Hogyan vezess erős napfényben? 5 trükk, amivel biztonságosabb lehet az út

Az erős napfényben is biztonságosabb vezetni, ha néhány dologra odafigyelsz az autóban.

Vezetés napfényben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kocsiban ülve akár pillanatok alatt, a KRESZ szabályait betartva is megtörténhet a baj, ha a vezetés körülményei nem optimálisak. A vakító napfény potenciális veszélyforrást jelenthet az utakon, de néhány óvintézkedéssel biztonságosabbá tehető a közlekedés.

Korábbi cikkünkben olvashattál a dynomen helyzetről, amelyre nagyon nehéz előre felkészülni, pedig bármelyik pillanatban balesetet okozhat. Az utakon azonban számos egyéb tényezők kockázatai csökkenthetők megfelelő körültekintéssel.

Vezetés napfényben

Bár a napsütéses időjárásnak szinte mindenki örül, az erős, elvakító fény borzasztóan kellemetlen vezetés közben, ezért érdemes néhány trükköt bevetni, hogy mérsékeld a zavaró hatást.

A megfelelő időpont kiválasztása

Mivel a legtöbb problémát a kelő és a lemenő nap alacsony szögben érkező, vakító fénye okozza az utakon, a jó időpontválasztás rengeteget számít a biztonság megőrzése érdekében. Amennyiben megteheted, hogy változtass rajta, keleti irányba például ne pont a napfelkelte időpontjában indulj el, csúsztasd egy picit az utazást. Ez természetesen nem minden esetben megoldható, így nem árt más trükkökre is felkészülnöd.

Napszemüveg viselése

Sokaknál az első gondolat ilyenkor egy napszemüveg felvétele, ami jó ötlet, így érdemes bekészíteni egy minőségi darabot a kocsiba. A legjobb olyat választani - akár magasabb áron -, mely az UVA- és UVB-sugárzás ellen is véd, így a szemedért is teszel hosszú távon, és polarizált, így a visszaverődő fényt is kiszűri. Általában csak a szemüveges sofőrök számára okoz ez némi nehézséget, noha már elérhetők dioptriás napszemüvegek is a piacon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A napellenző használata

Minden autó alapkellékei a napellenzők, amelyek bizonyos korlátok között nagyon hasznosak, főleg, ha az oldalablak felé is kifordíthatók, így nem csak a szemközt érkező napfény vakító hatását csökkentik.

A visszaverődések minimalizálása a kocsiban

A vakító napfény hatását tovább erősítheti, ha a szélvédőn található foltok is szétszórják a beérkező fényt, vagy ha potenciálisan fényvisszaverő tárgyakat hagysz a kocsiban. A szélvédő alapos külső-belső tisztítása mellett érdemes már az utazás előtt elrakni a műszerfalra helyezett, üveget vagy fémet tartalmazó tárgyakat, beleértve akár a telefont, karórát is.

A követési távolság növelése

Mivel az erős fénnyel nem csak a jól felkészült sofőrök találkoznak az utakon, még fokozottabb óvatosság szükséges ezen reggeli és esti órákban. A reakcióidő érezhetően nőhet mindenkinél, és előfordulhat, hogy nehezebben észrevehető egy-egy bringás, gyalogos vagy előzni szándékozó autós, így a sebesség csökkentése és a követési távolság növelése komoly balesettől is megóvhatja a közlekedés résztvevőit.

Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben

A jelzőtáblákat minden közlekedőnek ismernie kell.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük