A természet 15 szemet gyönyörködtető csodája
A következő helyek a természet legszebb csodái közé tartoznak.

Dia

 	Yellowstone Nemzeti Park, USA  	Az amerikai bioszféra-rezervátum területén a világ első nemzeti parkját hozták létre 1872-ben. A nagyrészt Wyoming államban fekvő park csaknem 9000 négyzetkilométeres területe a bolygón található gejzírek kétharmadának ad otthont. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Aktív szupervulkán fölött fekszik a nemzeti park »

Yellowstone Nemzeti Park, USA

Az amerikai bioszféra-rezervátum területén a világ első nemzeti parkját hozták létre 1872-ben. A nagyrészt Wyoming államban fekvő park csaknem 9000 négyzetkilométeres területe a bolygón található gejzírek kétharmadának ad otthont.

Kapcsolódó cikk:
Aktív szupervulkán fölött fekszik a nemzeti park »

Dia

 	Holt-tenger, Izrael/Jordánia/Ciszjordánia  	A valójában lefolyástalan tónak számító Holt-tenger nevét és gyógyító hatásait magas, 300 g/kg-os sótartalmának köszönheti, mely miatt a vízben semmilyen életforma nem él meg. A különleges tó egyben a Földünk legmélyebben fekvő szárazföldi pontja címet is magáénak tudhatja.

Holt-tenger, Izrael/Jordánia/Ciszjordánia

A valójában lefolyástalan tónak számító Holt-tenger nevét és gyógyító hatásait magas, 300 g/kg-os sótartalmának köszönheti, mely miatt a vízben semmilyen életforma nem él meg. A különleges tó egyben a Földünk legmélyebben fekvő szárazföldi pontja címet is magáénak tudhatja.

Dia

Fuji, JapánA Honsu-sziget csendes-óceáni partján elhelyezkedő, szemet gyönyörködtető Fuji 3776 méterével Japán legmagasabb hegye. A szent helyként tisztelt magaslat csúcsait szinte mindig felhők borítják, különleges látványához emellett a körülötte elhelyezkedő öt tó is hozzájárul.

Fuji, Japán

A Honsu-sziget csendes-óceáni partján elhelyezkedő, szemet gyönyörködtető Fuji 3776 méterével Japán legmagasabb hegye. A szent helyként tisztelt magaslat csúcsait szinte mindig felhők borítják, különleges látványához emellett a körülötte elhelyezkedő öt tó is hozzájárul.

Dia

Iguazu-vízesés, Brazília/ArgentínaA vízesésrendszer négy kilométer széles ívet ír le, és mintegy 275 kisebb-nagyobb vízesés alkotja. A 82 méter mély Ördögtorok-szakadékba mennydörögve lezúduló víz mindkét határos országból látogatható, emellett mindkét oldalán gyönyörű nemzeti park várja az utazókat.Kapcsolódó cikk:Nézd meg a világ legszebb természeti csodáját! »

Iguazu-vízesés, Brazília/Argentína

A vízesésrendszer négy kilométer széles ívet ír le, és mintegy 275 kisebb-nagyobb vízesés alkotja. A 82 méter mély Ördögtorok-szakadékba mennydörögve lezúduló víz mindkét határos országból látogatható, emellett mindkét oldalán gyönyörű nemzeti park várja az utazókat.

Kapcsolódó cikk:
Nézd meg a világ legszebb természeti csodáját! »

Dia

Guilin, KínaA délnyugat-kínai Guilin egész évben turisták százezreit vonzza, köszönhetően kellemes klímájának, nem utolsósorban pedig varázslatos természeti formáinak, mészkőcsúcsainak, karsztbarlangjainak, különleges sziklaalakzatainak. A vidéket érdemes a Lijang-folyó vízi útján bejárni.

Guilin, Kína

A délnyugat-kínai Guilin egész évben turisták százezreit vonzza, köszönhetően kellemes klímájának, nem utolsósorban pedig varázslatos természeti formáinak, mészkőcsúcsainak, karsztbarlangjainak, különleges sziklaalakzatainak. A vidéket érdemes a Lijang-folyó vízi útján bejárni.

