Milyen védőoltások jöhetnek szóba külföldi utazás előtt? Mutatjuk a 7 leggyakoribbat
Ha mediterrán vagy egzotikus utazást tervezel, érdemes némi plusz pénzt és időt szánni az ajánlott védőoltásokra.

vedooltas 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utazás megszervezése rengeteg időt, energiát és pénzt kíván a szálláshelyfoglalástól kezdve a helyi látványosságok feltérképezésén át, az aktuális ország körülményeinek és szabályainak megismeréséig.

Némely országban az egészségügyi feltételek aggodalomra adhatnak okot, mivel számos esetben nagyobb az esély egy csúnya betegség összeszedésére. Hogy az álomutazásból véletlenül se legyen rémálom, érdemes utánajárni a kötelező és ajánlott védőoltásoknak. Az alábbiakban részletezzük a leggyakoribbakat.

Veszettség

A veszettség szinte minden országot érintő betegség, ám a trópusokon, valamint Afrika és Ázsia szegényebb régiói különösen veszélyeztetettek, hiszen ott nem vonatkoznak szigorú szabályok a háziállatok beoltására.

Ha valaki mégis védtelenül utazna az adott helyre, létezik egy szigorú, két héten belül elkezdett oltásprogram, mellyel megelőzhető a veszettség. Apró sérülés esetén pedig akár a tetanuszoltás is védettséget jelenthet, de minderről részletes és átfogó információt csak szakember adhat.

Sárgaláz

Az influenzaszerű tüneteket produkáló sárgaláz a trópusi, szubtrópusi vidékek erdős, mezőgazdasági térségeit uralja, beleértve Kenyát, Tanzániát, Brazíliát és Perut. Kevésbé köztudott, hogy a védőoltás nem minden afrikai és dél-amerikai országban kötelező, ugyanakkor negyven országba tilos a belépés, ha valakit korábban kezeltek már sárgalázzal, mégsem rendelkezik oltási igazolvánnyal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pedig csak egyszer kell túlesni a procedúrán, az injekció ugyanis egész életre védelmet nyújt. 65 éves kor felettiek és várandós nők nem kaphatják meg, igazolás nélkül ellenben ők sem indulhatnak útnak. A továbbiakról az akkreditált oltóközpontok adnak felvilágosítást.

Influenza

Éves szinten világszerte a felnőttek 5-10, míg a gyermekek 20-30%-a megbetegszik a légutakat érintő fertőző influenzavírussal, különösen a téli időszakban. Szakorvosok szerint a védőoltás mindenkinek ajánlott, hiszen évente újabb és újabb oltóanyagok kerülnek forgalomba, melyek a korábbiakkal szemben még hatékonyabbak. Hosszabb repülőút esetében pedig a védőoltás beadatása fokozottan ajánlott, hiszen a közös légtér növeli a fertőzés kockázatát. Azt, hogy az influenza hogyan és kiknél vezethet tragédiához, korábbi cikkünkben bővebben részletezzük.

Hepatitis A és hepatitis B

A hepatitisz vírusos fertőzés során kialakuló, akut vagy krónikus májgyulladás, melynek több változata létezik: védőoltással ma a hepatitis A- és a hepatitis B-fertőzés megelőzhető. A hepatitis A-fertőzés bélrendszer útján terjed, többnyire szennyezett víz vagy étel fogyása során. Külföldi utazás előtt - Ázsia, Afrika és Dél-Amerika bizonyos részei különösen fertőzöttek - ezért erősen javasolt az A típus elleni oltás.

A hepatitis B vírusa vérrel és testnedvekkel - szexuális úton, egészségügyi beavatkozással - terjed, de adott esetben egy apró bőrsérülés is elegendő a fertőzéshez. Az oltás egyéves kortól kérhető külföldi utazás vagy veszélyeztetett gyermek részére, illetve a hepatitis B-fertőző beteggel egy háztartásban élők esetében is. A több tízezer magyart érintő betegségről előzőleg részletesebben beszámoltunk.

Hastífusz

Az agresszív kórokozó miatt évente mintegy 22 millió új megbetegedést diagnosztizálnak, melyből a halálos esetek száma körülbelül 200 ezerre tehető. A hastífusz ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok gyakori baktériumfertőzése, mivel a helyi piacokon árult zöldségeket és gyümölcsöket sokszor szennyvízzel locsolják.

Ha pedig a kórokozó egyszer szabad utat kap a véráramba, súlyos szervkárosodást, sőt, a bélfal átlyukadását is okozhatja. A hastífusz elleni védőoltás hároméves védettséget jelent, ugyanakkor az oltás kizárólag a Salmonella typhi ellen nyújt mintegy 70-80%-os védelmet, ezért elkerülése érdekében a gyakori kézmosásra is figyelni kell, valamint csak hőkezelt ételeket és italokat célszerű fogyasztani.

Kombinált tetanusz

A tetanusz elleni védőoltást csecsemőkorától kezdve 11 éves koráig kötelezően, ismételt oltásban mindenki megkapja, 21 éves kortól pedig tízévenként emlékeztető oltás javasolt. Azoknál az utazóknál, akik 1942 előtt születtek, ellenőrizni kell, hogy az alapoltásokat megkapták-e. Utazók számára javasolt az emlékeztető oltás, ha hosszabb ideig tartózkodnak külföldön, és, ha az egészségügyi ellátás bizonytalan - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.

Gennyes agyhártyagyulladás

A gennyes agyhártyagyulladás ritka, ám veszélyes, cseppfertőzéssel terjedő betegség, mely minden országban előfordul. Nem létezik védőoltás minden baktériumtörzs ellen, az Afrikában és Ázsiában előforduló leggyakoribb típusokkal szemben viszont egyetlen oltás ötéves védettséget jelent. Az oltás csökkent immunitásúaknak, illetve azoknak, akik már átestek lépeltávolításon, kimondottan ajánlott, ők ugyanis fogékonyabbak a betegségre.

Bárhova is utazol, minden esetben tájékozódj az adott ország konzulátusán, illetve az oltóközpontokban a kötelező és javallott oltásokról. Azt is vedd figyelembe, hogy némelyik oltásnál hetek kellenek a védettség kialakulásához, nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Utálják a turistákat

Sajnos a feszültség egyre nagyobb Európa-szerte több olyan városban, mely egyébként népszerű célpontnak számít. A következő helyeken egészen odáig jutott a lakosság turisták iránt érzett utálata, hogy sokan úgy érzik, a látogatók elüldözik őket otthonukból, és ártanak a környezetnek is. Mi az oka ennek?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük