Ősszel álomszépen aranylik a Tisza-tó: ezt az arcát csak kevesen ismerhetik
A Tisza-tó a nagy nyári turistadömping után szokatlanul csendes, színes, talán ilyenkor mutatja a legszebb arcát. Ősszel is érdemes felfedezni a környéket.

tiszat-to
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Romantikus, apró szigetek, ártéri erdők, nádasok, míg szem ellát: a Tisza-tó megkapó látvány. Az év minden időszakában megannyi kalandot rejt, öko- és vízitúrák, sportolási, kirándulási, horgászási lehetőségek, színes programok csábítják a látogatókat.


A romantikus Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava a Balaton után. A mesterségesen létrehozott vízfelület a Kiskörei Vízlépcső kialakításával jött létre több mint negyven éve.

A Tisza-tó ősszel

A Tisza-tó egyre népszerűbb, sokan már a Balaton helyett választják, mert nyugisabb és olcsóbb is, szórakozási lehetőség viszont hasonlóan sok van. 

Kisköre, a Tisza-tó bölcsője

Ha túrára indulnál, a villámsebességgel fejlődő Kisköre tökéletes kiindulási pont lehet. Egyik fő nevezetessége a vízlépcső. Három egybeépített fő létesítménye a duzzasztómű, a vízi erőmű és a hajózsilip. Ezeket előzetes bejelentkezés után bárki felkeresheti. Innen kellemes sétára található a hallépcső. Ez az ökológiai folyosó biztosítja a vízi élőlények számára az átjárhatóságot a Tisza-tó és a Tisza folyó között. A kémlelőablakokon keresztül érdemes megfigyelni a környék jellegzetes halfajait. Kiskörén nemrégiben adták át az új kikötőt, és a városban hamarosan raftingpálya is épül - izgalmasabbá téve ezzel a környék sportkínálatát. 

Kihagyhatatlan célpontok 

Mindegy, hogy mivel indulsz útnak, kötelező megálló Poroszló, ahol a Tisza-tavi Ökocentrum az egyik fő attrakció. A különleges létesítmény a tó páratlan állatvilágát mutatja be, köztük 70-féle halat, kétéltűeket, hüllőket. Itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is. A hétemeletes kilátóba felmászva az egész környéket beláthatod. A tiszafüredi Madárrezervátum pedig a Hortobágyi Nemzeti Park egyik legszebb területe, és csak csónakkal lehet megközelíteni. Megcsodálhatod itt a szürke gémet, a kis kócsagot, a kanalas gémet, a barna kányát vagy a kerecsensólymot. A Szabics Kikötő és Szabadidőparkból indulva a Tiszavirág és a Pákász tanösvényt is feltétlenül járd be. Itt megismerheted a Tiszához kötődő ősi mesterségeket, de szervezett, tematikus túrákra is jelentkezhetsz. 

tisza-to-kep

Két keréken a tó körül

A Tisza-tó vonzza a kerékpározás szerelmeseit, tavaly csaknem 60 ezren biciklizték körbe. Szinte végig jól kiépített úton, kényelmes tempóban is végigbringázod a tavat egy-két nap alatt, ráadásul emelkedőktől, lejtőktől sem kell tartanod. A kerékpárút hossza 65 km, a kevésbé edzettek vállalkozhatnak az úgynevezett kis körre, utóbbit akár négy óra alatt is teljesíthető.

Izgalmas gasztroélmények 

A part közelében egymást érik a piros-fehér kockás abroszos csárdák különféle halspecialitásokkal. A halászlének, a harcsapaprikásnak is nehéz ellenállni. A halsütödék kínálata ugyancsak sokszínű, nem könnyű választani a különféle sült és rántott halak közül, továbbá a halburgert is érdemes megkóstolni. Ha a környéken jársz, nehogy kihagyd az ehető vízi vadnövényből, sulyomból készülő finomságokat. Kellemesen édeskés az íze, leginkább a gesztenyére emlékeztet. Szabó István sulyommal töltött, mennyei kézműves csokoládéi messze földön híresek, akárcsak a sulyompálinkája.

nyaralohajok-tiszan

Újdonság: nyaralóhajók a Tisza-tavon

Megérkeztek a Tisza-tóra az első nyaralóhajók, amiket 2020 májusában vehetnek birtokba a vendégek. Ezeket rövid kiképzés után, engedély nélkül is bárki vezetheti. A hajók átlagos sebessége 10 km/óra. A négy, hat és nyolc férőhelyes járművek mindegyike kényelmesek, a fedélzeten főzőcskézési, zuhanyzási lehetőséggel. A nyaralóhajókat a turisták ősztől már foglalhatják. 

Ezt is szeretjük