Dia

 	Új-Kaledónia, Csendes-óceán  	A francia fennhatóságú szigetcsoport az őt 1600 kilométer hosszan körülölelő korallzátonynak köszönhetően a világ egyik legnagyobb lagúnáját alkotja. Új-Kaledónia a hal- és korallfajok gazdagsága terén egyedülálló a világon: mintegy 6500 különféle tengeri életformának ad otthont.

Új-Kaledónia, Csendes-óceán

A francia fennhatóságú szigetcsoport az őt 1600 kilométer hosszan körülölelő korallzátonynak köszönhetően a világ egyik legnagyobb lagúnáját alkotja. Új-Kaledónia a hal- és korallfajok gazdagsága terén egyedülálló a világon: mintegy 6500 különféle tengeri életformának ad otthont.

Dia

 	Grand Canyon, USA  	A világ leghíresebb szurdoka az egyesült államokbeli Arizonában húzódik 446 kilométer hosszan. Szélessége 6 és 29 kilométer között váltakozik, helyenként pedig a másfél kilométeres mélységet is eléri. A völgyet a Colorado-folyó felszínformáló munkája alakította ki csaknem hatmillió év alatt.

Grand Canyon, USA

A világ leghíresebb szurdoka az egyesült államokbeli Arizonában húzódik 446 kilométer hosszan. Szélessége 6 és 29 kilométer között váltakozik, helyenként pedig a másfél kilométeres mélységet is eléri. A völgyet a Colorado-folyó felszínformáló munkája alakította ki csaknem hatmillió év alatt.

Dia

 	Sarki fény, Déli- és Északi-sark  	A római hajnalistennőről elnevezett aurora borealis, illetve aurora australis bolygónk Északi- és Déli-sarkának területein csodálható meg. A vörösben és zöldes árnyalatokban tündöklő jelenség a Föld légkörébe behatoló protonoknak és elektronoknak köszönheti létrejöttét. 	 	Kapcsolódó cikk: 	A legszebb háttérképek az északi fényről »

Sarki fény, Déli- és Északi-sark

A római hajnalistennőről elnevezett aurora borealis, illetve aurora australis bolygónk Északi- és Déli-sarkának területein csodálható meg. A vörösben és zöldes árnyalatokban tündöklő jelenség a Föld légkörébe behatoló protonoknak és elektronoknak köszönheti létrejöttét.

Kapcsolódó cikk:
A legszebb háttérképek az északi fényről »

Dia

Mount Everest, Kína/NepálA Himalája részét képező, 8850 méter magas Mount Everest a világ leghatalmasabb hegycsúcsa, tekintélyt parancsoló, ugyanakkor egyik legfélelmetesebb képződménye. Az először 1953-ban meghódított hegy tibeti neve, a Csomolungma a Föld istenasszonyát takarja.

Mount Everest, Kína/Nepál

A Himalája részét képező, 8850 méter magas Mount Everest a világ leghatalmasabb hegycsúcsa, tekintélyt parancsoló, ugyanakkor egyik legfélelmetesebb képződménye. Az először 1953-ban meghódított hegy tibeti neve, a Csomolungma a Föld istenasszonyát takarja.

Dia

 	Nagy Korallzátony, Ausztrália  	A globális felmelegedés által eltűnéssel fenyegetett, 250 ezer négyzetkilométernyi terület az UNESCO Világörökség legnagyobb helyszínének számít. 3400 különálló korallzátony alkotja, és számtalan különleges élőlénynek, többek között 1500 különféle hal- és kétszáz madárfajnak ad otthont.

Nagy Korallzátony, Ausztrália

A globális felmelegedés által eltűnéssel fenyegetett, 250 ezer négyzetkilométernyi terület az UNESCO Világörökség legnagyobb helyszínének számít. 3400 különálló korallzátony alkotja, és számtalan különleges élőlénynek, többek között 1500 különféle hal- és kétszáz madárfajnak ad otthont.

