Tudni akarja a kormány, hogy hova utazol: még jobban figyelnek majd!
A légitársaságok gyűjtik és továbbadják majd utasaik bizonyos adatait. De kinek is?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A múlt heti európai uniós belügyminiszteri tanácskozáson döntés született az uniós utasadat-nyilvántartási rendszer bevezetéséről - melyről öt éve beszélnek Európában.

Magyarországot a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Felkai László képviselte az ülésen.

Repülőre szállsz? Az adataid nem maradnak a légitársaságoknál

A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet egységének feltétlen megőrzése mellett érveltek a pénteki brüsszeli ülésen - hangsúlyozta Felkai. Az utasadat-nyilvántartási rendszer a légi utasforgalmat érinti majd.

Hat hónapig őrzik az adatokat

A határellenőrzéssel kapcsolatban az ülésező politikusok megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer - PNR - létrehozásának részleteiről - közölte az államtitkár. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a megállapodás értelmében az utasadatokat hat hónapig kell megőrizni.

A PNR bevezetését legfeljebb két év múlva meg kell kezdenie minden tagállamnak, és az első körben minden harmadik országból érkező utasra érvényes lesz. Az adatokat a légitársaságok kötelezőek továbbadni a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak, illetve a határforgalom-ellenőrzésért felelős szervnek.

Itthon 2016 áprilisától

Egyes tagországok és a bizottság amellett érvelt, hogy a PNR-t az EU-n belüli járatokra is ki kelljen terjeszteni az uniós útlevéllel rendelkező, de veszélyesnek számító emberek kiszűrése érdekében, de ebben a kérdésben nem született döntés a múlt heti ülésen. Felkai László hozzátette, hogy Magyarország már elkezdte a PNR-bázis építését, mely 2016 áprilisában elkezdi működését.

Milyen adatokat továbbítanak?

A légitársaságok kötelesek az adatokat a járat tervezett indulási ideje előtt 12 órával, illetve közvetlenül a repülő felszállása után továbbítani a központnak. Korábbi cikkünkben részletes információkat találsz arra vonatkozóan, pontosan milyen adatokat továbbítanak a schengeni övezeten belül, illetve az azon kívülre utazókról.

Ezt is szeretjük