Ma szellemváros a hollywoodi sztárok egykor pompás üdülőhelye: Varósziát 1974-ben szállta meg a török hadsereg
Közel fél évszázada pusztul a korábban népszerű üdülőparadicsom, az újranyitási tervek viszont komoly indulatokat váltanak ki.

varószia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Varószia kétségkívül az egyik leghíresebb kísértetváros, amelynek történetét időről időre felidézi a média. Természeti adottságai miatt valóságos üdülőparadicsom lehetne, és az is volt, egészen a török megszállás idejéig.

Már tavaly felröppent a hír, hogy a ciprusi török vezetés majd’ fél évszázad után újra megnyitná a területet, és októberben részlegesen, egy part menti sáv lezárásának feloldásával eleget is tettek az ígéretüknek. A közzétett adatok szerint azóta 14 ezer turista kereste fel a romváros látogatható részeit. További helyszínek megnyitását, valamint fejlesztéseket terveznek a turizmus fellendítésének érdekében. Ugyanakkor a világ nagy része, különös tekintettel Görögországra, nem nézi jó szemmel a lépést, attól tartanak, hogy ezzel a törökök mintegy kinyilatkoztatják, hogy hosszú távon igényt tartanak a területre.

A világ legkedveltebb üdülőparadicsoma

Varószia, törökül Maraş Ciprus keleti részén, Famagusta városának szélén fekszik. 1974 óta a világon egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság uralja. Az Észak-Ciprusként is emlegetett bábállam Törökország befolyása alatt áll, a sziget északi harmadán terül el, a fővároson, Nicosián is keresztülhúzódó tűzszüneti zöld vonal választja el a Ciprusi Köztársaság által felügyelt területektől.

Varószia az 1960-as években elit üdülőparadicsomnak számított, gombamód szaporodtak itt az előkelőbbnél előkelőbb szállodák, közülük nem egyet a tengerparton húztak fel. Színházakban, mozikban, éttermekben és múzeumokban sem volt hiány. Pezsgett az élet, nem csoda, hogy a várost ekkoriban egyenesen a Földközi-tenger Las Vegasának, illetve keleti Ibizának nevezték. A ’70-es évek elején nem csak Ciprus elsőszámú, de a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt.

Olyan sztárok pihenték ki fáradalmaikat Varósziában a terület luxusüdülőinek szolgáltatásait, valamint a kristálytiszta vizű strandok kínálta felfrissülést kihasználva, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Brigitte Bardot és Paul Newman.

Török megszállás, indulatokat szító egyoldalú nyitás

A fejlődésnek és a virágzó turizmusnak az 1974-es török bevonulás vetett véget. Néhány órával azelőtt, hogy a görög ciprióták és a török hadsereg összecsapására sor került, a vérengzéstől tartó helyi görög lakosok elmenekültek a területről, sok esetben hátrahagyva az értékes ingóságaikat is. Az evakuációt a közelben állomásozó brit katonák segítették. A török hadsereg szögesdróttal felszerelt kerítést emelt a kiüresedett város köré, amin csak a hadsereg tagjai, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) képviselői léphettek be.

Az épületek karbantartás híján idővel lepusztultak, egyes utcákat visszahódított a növényzet. A kihalt várost szinte körülöleli a valamivel több mint 40 ezer lakosú Famagusta. A görög-török konfliktus miatt Varószia immár 47 éve önmaga árnyéka, a helyzetről szólva egyesek politikai Csernobilt emlegetnek. Az elmenekült, kitelepített görög ciprióta lakosok között sokan még ma sem adták fel a reményt, hogy visszatérhetnek lakhelyükre. Azt pedig értelemszerűen elítélik, hogy a török vezetés egyoldalú döntés eredményeként, egyedül kíván gazdasági hasznot húzni a város megnyitásából, és nem is hajlandó lemondani a területről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyitást egyébként az Európai Unió, amelynek 2004 óta a Ciprusi Köztársaság is tagja, elítéli, és a 2020 októbere óta zajló intézkedések visszavonását sürgeti. Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatja a török ciprióták elképzelését a szigeten működő két külön államról, amelyet viszont az ország újraegyesítését szorgalmazó görög és a ciprusi elnök elfogadhatatlannak tart.

3 elhagyatott hely Magyarországon

Egykor szigorúan őrzött orosz laktanya, egy főnemes pompás kastélya, valamint egy kis falu üzemi telephelye: különleges, nagy múltú elhagyatott helyszínek itthon.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Northfoto.)

Ezt is szeretjük