Több magyar fürdőt is bezárhatnak? Ezt sürgeti a szövetség
Néhány magyar fürdőnél komoly gondok vannak, azonban nincs veszve minden.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke, Vancsura Miklós szerint több fürdőnél is gondok vannak, és bár bezárásról még nem beszélt, véleménye szerint érdemes lenne mielőbb lenne átvilágítani a veszteséges fürdők működését, újragondolt tervekkel és a szükséges fejlesztésekkel ugyanis szinte mindegyik létesítmény pénzügyi helyzete rendezhető lenne.

Egy új fürdő esetében különösen fontos az előkészítés és a tervezés, a kapacitások, a technológia és az üzemeltetés átgondolása.

Mindegyik fürdő nyereséges, ahol helyesen mérték fel az igényeket, és készítették el a terveket, illetve jó a marketing és az árképzés - mondta Vancsura Miklós az MTI-nek annak kapcsán, hogy több új, jelentős összegű uniós támogatást is elnyert beruházás súlyos veszteséggel küzd.

Több fürdő is gondban van

A szövetség ügyvezető elnöke szerint hibás alapkoncepció esetén az elkészült létesítményt nem lehet gazdaságosan üzemeltetni, de ilyenkor érdemes átvilágítani a működést. Több, ma már sikeres fürdő esetében volt szükség utólagos átvilágításra, illetve kiegészítő beruházásokra.

Ezekkel ki lehetett javítani a hibákat, nőtt a vendégforgalom, és javult az eredményesség - tette hozzá, példaként említve a sárvári és a gyulai, illetve a harkányi gyógyfürdőt is.

Vancsura Miklós úgy fogalmazott, a hírek szerint a dunaújvárosi, az esztergomi és újabban a makói fürdőben gondok vannak. A szakember szerint meg kellene próbálni kezelni a problémákat, amihez a fürdőszövetség segítséget nyújt tagjainak.

Nem igaz, hogy túl sok lenne a fürdő hazánkban

A fürdőket át kell vizsgálni például energetikai, üzemeltetési szempontból. A hatékonyabb üzemeltetéshez legtöbbször újabb befektetésre van szükség, de akadt olyan épület, ahol 2-2,5 millió forintos beruházással 8-10%-kal lehetett csökkenteni az energiaköltségeket - közölte az ügyvezető elnök. Hozzátette, hogy a szakértői átvizsgálás segíthet elérni legalább a nullszaldós működést.

Vancsura Miklós szerint 80 milliárd forint áramlott a fürdőszektorba az elmúlt 10-15 évben, és összességében a fürdők jól teljesítenek, közvetlenül nyolcezer, közvetve 25 ezer munkahelyet teremtenek. Éves bevételük 50 milliárd forint körüli, ebből adók és járulékok formájában csaknem 20 milliárdot fizetnek be a költségvetésbe.

A kedvenc kirándulóhelyek

Ha a fürdőzés helyett az ország legszebb helyeinek valamelyikét néznéd meg, válogass a budapestiek kedvenc úti céljai közül!

Az ügyvezető elnök nem ért egyet azzal, hogy túl sok fürdő lenne Magyarországon. Elmondta: Magyarországon évi 25 millió fürdővendég van, ezek körülbelül 30%-a külföldi.

Ezt is szeretjük