Ezt csináld, ha eltévedtél, és a telefonod is lemerült - Emlékszel, mit tanultál gyerekkorodban?

Trükkök a tájékozódáshoz.

Minden bizonnyal te is elsajátítottad gyermekkorodban az alapvető tájékozódási ismereteket, így például az égtájak irányát vagy a mohák helyét a fatörzsön, sőt, talán máig megismernéd az égbolton a Sarkcsillagot, ám a térképek, GPS-ek, okostelefonok világában a legtöbben nem gondolnak rá, hogy a tanultakra valaha szükségük lehet.

Előfordul azonban, hogy éppen a kirándulás kellős közepén merül le a telefon, ha pedig sem egy környéken ismerős személy, de még térkép sincs kéznél, néhány egyszerű tájékozódási praktika a segítségedre lehet.

Ne ess pánikba!

A legfontosabb szabály, hogy akkor is őrizd meg a hidegvéredet, ha egy teljesen ismeretlen erdő közepén tévedtél el. Állj meg, nézz körül, és jól vésd a fejedbe, amit látsz! Ha egy jelzett turistaútra találsz, a követésével valószínűleg hamar találsz egy települést. Amennyiben egy csoporttal keltél útra, de időközben elvesztetted őket, a legfontosabb feladat, hogy megtaláljátok egymást. A kiabálás azonban nem célravezető, ugyanis hamar kimeríti a szervezetet. Sokkal hasznosabb, ha tudsz élesen fütyülni, ez ráadásul sokkal távolabbra elhallatszik.

Keress egy ismerős pontot!

A túrázás mellett a tájékozódásban is elengedhetetlen a jó kondi, egy szikla, egy kilátó vagy egy magas, de megmászható fa ugyanis segítségedre lehet, ha az utat keresed. Mássz fel rá, és nézz körül, látsz-e egy ismerős pontot vagy egy települést! Feltétlenül tervezd meg viszont az utadat, mielőtt elindulnál, a sietség nem vezet jóra!

Ha egy vízpartot találsz, legyen az akár tenger, tó vagy folyópart, lehetőség szerint kövesd az útját! A települések ugyanis kedvező földrajzi adottságuk miatt legtöbbször ezek mentén épültek meg, így jó eséllyel botolhatsz bele egy faluba, ahol minden bizonnyal segítségre is találsz majd.

Hány óra van?

Mivel a többség az okostelefonján nézi meg a pontos időt is, így ha az lemerül, komoly aggodalmat okozhat a naplemente közeledte. A nap állásából ugyan nagyjából következtetni lehet a napszakra, de akkor sem kell napórával bajlódnod, ha a sötétedésig fennmaradó idő pontosabb meghatározására vágysz, mindössze a két kezedre lesz szükséged. Állj szembe a nappal, nyújtsd ki a karodat egyenesen magad elé, majd szorítsd ökölbe mindkét kezedet! Ezt követően számold meg, hogy a horizont és a nap között hányszor fér el egymás fölött az öklöd. Pontosan ennyi órád van a sötétedésig.

Segít a természet ritmusa

Az élőlények mindegyike rendelkezik egyfajta biológiai órával, más szóval cirkadián ritmussal, amely megközelítőleg 24 órából áll. Ennek megfelelően a természet kiismerése is segíthet az idő meghatározásában. A virágok nyílásából olvashatod ki a legkönnyebben, hány óra van épp, hiszen a különböző beporzó rovarok miatt kissé eltérő időben virágoznak. Erről elsőként a botanikus Carl von Linné készített egy virágóraábrát.

Nálunk napfényes időben például már hajnal 5-6 óra körül kinyitja a szirmait a pipacs, a szulák és a vadrózsa, 7-8 óra körül a gyermekláncfű és a ciklámen, és csak délben a csorbóka. 18 órakor csukódik be a pipacs, 19-20 órakor a boglárka, 21 óra környékén pedig a kankalin és a vadrózsa.

A természetre tehát még egy kilátástalannak tűnő eltévedés közben sem szabad az ellenségedként tekintened. Ha kiismered magad benne, és elsajátítod az apró trükköket, nemcsak az úti célodat találod meg gyorsabban, de maga a helyzet is egy izgalmas kalandként él majd tovább az emlékeidben.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük