450 ezer forintot is kaphatsz évente
Így működik a népszerű utazási kártya
Szállásra, étkezésre, belépőkre is költheted a pénzt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évente sok család utazik külföldre nyaralni, illetve tölti a hosszú hétvégéket, szabadságokat külföldön, miközben sajnos a magyar tájakról szegényes ismeretekkel rendelkezik.

A külföldi utazások előnyben részesítése azonban nemcsak emiatt rossz, hanem a belföldi turizmust is negatívan befolyásolja. A SZÉP-kártya, vagyis a Széchenyi Pihenő Kártya - korábbi nevén Rekreációs kártya - részben ezeket a problémákat orvosolhatja.

A belföldi turizmus lehetőségeinek bővítésével azzal együtt, hogy az emberek az itthoni tájakra is nagyobb kedvvel látogathatnak el, pozitív irányt vehetnek a hazai turisztikai vállalkozások népszerűségi mutatói is.

Mi a SZÉP-kártya lényege?

A SZÉP-kártya egyfajta béren kívüli juttatás, készpénz-helyettesítő fizetőeszköz. A korábbi papírra nyomtatott utalványokkal ellentétben plasztikkártyán jut el a felhasználókhoz.

A munkavállalónak a kártya kibocsátására felhatalmazott pénzügyi vállalkozásnál nyitott számlájára a munkáltató támogatást utal, melyen a kijelölt helyeken rekreációs szolgáltatások vásárolhatóak.

Milyen célra használható fel?

A SZÉP-kártyán kapott juttatás háromféle célra használható. Szabadidős tevékenységekre - terápiák, masszázs, múzeum-, állatkert-, vidámpark-, növénykertbelépő, sporttevékenység, szolárium, belvízi személyszállítás, idegenvezetés - 75 ezer, szállásra - szálláshely, belföldi utazásszervezés - 225 ezer,  melegkonyhai étkezésre - éttermi és mozgó vendéglátás - 150 ezer forint kapható maximálisan. Mindez együttvéve évi 450 ezer forintot kaphatsz utazási vagy más rekreációs tevékenységekre vonatkozó támogatás formájában. Ez nagyban megkönnyítheti a nyaralás vagy üdülés pénzügyi oldalát, amennyiben a család hazai tájra utazik.

Hogyan igényelhető?

A munkáltatónak kell igényelnie a kártyát a SZÉP-kártya-szolgáltató bankfiókoktól, amelyek jutalék- és díjmentesen kell, hogy szolgáltassák a kártyát. A kártya a munkáltató és a munkavállaló számára is ingyenes. Csak akkor kell plusz összeget fizetni, ha valaki társkártyát szeretne rendelni, vagy a kártya megrongálódott. Ekkor 1500 forint kiadással kell számolni.

A kártya rendelkezik két további előnyös tulajdonsággal. Az egyik, hogy elég egyszer szerződnie a munkáltatónak a bankkal, nem szükséges újraszerződni bizonyos időközönként. Így az adminisztráció könnyebbé válik. A másik pedig, hogy a munkaadók utalhatnak a kártyára differenciáltan, így bónuszok, plusz juttatások is kifizethetők a SZÉP-kártyára.

Hányszor utaznak a magyarok egy évben?

Ha kíváncsi vagy a magyarok utazási szokásaira, nézd meg videónkat. Az utca emberét kérdeztük!

Hogyan lehet használni?

A kártyát a tulajdonosa, illetve annak közeli hozzátartozója használhatja, ha rendelkezik társkártyával. Közeli hozzátartozó a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ági rokon, az örökbe fogadott, mostoha- vagy nevelt gyermek, az örökbe fogadó-, a mostoha vagy a nevelőszülő, valamint a testvér.

A kártyával készpénzt felvenni nem lehet. A szerepe az, hogy a munkáltatottat, közeli hozzátartozóját, a munkáltatót, illetve a szolgáltatót beazonosítsa. Az elfogadóhelyeken elektronikus terminál segítségével olvassák be az adatokat. Az elfogadóhelyek előre ki vannak jelölve, csak ezeken a helyeken lehet felhasználni az összeget. A helyekre itt kereshetsz rá.

Ezt nyújtja tehát a SZÉP-kártya

A kártya lehetőséget ad arra, hogy a munkáltatott és közeli hozzátartozói elutazzanak egy belföldi helyre, és ott eltöltsenek néhány napot úgy, hogy szállásra, meleg étkezésre, belépőkre, többféle szórakozási és kikapcsolódási lehetőségre ne költsenek pénzt, de legalábbis kevesebbet, mint amennyibe mindez kártya nélkül kerülne. A kártyának tehát mindazok, akik eddig nem engedhették meg maguknak az üdülést, vagy többgyermekesek, nagy hasznát vehetik.

Igaz, nem minden munkáltató él a kártya igénylésének lehetőségével, és a tulajdonosok keze is meg van kötve némileg, hiszen a választható szálláshelyek és beváltóhelyek listája adott.

Ezt is szeretjük