A barátnőjét kivégző diktátor mindenkit vár: karácsony Észak-Koreában!
Kim Dzsongun örülne, ha több turista lenne kíváncsi országára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Észak-Korea a világ legzártabb diktatúrája, mely az elmúlt időszakban leginkább rakétakísérletei és a nukleáris fenyegetés révén került be a hírekbe, nem utolsósorban pedig koncentrációs táborai révén, melyekben az Amnesty International szerint körülbelül kétszázezer politikai foglyot - illetve családtagjaikat - tarthatnak fogva, embertelen körülmények között.

A Diadalív Phenjanban

Most azonban a Telegraph arról számolt be, hogy a teljhatalmú vezető, Kim Dzsongun - aki legutóbb exbarátnője és tucatnyi kollégája kivégeztetésével váltott ki a világ számos részén közfelháborodást - szeretné, ha országa egyre népszerűbbé válna a külföldi turisták körében. Erre azonban a reklámon kívül más lehetőségek is adottak lennének, például a foglyok szabadon engedése és a diktatúra visszaszorítása, de ez sajnos nem jut eszébe a vezetőnek.

Külföldi turistákat várnak

A Telegraph cikke szerint Észak-Korea támogatja, hogy az országba minél több turista látogathasson el, aminek érdekében több repülőjáratot engednek be például Kínából, Délkelet-Ázsiából és Európából is, emellett december közepe és január közepe között sem függesztik fel a látogatásokat, így a külföldiek akár a karácsonyt vagy az újévet is az ország területén tölthetik. Erre ösztönzi az utazókat a cikk szerint többek között a pekingi székhelyű Koryo Tours utazási iroda is.

Egyre többen kíváncsiak az országra

Eddig sem volt azonban lehetetlen Észak-Koreába turistaként eljutni, a bristoli központú Regent Holidays például 1985 óta utaztat ide turistákat, körülbelül kétszáz embert évente, azonban Carl Meadows, az iroda Észak-Korea-specialistája szerint a szám folyamatosan növekszik, köszönhetően az ország körüli hírverésnek is, amely akár pozitív, akár negatív,
mindenképp növeli az érdeklődést és a turisták kíváncsiságát.

Elmondása szerint az utak legtöbbször problémamentesek, azonban korántsincs szó hagyományos értelemben vett városlátogatásról, a feltételek ugyanis meglehetősek szigorúak. Egyénileg például szinte lehetetlen az országba eljutni, és a szervezett csoportok sem mozoghatnak szabadon, általában nem lehet például a városokban sétálgatni helyi vezető nélkül.

Korábban tiltott helyekre is el lehet jutni

A túrák leginkább a fővárost, Phenjant érintik - olyan látnivalókkal, mint például a párizsinál is nagyobb Diadalív -, azonban a Dél-Koreával határos demilitarizált zóna is az úti célok között szerepel. Csak azt lehet megnézni, amit megmutatnak, az éhínséget, a szegénységet és természetesen a tagadott táborokat nem láthatják a kíváncsi szemek.

A változások és a nagy érdeklődés hatására a brit utazási iroda például a szokásosnál több utazást szervez Észak-Koreába a 2014-es év során, emellett az ország távolabbi pontjaira is eljuttatja a turistákat, így egyebek közt a korábban zárt Hoeryong vagy Pyongsong városokba.

Mindemellett a túrákat általában összekötik az olyan észak-koreai ünnepekkel, eseményekkel, melyek keretében a látogatók a híres-hírhedt, jellegzetes parádékat is megtekinthetik.

Ezt is szeretjük