Ma szellemváros a hollywoodi sztárok egykor pompás üdülőhelye: Varósziát 1974-ben szállta meg a török hadsereg

Közel fél évszázada pusztul a korábban népszerű üdülőparadicsom, az újranyitási tervek viszont komoly indulatokat váltanak ki.

Varószia, szellemváros
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Varószia kétségkívül az egyik leghíresebb kísértetváros, amelynek történetét időről időre felidézi a média. Természeti adottságai miatt valóságos üdülőparadicsom lehetne, és az is volt, egészen a török megszállás idejéig.

Már tavaly felröppent a hír, hogy a ciprusi török vezetés majd’ fél évszázad után újra megnyitná a területet, és októberben részlegesen, egy part menti sáv lezárásának feloldásával eleget is tettek az ígéretüknek. A közzétett adatok szerint azóta 14 ezer turista kereste fel a romváros látogatható részeit. További helyszínek megnyitását, valamint fejlesztéseket terveznek a turizmus fellendítésének érdekében. Ugyanakkor a világ nagy része, különös tekintettel Görögországra, nem nézi jó szemmel a lépést, attól tartanak, hogy ezzel a törökök mintegy kinyilatkoztatják, hogy hosszú távon igényt tartanak a területre.

A világ legkedveltebb üdülőparadicsoma

Varószia, törökül Maraş Ciprus keleti részén, Famagusta városának szélén fekszik. 1974 óta a világon egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság uralja. Az Észak-Ciprusként is emlegetett bábállam Törökország befolyása alatt áll, a sziget északi harmadán terül el, a fővároson, Nicosián is keresztülhúzódó tűzszüneti zöld vonal választja el a Ciprusi Köztársaság által felügyelt területektől.

Varószia az 1960-as években elit üdülőparadicsomnak számított, gombamód szaporodtak itt az előkelőbbnél előkelőbb szállodák, közülük nem egyet a tengerparton húztak fel. Színházakban, mozikban, éttermekben és múzeumokban sem volt hiány. Pezsgett az élet, nem csoda, hogy a várost ekkoriban egyenesen a Földközi-tenger Las Vegasának, illetve keleti Ibizának nevezték. A ’70-es évek elején nem csak Ciprus elsőszámú, de a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt.

Olyan sztárok pihenték ki fáradalmaikat Varósziában a terület luxusüdülőinek szolgáltatásait, valamint a kristálytiszta vizű strandok kínálta felfrissülést kihasználva, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Brigitte Bardot és Paul Newman.

Török megszállás, indulatokat szító egyoldalú nyitás

A fejlődésnek és a virágzó turizmusnak az 1974-es török bevonulás vetett véget. Néhány órával azelőtt, hogy a görög ciprióták és a török hadsereg összecsapására sor került, a vérengzéstől tartó helyi görög lakosok elmenekültek a területről, sok esetben hátrahagyva az értékes ingóságaikat is. Az evakuációt a közelben állomásozó brit katonák segítették. A török hadsereg szögesdróttal felszerelt kerítést emelt a kiüresedett város köré, amin csak a hadsereg tagjai, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) képviselői léphettek be.

Az épületek karbantartás híján idővel lepusztultak, egyes utcákat visszahódított a növényzet. A kihalt várost szinte körülöleli a valamivel több mint 40 ezer lakosú Famagusta. A görög-török konfliktus miatt Varószia immár 47 éve önmaga árnyéka, a helyzetről szólva egyesek politikai Csernobilt emlegetnek. Az elmenekült, kitelepített görög ciprióta lakosok között sokan még ma sem adták fel a reményt, hogy visszatérhetnek lakhelyükre. Azt pedig értelemszerűen elítélik, hogy a török vezetés egyoldalú döntés eredményeként, egyedül kíván gazdasági hasznot húzni a város megnyitásából, és nem is hajlandó lemondani a területről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyitást egyébként az Európai Unió, amelynek 2004 óta a Ciprusi Köztársaság is tagja, elítéli, és a 2020 októbere óta zajló intézkedések visszavonását sürgeti. Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatja a török ciprióták elképzelését a szigeten működő két külön államról, amelyet viszont az ország újraegyesítését szorgalmazó görög és a ciprusi elnök elfogadhatatlannak tart.

3 elhagyatott hely Magyarországon

Egykor szigorúan őrzött orosz laktanya, egy főnemes pompás kastélya, valamint egy kis falu üzemi telephelye: különleges, nagy múltú elhagyatott helyszínek itthon.

Hogy néz ki a Kis-Moszkva Magyarországon? 3 elhagyatott hely, ami évtizedek óta üresen áll

Hajdanán virágzó helyek mára már elhagyatottan állnak, lassan az enyészeté lesznek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Northfoto.)

Ezt is szeretjük