Itt bújt el a Föld legnagyobb hegysége: magasabb, mint a Mount Everest

A Mauna Kea szunnyadó pajzsvulkán hatalmas méretekkel rendelkezik.

Mauna Kea nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben úgy tudják, hogy a világ legmagasabb hegye a Mount Everest, de van még egy nála is hatalmasabb.

Nagyságát nézve egy másik gigantikus hegy, a Mauna Kea érdemelné ki a világ legnagyobb hegye címet. 

A Hawaii-szigeteki Mauna Kea 

A Mauna Kea, azaz a "fehér hegy" egy szunnyadó pajzsvulkán, egyben Hawaii legnagyobb hegysége. Tengerszint feletti magassága 4205 méter, rövid fejszámolás után kiderül, hogy meg sem közelíti a Mount Everest méreteit. De ha az óceán alatti részeit is hozzászámoljuk, akkor az így kapott 10 203 méter magasságával kenterbe veri a Csomolungmát. Erről természetesen csak elméleti szinten lehet beszélni.

Feltehetően egymillió évvel ezelőtt alakult ki a főleg bazaltból álló ősrégi természeti képződmény, legutolsó kitörését 4500 évvel ezelőttre datálják. Szerencsére úgy néz ki, egy jó ideig semmilyen aktivitást nem várhatunk tőle.

A hawaii tradíciók szerint minden hegycsúcs szentnek számít, de köztük Mauna Kea a legszentebb, ahova éppen ezért csak magas rangú törzsfőnökök mászhattak fel. Mitológiájukban csúcsát "az istenek birodalmának" tekintették, ahol jóindulatú szellemek laknak. A helyi lakosok vallása és kultúrája ellenére a legtetejére egy csillagászati teleszkópot építettek, mivel elhelyezkedése miatt az égbolt kutatására ez az egyik legideálisabb helyszín - ilyen esetekben pedig nem sokat számít a helyiek akarata.

Hawaii, a vulkánok szigete

A Hawaii-sziget mélytengeri vulkáni tevékenység során alakult ki mindössze 700 ezer évvel ezelőtt, ráadásul egy forrópont fölött fekszik, nem csoda, hogy öt vulkánnak is otthont ad, és egy új éppen emelkedik a délkeleti partjainál. Ezekből három szunnyadó, kettő azonban ma is aktív.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyikük a 4170 méter magas Mauna Loa, ami tenger alatti részeivel együtt szintén magasabb 10 ezer méternél, ráadásul a Föld egyik legaktívabb vulkánja, mivel 3-4 évente rendszeresen kitör. Szerencsére a Hawaii-szigeteki vulkánok főleg bazaltból állnak, így robbanás helyett lávafolyásra számíthatnak a helyi lakosok, és állandó megfigyelés alatt tartják őket.

10 földrajzi kérdés általánosból: mennyire emlékszel még belőlük?

Közös kincsünk a bolygó, amelynek működését a suliból kimaradva is ismerni kell. Vajon ma hány feladatot oldanál meg helyesen egy földrajzdolgozatból? A gyors kvízből kiderül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük