Te is megnéznéd a kísérteties maradványokat?

Botrányos Titanic-túra

Elsüllyedésének évfordulóján turisták is megnézhetik a Titanic roncsait.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A turistáknak is lehetőségük lesz 2012 nyarán, hogy leereszkedjenek a tenger mélyén nyugvó Titanic roncsaihoz - adta hírül az MTI. A szokatlan túra 39 ezer fontba, azaz több mint 14 millió forintba kerül majd.

A Titanic roncsa

Furcsa túra a centenárium alkalmából

2012 áprilisában lesz a világtörténelem leghíresebb óceánjárója, a Titanic tragédiájának századik évfordulója. A centenárium kapcsán 2012 júliusában nemzetközi expedíció szerveződik.

A mélytengeri expedíció - Deep Ocean Expeditions - nyolcvan személyt tervez a hajón magával vinni a tragédia helyszínére. A résztvevők kétfős csoportokban ereszkedhetnek le mélytengeri merülőszondákon a csaknem négyezer méteres mélységben nyugvó hajóroncsokhoz. A jelentkezők között van londoni bankár és Missouri állambeli orvos is.

Az ötlet sokak fantáziáját izgatja, azonban a 14 millió forintos túrák vitákat váltanak ki, hiszen 1517 személy végső nyughelyéről van szó. A kettétört hajóorr és tatrésze közötti területen a tengerfenéket beborítják a használati tárgyak - üvegek, edények, az egykori utasok bőröndjei. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a korábbi expedíciók kárt okoztak a roncsokban.

Rob McCallum, a Deep Ocean Expeditions vezetője viszont azt hangsúlyozza, ez lesz az egyetlen lehetőség, hogy elvigyék a tragédia helyszínére az érdeklődőket. „Nem vagyunk utazási iroda, viszont a jövő évi tragikus évforduló jó alkalmat kínál a látogatásra” - fogalmazott.

1517 ember sírját jelenti

Majdnem száz év telt el azóta, hogy a Titanic első segélykéréseit kiküldte az Atlanti-óceán fölött. A hajó 1912. április 10-én indul el New York felé Southampton kikötőjéből, a fedélzetén 2207 utassal. Április 14-én, közel az éjfélhez, az őrszem jéghegyet látott meg, és megkondította a vészharangot. A hajó azonban túl nagy volt, és nem sikerült időben irányt váltania, így a jéghegy végighasította az oldalát.

A Titanic pár órával később, 2:20 perckor elsüllyedt. A túlélőket nem sokkal később felvette a Carpathia, azonban az utasok nagy része, 1517-en a jeges hullámok között lelték halálukat. A hajó megtalálását 1985-ben jelentették be. A roncs két nagyobb darabbak fekszik az óceán fenekén, Új-Fundland partjaitól 900 kilométerre.

Forrás: mti.hu.

Megnéznéd a roncsokat?

Ezt is szeretjük