egyik legszebb természeti látványosságává téve ezt az erdőkkel és völgyekkel határolt, földöntúli atmoszférával megajándékozott horvát kirándulóhelyet. A legnagyobb vízesést, a 77,5 méter magas Veliki Slapot, a vibráló zöldben, kékben és a türkizben játszó tavakat, a zubogókat, a barlangokat, egyúttal az egész parkot - mely 1979 óta az UNESCO Világörökség része - kanyargós fahidakon járva csodálhatod meg.

A mennydörgő füst: Viktória-vízesés, Zambia-Zimbabwe

A Zambia és Zimbabwe határán található, 1708 méter széles vízesés a planéta legnagyobb, lehulló vízből álló függönye, egyben egyike a világ hét természeti csodájának. A helyi makololó őslakosok által Mennydörgő Füstnek keresztelt vízesés - melynek mindkét oldalát nemzeti parkká, illetve a Világörökség részévé nyilvánították - másodpercenként 1400 köbméter vizet zúdít a mélybe, magassága pedig 61 és 108 méter között váltakozik.

Vizét a Zambézi-folyam táplálja, majd, miután alázuhan, egy 120 méter hosszú és 65 méter széles csatornán át a Fortyogó Üst nevű katlanba áramlik. A vízesést a márciustól júliusig tartó esős évszakban érdemes megcsodálni, ekkor a legnagyobb ugyanis az ereje, és a visszacsapódó víz is ilyenkor hozza létre a legtöbb szivárványt.

Utóbbiak közé tartozik az igen ritka, fehér ívű holdszivárvány is - a Viktória-vízesés az egyetlen olyan hely a világon, ahol, ha tiszta az ég, és a telihold világít, tisztán és teljes pompájában látható ez a sajátos jelenség.

Indián szellemek tanyája: Yosemite-vízesés, Egyesült Államok

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található Yosemite-vízesés - a szó jelentése grizzly - a maga 739 méterével a hatodik leghatalmasabb vízesés a világon, egyúttal Észak-Amerika legmagasabban fekvő ilyen jellegű természeti képződménye.

A vízesés a Sierra Nevada-hegység egyik szirtjéről hull alá, hogy vize a Merced-folyóba ömölve folytassa tovább útját, ami azonban igazán különlegessé teszi, az magassága mellett lépcsőzetes volta.

A hegytetőről először 435 métert tesz meg hatalmas robajjal a víz, ezután kisebb vízeséseken és zubogókon keresztül még 206 métert zuhan, majd csaknem száz méter megtétele után éri el végpontját, mely az indián őslakosok szerint szellemek és boszorkányok otthona. A vízesés májusban a legerősebb, azonban a nyár utolsó heteiben és a kora őszi napokban a legszebb, mikor is a völgyekben és szurdokokban bővelkedő nemzeti park varázslatos őszi színeivel is kiegészül.

A leghatalmasabb: Angel-vízesés, Venezuela

A venezuelai Canaima Nemzeti Park területén található, az Ördög-szurdokba alázuhanó Angel a világ legnagyobb vízesése, mely az Auyán Tepui nevű magaslatról egy kisebb megszakítással csaknem 980 métert tesz meg, hogy vize a Carraóba csatlakozó Churún-folyóba áramolva folytassa útját.

A ma is csak kisrepülővel és bárkával megközelíthető vízesés a dél-amerikai Guayanai-hegyvidék legérintetlenebb részén fekszik, és felfedezése is csupán egy véletlennek köszönhető. Jimmy Angel, egy világháborúban szolgált amerikai pilóta fedezte fel 1935-ben, miközben egy olyan folyót keresett, ahol aranyra bukkanhat. A vízesést később róla nevezték el, majd miután egy repülőszerencsétlenség során életét vesztette, hamvait is itt szórták szét.

A vízesést, hogy teljes erejében pompázzon, az esős évszakban érdemes felkeresni - vizét ugyanis a homokkő-fennsík repedéseiben összegyűlő csapadékmennyiség táplálja -, ám a száraz évszak is szolgálhat különleges látnivalókkal, ugyanis ilyenkor vehetők ki igazán azok a sajátos formák, melyeket a vízcseppek rajzoltak a sziklába.

Ezt is szeretjük