Egy varázslatosan szép magyar település, amit alig ismernek
Te vajon jártál már itt?
Gyönyörű hely, amely tökéletes kirándulási úti cél ősszel! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tokaj-hegyaljai borvidék 2002 óta világörökségi helyszín, a hét hazai borvidék közül az egyetlen az UNESCO listáján. Magyarország legszínesebb borvidékét 28 település alkotja, ezek egyike Tállya. A találkozások helye ez: a borvidék szőlői egy három hegy által közrefogott háromszögben, az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál sorakoznak, de itt találkozik Tokaj alatt a Bodrog és a Tisza folyó is, amelyek páráját a vulkanikus déli lankák kísérik a dűlőkig.

Tállya dimbes-dombos utcái, pincéi és pincesorai, templomtornyai, a dűlőkből letekintve az aszúteremtő párában úszó házai, háttérben a zempléni lankákkal, mind egy otthonos helyszín díszletei a borvidék felfedezéséhez. A helyi, gazdagon ásványos kőből épült, sok száz éves házak, a régi kúriák, amelyeknek egykor színházterme volt, és nemes szőlőbirtokosok szivaroztak diófái alatt, az értékes szőlőskertek hamar elkötelezett Hegyalja-rajongóvá teszik az ide látogatót.

Ez a vidék olyan, mint a borok, amelyeket itt készítenek: aranyszínű, otthonos, összetett, lassan kibontakozó, titokzatos, vibráló, életteli, illatos és ásványos. Így beszélnek az itteni emberek szeretett otthonukról, így az ide érkezők az itt tapasztaltakról, így a borászok furmintjairól, muskotályairól és aszúiról.

Különleges bortermelő vidék

Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának, talajának és éghajlatának köszönhetően egyedülálló hely a borászat világában. Olyan borok, amilyenek itt készülnek, sehol máshol a világon nem készülhetnek, mert csak itt, ezek között a varázslatos lankák között adott minden feltétel megszületésükhöz, és csak az itteni, több száz éves és többszintes pincerendszerek tudják garantálni minőségüket.

Tokaj-Hegyalján elindult valami, a borvidéket alkotó települések elkezdtek összefogni egy közös cél érdekében. A Tállyáért Egyesület, ez a civil szerveződés - amelyet az ide érkező emberek és a velük együttműködő helyi családok és szervezetek összefogása hívott életre - 2014 februárjában alakult, célja pedig Tállya község gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítése.

Fesztivál és búcsú

A Szent Vencel-napi szőlőszentelő búcsú és Őszi Tállya Fesztivál szeptember végén, 2015. szeptember 25-27. között kerül megrendezésre. Az 1600-as évek óta minden ősszel lezajló, az országban és Európában egyetlen ilyen jellegű eseményként számon tartott szőlős búcsú a szüreti időszak közepén ígér izgalmas programokat.

Az egyházi események mellett színes fesztiválprogrammal is várjuk az erre a hétvégére Tállyára érkezőket: nemcsak a tállyai pincészetek, a Történelmi Borút Egyesület tagjai várják szeretettel és finom borokkal több helyszínen a zarándokokat és a borkedvelőket, de nagyszabású közösségi, zenei és gasztronómiai élményben is részesülhet, aki Tállyára látogat.

A háromnapos eseményen hegyaljai kézművesek árusítják termékeiket, esténként olyan népszerű előadók előadásai és rétegzenei vagy populáris koncertjei szórakoztatják a közönséget, mint a Dumaszínház humoristája, Dombóvári István; a Compact Discóból jól ismert DJ, Lotfi Begi, aki szombat este különleges fényfestéssel fűszerezett remixeiben egyszerre hozza el hozzánk Rúzsa Magdi, ByeAlex, Majka és Curtis, az Ivan & The Parazol,ó vagy éppen a Skorpió legjobb dalait; vagy a jazzkedvelők örömére a Louis Armstrong életművét felidéző az Elek István Quartet, akik a népszerű Tállyai BorBár rendezvénysorozat részeként lépnek fel a fesztiválon.

Gasztronómia és helyi borok

Aki a gasztronómiának és a jó boroknak egyszerre hódolna, Tállya nagymúltú borvendéglőjében, az Oroszlános Borvendéglőben - amely egy csodálatos kúriaépületben, 400 éves, szárnyas tölgyfakapu mögött őrzi egy meghitt, patinás világ hangulatait, történelmi pincéjében pedig a környék legszebb borait - péntek és szombat este is különleges, több fogásos borvacsorán vehet részt, amelynek során megismerheti a hegyaljai, otthonosságra, minőségre és szezonalitásra építő gasztronómiát és a legjobban az ételekhez illő tokaji borokat.

Közös futás Tokaj-Hegyalján

A Szent Vencel-napi ünnepségek keretén belül tavaly a település elhatározta, hogy átfutnak Mádról Tállyára, és elhívnak mindenkit, akinek fontos Tokaj-Hegyalja, az itt élő közösség és az összetartás erősítése. A Mád-Tállya futásra jöttek is szép számmal a futók: a vérbeli profik, a lelkes amatőrök, a dűlők között esténként titokban edzők, a kocafutók, a tájban gyönyörködők, a kicsik és nagyok, a kihívást keresők, az elkötelezett Hegyalja rajongók, a sétálók és a biciklivel nekivágók.

oroszlanos5.jpg

Idén Szent Vencel napján, 2015. szeptember 26-án újra futnak, lehet hozzá csatlakozni! Mád és Tállya között a borvidék legszebb szőlői és leghangulatosabb épületei sorakoznak, őszi fényekkel megfűszerezve ez az útvonal minden futó álma. Az erre a napra lezárt útvonal mentén a környék borászai kínálják a frissítőt a megszomjazóknak, persze csak azok, akik nem maguk is futnak éppen.

Ezt is szeretjük