Ömlik a szennyvíz és az ipari hulladék a vízbe, mégis fürdenek benne az emberek: a világ 10 legszennyezettebb folyója
Elszomorító és kétségbeejtő, hogy milyen szörnyű állapotban vannak ezek a folyók.

szennyezett-folyók-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A folyók már az emberiség megjelenése óta fontos szerepet töltenek be, nem véletlen, hogy az első ókori civilizációk és birodalmak is mindig ezek mentén alakultak ki. Nemcsak az emberek, hanem az állat- és növényvilág számára is létfontosságúak, így a védelmük mindenki közös érdeke - legalábbis elméletben.

Sajnos manapság a túlnépesedés és túlfogyasztás világában a természet kárára történnek a dolgok, nemcsak a levegő és a föld, hanem a vizek is rendkívül szennyezetté váltak az elmúlt évtizedekben. Az óceánok mellett az édesvizek is nagy veszélyben vannak.

A világ legszennyezettebb folyói

Ahogy minden évben, úgy 2020-ban is elkészítették a legszennyezettebb folyók listáját, ahol nem meglepő módon ezúttal sem változott az élmezőny. Bár a tízes listába nem került bele, elkeserítő tény, hogy így is „előkelő”, tizenhatodik helyen végzett a Duna, ami egy tanulmány szerint antibiotikumokkal leginkább szennyezett folyó Európában, de a növekvő folyami forgalom is sokat ront a helyzeten. Szerencsére még így sem veszi fel a versenyt a világ legkoszosabb vizeivel, amikre még ránézni is szörnyű, nemhogy mellettük élni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Instagram, Wikipédia)

Ezt is szeretjük