Titkos bunkerek Magyarországon: sokáig senki nem tudott róluk
A vezetők számára épült, föld alatti, tiltott helyek létezését sokáig homály fedte.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a 21. század fényei sokszor eltakarják őket, a magyar történelem kísértetei máig ott járnak a megkopott macskaköveken és a poros sikátorokban, olykor pedig olyan, jól ismert helyeken is otthagyják lábnyomukat, melyekről az arra járó nem is gondolná, hogy a sötét idők mementójául szolgálnak. A következő két sokat látott, titkos bunker is észrevétlenül bújik meg a városok színes forgataga alatt.

Horthy-bunker
Rákosi-bunker

A Horthy-bunker

A Horthy Miklós számára a második világháború során épített bunker a gödöllői kastély kertje alatt, 10-15 méteres mélységben húzódik. Az egykori Grassalkovich-kastély 1920 és 1944 között a kormányzó nyári rezidenciájaként funkcionált, a föld alatti bunker vastag betonfalai pedig menedéket jelentettek volna egy esetleges bombatámadás során.

A komplexum egy szűk folyosóból és néhány kisebb helyiségből áll, csupán a kormányzó és közvetlen környezete védelmére lett kialakítva. A biztonságos rejtekhely mindössze 85 négyzetméteres, funkcióját tekintve azonban nem egyszerű óvóhelynek tervezték. Az eredeti elképzelés szerint katonai főhadiszállásként is használták volna, ahonnan veszély esetén a korabeli legmodernebb technológiával kívánták volna irányítani az egész országot.

A föld alatti építmény egy része az Erzsébet királyné-terasz alatt helyezkedik el, a második világháború idején pedig felülről hatalmas domb is védte, mivel azonban a kastélyt nem érte légitámadás, nem derült ki egyértelműen, hogy a bunker valóban bombabiztos-e.

A második világháborút követően a helyet szovjet csapatok használták gázolajraktárként, az elmúlt évtizedekben pedig jelentősen megromlott állapota. A kastély rekonstrukciójával egy időben azonban megkezdték a bunker állapotának helyreállítását is, 2010 szeptemberétől pedig a titkos alagút látogatható. A bunker érdekessége továbbá, hogy a falakon, öt helyen különös falfestéseket találni, melyek rendeltetését ez idáig nem sikerült megfejteni. A muzeológusok és kutatók jelenlegi álláspontja szerint csupán egyszerű díszítőelemekről van szó.

A Rákosi-bunker

A Rákosi-bunkert, más néven az F4 objektumot 1949-ben kezdték el építeni a 2-es metróval párhuzamosan, és óvóhelyként funkcionált volna egy esetleges atomtámadás esetén Rákosi Mátyás és a Magyar Dolgozók Pártjának tagjai számára.

A H alakú objektum 39 méteres mélységben helyezkedik el Budapest belvárosa alatt, a Kossuth tér és a Szabadság tér között, és közvetlenül kapcsolódik a 2-es metróhoz. Lejárata egy lakatlan lipótvárosi bérház udvarában található, mely korábban az MDP pártközpontjának egyik épülete volt. A terv szerint a veszély elmúltával a menekülőket metró szállította volna a Keleti pályaudvarig, onnan pedig páncélvonat vitte volna őket tovább egy biztonságos helyre.

A bunker hasonló technológiával épült, mint a metró, és olyan vidéki bányászok dolgoztak rajta, akiket lefüggönyözött buszokkal szállítottak Budapestre. Az építmény 1953-ban készült el, 3500 négyzetméteres területével 2200 ember befogadására alkalmas. 283 lépcsőfok, illetve a maga idejében a leggyorsabbnak számító lift vezet le a majdnem 40 méteres mélységbe. Hatalmas vészkijárat, illetve szellőző is tartozik mindehhez, mely a TV-székház mellett helyezkedik el. A bunker ma még nem látogatható rendszeresen, azonban bizonyos alkalmakkor és szervezett körülmények között bemutatják.

Ha azonban nem akarsz erre várni, a bunker által megidézett kor hangulatából akkor is megérezhetsz valamit, ha lejáratát, illetve szellőzőjét és titkos kijáratát csupán kívülről szemléled meg. Előbbi a Steindl Imre utca 12. szám alatt, utóbbi pedig a Szabadság téren található.

Képek: www.muemlekem.hu; hu.wikipedia.org, Rovibroni.

OLVASD EL EZT IS!

templom
  • olaszország
  • franciaország

A világ 7 földalatti csodája

Ezt is szeretjük