Az összes pénzedet lehúzhatják a bankkártyádról: elég hozzá, ha ilyen helyen használod!

Légy résen itthon és külföldön is!

bankkartya
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen kellemesnek ígérkezzen is egy utazás, számos probléma megnehezítheti, legyen szó jetlagről, betegségekről, nyelvi akadályokról vagy épp az időhiányról, a leginkább azonban talán az keserítheti meg, ha pénzügyi nehézségekbe ütközöl.

Ha nem vagy kellőképp elővigyázatos, utóbbi könnyen előfordulhat, már csak azért is, mert a bankkártyacsalók kiemelt célpontjának számítanak a turisták, hiszen - bár a bűnözés ilyen formája sajnos globális jelenség - külföldön, idegen környezetben gyakran figyelmetlenebb az ember.

Durva és kifinomult módszerek

A bankautomatákkal kapcsolatos bűncselekmények egyik legalapvetőbb formája, ha pénzfelvétel előtt vagy épp utána kirabolnak, ennél azonban kifinomultabb módszerek is léteznek, melyek révén nem magát a fizikai bankkártyádat, hanem annak adatait lopják el különféle technikai eszközökkel, melyekkel az automatát machinálják meg.

Bár egyre több helyen figyelnek a hasonló csalásokra, számos olyan pontja létezik a világnak, ahol kevésbé fejlett az ezek észrevételére szolgáló rendszer, így nem árt, ha a következő szabályokat mindig és mindenhol betartod.

Melyik automata a gyanús?

Először is, mindig olyan automatát használj, mely forgalmas, jól megvilágított helyen van - még jobb, ha a bank épületén belül -, itt ugyanis jóval alacsonyabb a kockázata, hogy illetéktelenek hozzányúljanak.

Magát az automatát is nézd meg alaposan, mielőtt használnád, gyanús jel lehet például, ha azon bármiféle sérülést, például oda nem illő, üres csavarlyukat látsz, vagy ha a kártyanyílás környékén gyanús előtétet találsz, a kártyát pedig túl mélyre kell tolnod.

Árulkodó jel az is, ha a billentyűzetet bármiféle filmszerű anyag vagy műanyag bevonat borítja, vagy ha a fölötte található takarólemez láthatóan sérült. Akkor is érdemes azonban kezeddel takarnod a billentyűzetet a PIN-kód beírása közben, ha egyébként mindent rendben találsz.

Fontos, hogy még otthon felírd azt a telefonszámot, amelyen külföldről is letilthatod a kártyádat, végül, de nem utolsósorban pedig, ha pénzt készülsz felvenni, próbálj minél magabiztosabbnak tűnni, ne lássák rajtad, hogy turista vagy, és lehetőleg ne menj egyedül, ha ugyanis bizonytalanság, védtelenség látszatát kelted, nagyobb valószínűséggel válhatsz fizikai támadás áldozatává.

Ezt is szeretjük