Dia

 	Titicaca-tó, Peru/Bolívia  	Az Andok hatalmas hegycsúcsai között, Peru és Bolívia határán található Titicaca-tó a maga 3820 méteres tengerszint feletti elhelyezkedésével a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. A helyi legendák úgy tartják, döbbenetes dolgok találhatóak a tó mélyén, többek között egy város, melyet a tóba zuhanó Hold temetett maga alá.

Titicaca-tó, Peru/Bolívia

Az Andok hatalmas hegycsúcsai között, Peru és Bolívia határán található Titicaca-tó a maga 3820 méteres tengerszint feletti elhelyezkedésével a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. A helyi legendák úgy tartják, döbbenetes dolgok találhatóak a tó mélyén, többek között egy város, melyet a tóba zuhanó Hold temetett maga alá.

Dia

 	Monarch Pillangórezervátum, Mexikó  	A több mint 65 ezer hektáron elterülő bioszféra-rezervátumba minden év novemberében királypillangók milliói érkeznek, narancssárga színpompájukkal Mexikó egyik felejthetetlen szépségű helyévé varázsolva a tájat.

Monarch Pillangórezervátum, Mexikó

A több mint 65 ezer hektáron elterülő bioszféra-rezervátumba minden év novemberében királypillangók milliói érkeznek, narancssárga színpompájukkal Mexikó egyik felejthetetlen szépségű helyévé varázsolva a tájat.

Dia

 	White Sands, USA  	Az új-mexikói Tularosai-völgyben található, hómezőkhöz hasonló, szikrázóan fehér portenger az egykor a területet borító tenger visszahúzódása során hátrahagyott gipsznek köszönheti különleges látványát. Furcsa mivoltához a hűvös homok állandó mozgása is hozzájárul - a szél nap mint nap formálja a tájképet.

White Sands, USA

Az új-mexikói Tularosai-völgyben található, hómezőkhöz hasonló, szikrázóan fehér portenger az egykor a területet borító tenger visszahúzódása során hátrahagyott gipsznek köszönheti különleges látványát. Furcsa mivoltához a hűvös homok állandó mozgása is hozzájárul - a szél nap mint nap formálja a tájképet.

Dia

Vörös-tengerAz Indiai-óceánba nyíló Vörös-tenger Afrika és Ázsia között helyezkedik el, partjai pedig nyolc országgal határosak. Hossza 1900 kilométer, szélessége pedig 300 kilométer. A hatalmas tektonikus árokban helyet foglaló tenger különösen gazdag élővilággal rendelkezik, emellett arról is híres, hogy a földrajztudósok a legújabb, születőben lévő óceánnak tartják.

Vörös-tenger

Az Indiai-óceánba nyíló Vörös-tenger Afrika és Ázsia között helyezkedik el, partjai pedig nyolc országgal határosak. Hossza 1900 kilométer, szélessége pedig 300 kilométer. A hatalmas tektonikus árokban helyet foglaló tenger különösen gazdag élővilággal rendelkezik, emellett arról is híres, hogy a földrajztudósok a legújabb, születőben lévő óceánnak tartják.

Dia

Galapagos, EcuadorA Csendes-óceán keleti részének félreeső vizein található szigetcsoport különleges vadvilágáról híres, melynek láttán Darwin először fogalmazta meg magának a természetes kiválasztódáson alapuló törzsfejlődés elméletét. A vad és kopár tájak számos olyan élőlénynek adnak otthont, mely sehol máshol a világon nem fordul elő - ilyen a híres galapagosi leguán is.

Galapagos, Ecuador

A Csendes-óceán keleti részének félreeső vizein található szigetcsoport különleges vadvilágáról híres, melynek láttán Darwin először fogalmazta meg magának a természetes kiválasztódáson alapuló törzsfejlődés elméletét. A vad és kopár tájak számos olyan élőlénynek adnak otthont, mely sehol máshol a világon nem fordul elő - ilyen a híres galapagosi leguán is.
Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: