Mit tegyél, ha őzgidát vagy madárfiókát találsz kirándulás közben? Az életét is megmentheti, ha jól cselekszel

Ha kirándulás közben madárfiókát vagy őzgidát találsz, fontos, hogyan cselekszel.

ozgida

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki tavasszal az erdőt járja, könnyen megeshet vele, hogy a fűben magányosan lapuló őzgidára lesz figyelmes, vagy madárfiókát lát fáradtan pihegni a földön. Bár sokan hajlamosak megsajnálni az egyedül maradt állatokat, legtöbbször nincs ok az aggodalomra, sőt, nagyobb kárt okozhat az ember, ha a segítségükre siet.

A fűben bujkáló őzgida árva, megmentésre szoruló egyednek tűnhet első ránézésre, ám a természetvédelmi szervezetek, hatóságok nem győzik minden évben felhívni a figyelmet arra, hogy egy jó szándékú, ám helytelen döntés könnyen az állat halálos ítélete lehet.

Tilos megérinteni az őzgidát

Bár a pihés kis őzgida csakugyan aranyos, a nagy tisztáson vagy erdőben egyedül sírdogálva ráadásul nagyon elveszettnek tűnhet, ám tilos megközelíteni, pláne megérinteni az állatot. Az őzsuta nagy valószínűséggel kicsinye közelében tartózkodik, legfőképp csak a táplálékszerzés idejére hagyja magára, vagy megijedt a közeledő emberek hangjától, és a fűbe fektette a kölykét, de hamarosan, legfeljebb néhány órán belül visszatér hozzá.

A gida gyakran síró hanggal hívja vissza az anyaállatot, ami viszont még mindig nem ad okot arra, hogy az ember megérintse. Az árva állat nagyon ritka ilyenkor, mivel a vadászidény már nem tart. A tudatlanság a halálos ítéletet jelentheti számára, hiszen az ember szagát megérezve a suta megijedhet, és végleg magára hagyhatja a gidát, aki magáról még képtelen gondoskodni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ha láthatóan megsérült, vagy hosszú idő múlva is magányos állatkölyökre leszel figyelmes, akkor az illetékes nemzeti park igazgatóságától kérhetsz segítséget, egy természetvédelmi őr könnyen eldönti, hogy szükséges-e beavatkozni az állat helyzetébe. A helyi állatvédelmi szervezet, állatkert segítsége is kérhető. Hazavinni nemcsak a speciális igényeik miatt nem szabad, de természetvédelmi bírsággal sújtható lopásnak is minősülhet.

Ha madárfiókát találtál

A magányos madárfiókákat sem szabad összeszedni, ha nincsenek közvetlen életveszélyben. A természetvédelmi szervek időről időre igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy a korai fészekelhagyó fajok épp a ragadozótámadások esélyét csökkentik a fűben szétszóródva. A tojó azonban sok madárfajnál még táplálja a fiókát ilyenkor, ezért arrébb mozgatva az ember megnöveli a kockázatát, hogy nem talál vissza hozzá. A gyakori fajok közül a rigóknál és a rozsdafarkúaknál is előfordulhat ez a jelenség.

Ha egy fióka a tartózkodási helyén kifejezetten veszélyben van, például út közelében találsz rá, óvatosan tessékeld vagy helyezd egy közeli bokor alá, esetleg egy sűrűbb aljnövényzetbe! Ha egy nagy vihar miatt egyértelműen a fészekből estek ki a fiókák, és van rá lehetőség, egy ágak közé akasztott kis kosárba óvatosan tedd vissza őket! A madaraknál nem kell tartanod attól, hogy az érintés miatt magára maradnak a fiókák, ám őket is csak a legszükségesebb esetben szabad bolygatni. 

Azt is érdemes megnézni, mennyire tollas a madár: ha csupasz vagy még csak tokos, valószínűleg a közelben keresheted a fészket, ha már tollas, valószínűleg nem kiesett egyedről van szó. Ha nehezen döntesz, a Magyar Madártani Egyesület infografikája segíthet megtalálni a legjobb utat.

Ha nyuszi ül a fűben

Az őzgidákon és a madárfiókákon túl számos apróbb állatkölyök kerülhet hasonló helyzetbe. A mezei nyúl, a róka, a borz esetében is előfordulhat, hogy néhány órára magára hagyja kicsinyét az anyaállat, amíg táplálékot keres családja számára. Ilyenkor sem szabad megközelíteni, kiváltképpen tilos megérinteni őket, jobb eltávolodva háborítatlan utat hagyni, hogy a szülők nyugodtan visszatérhessenek kölykeikhez.

A madármentők megható történetei

A mályi Madármentő Állomásra sajnos évről évre sok tudatlanságból megfogott őzgida is nevelkedik, így ők is rendszeresen felhívják a figyelmet a helyes viselkedésre. Mutatjuk, még mi mindennel foglalkoznak.

Ezt is szeretjük