Ilyen nincs még egy a világon: ezért igazi kuriózum a Heron-sziget
A Nagy-korallzátony élővilága és víztükre egészen egyedülinek számít a Földön.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nagy-korallzátony egymáshoz kapcsolódó zátonyokból és szigetekből áll, amelyek több mint 2000 km hosszan húzódnak az ausztráliai Queensland partvonala mentén. Ez a világ legkiterjedtebb korallzátonyrendszere, amellett a legnagyobb olyan képződmény, amely élő organizmusokból - parányi korallpolipokból áll.

Magasból a legszebb
Csak hajójárattal lehet odajutni
A búvárkodás igazi élmény
A sziget szállodájában csak kevesen férnek el

A parttól 50-300 km-es távolságra húzódó ökorendszer több mint 2500 különálló szikla- vagy korallzátonyból és 600 szigetből tevődik össze. Sok sziget közelében találhatók korallzátonyok, ám a Heron-sziget és a közeli Wilson-sziget egyedülálló a tekintetben, hogy olyan valódi, kiterjedt korallsziget, ahol akár meg is szállhatsz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magán a Nagy-korallzátonyon napozhatsz, a korallok között úszhatsz és búvárkodhatsz.

Heron helyrajz

A Wilson-sziget közigazgatásilag a Heronhoz tartozik, amely egy időben csupán tíz turista ott tartózkodását engedélyezi. Akik tudományos szempontból tanulmányozzák a korallzátonyt, a Queenslandi Egyetem által létrehozott Heron-szigeti kutatóközpontban is lakhatnak.

A felszínről szemlélve a korallzátonyban nem látni semmi kivételeset. A tenger csakugyan azúrkék, és hófehér homok szikrázik a szigetek strandjain, ám aligha találsz más érdekességet, amíg le nem merülsz vagy fel nem szállsz. A levegőből azonnal egyértelművé válik a Nagy-korallzátony roppant kiterjedése és pazar sokszínűsége. A legtisztább türkizben pompázó vizekben egymásba kapaszkodó korallzátonyok sorjáznak, ameddig csak a szem ellát, és mindenütt parányi korallszigetek emelkednek ki a csipkézett szélű zátonyok közt.

A búvárkodás szerelmeseinek

A Heron-sziget különösen a búvárokat vonzza, akik a világ minden tájáról eljönnek ide, hogy lemerüljenek a környező vizekbe. A szigetet az ausztrál kormány bérbe adta a Heron Island Resortnak, amely a különböző színvonalú szálláshelyek üzemeltetése mellett kirándulásokat és merüléseket is szervez.

A korallzátonyok körül valóban lélegzetelállító tapasztalat a merülés, amelyet egyetlen szuperlatívusz sem írhat le. Mintha egy teljesen új világba lépnél, ahol a látás az egyetlen nélkülözhetetlen érzék, és a gravitáció elveszíti minden jelentőségét. A sekélyebb vizekben, tisztán látni a színeket, a mélyebb víztömegek ugyanis kiszűrik a vörös és a zöld szín java részét, és ettől minden kékes árnyalatot kap.

Leírhatatlan élővilág

A zátonyok körül az életformák gazdag választéka sorakozik fel: sokszínű halak villódznak el villám sebességével, míg a tengeri és cserepes teknősök sokkal nyugodtabb tempóban élik röpkének igazán nem nevezhető életüket. A Heron-sziget csúcsán, a sokatmondó nevű Shark-öbölben nagy valószínűséggel együtt úszhatsz a kis termetű és viszonylag szívélyes helyi cápákkal is.

Az élővilág igen színes
Számtalan halfaj él itt
A korallok a levegőből igazán látványosak

Ha nem szívesen vizeznéd össze magadat, a Heron Island Resort rendelkezik egy apró tengeralattjáróval is, amelynek üvegkalitkájából kényelmes körülmények között figyelheted meg a pezsgő víz alatti életet. De nem is mindig kell alámerülni ahhoz, hogy tanulmányozhasd a tengeri vadvilágot. Amint csónakkal visszatérsz a Wilson-szigetről, találkozhatsz a hosszúszárnyú bálnák vándorló csapataival.

A megtermett állatok a korallzátony körüli sekély vizekben nem tudnak igazán mélyre merülni, ezért az is hallható, ahogyan kísérteties, éneklő hangjukon kommunikálnak egymással. A szeptember alkalmas időpont a vándorló bálnák megfigyelésére, míg januárban és februárban látható, amint a tengeri teknősök lerakják tojásaikat, majd nem sokkal később kikelnek a teknőcutódok is.

Menj el te is!

A Quantas rendszeres járatokat indít Brisbane-ből Gladstone-ba. Innen a Heron-sziget komphajóval vagy helikopterrel érhető el - utóbbi alkalmat kihasználhatod arra, hogy először a levegőből csodáld meg a korallzátonyt. Naponta egy komphajó indul, ám ez csak a Heron Island Resort üdülőhely, illetve a tudományos kutatóállomás vendégeit szállítja. A szállásdíj a teljes ellátást is magában foglalja, a minőségre pedig igazán nem lehet panasz. Ha nem akarsz megszállni a szigeten, csak egy bérelt hajóval juthatsz el ide. Minthogy a szigetet és környékét tengeri parkká nyilvánították, szabadon úszkálhatsz és búvárkodhatsz a korallzátonyok között.

Képek: ziggywiks.wordpress.com, greatbarrierdiving.wordpress.com, messersmith.name

Cikkünk megírásában Steve Davey Felejthetetlen tájak, amelyeket látni kell című könyve segített.

Steve Davey útikönyvek szerzőjeként és fényképészeként sokévnyi tapasztalatát sűrítette össze, amikor kiválogatta utazásainak negyven feledhetetlen állomását. Sok ezek közül, mint a Tádzs Mahal vagy az Alhambra, méltán ismert és népszerű, ám többek, köztük a kambodzsai Angkorvat vagy a Namib-sivatag homokdűnéi, távol esnek a turisták által taposott ösvényektől. Sok helyszínt, így Velencét és a New York-i Manhattant, kényelmesen elérhetünk, míg mások jóval nagyobb kihívást jelentenek - az etiópiai Lalibela sziklatemplomaihoz például át kell kelnünk a dzsungelen, és csak kilencnapi hegymászás árán közelítetjük meg a nepáli Makalu csodálatos szépségű himalájai hegyvidékét.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 4249 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük