A világ 10 leghátborzongatóbb szellemvárosa

Tíz félelmetes, elhagyott város, ahol már csak a kísértetek járnak.

Dia

 	Centralia 	Az amerikai Pennsylvania állambeli Centralia napjainkra hátborzongató szellemvárossá vált, egy bányatűz következtében ugyanis lakosainak el kellett hagyniuk. A tűz elterjedt a település alatti bánya járataiban, sőt, a mai napig ég, mérgező gázokat bocsátva ki a földből, és szétszaggatva azt. A hely veszélyes, így nem javasolt a látogatása - erre a hatóságok is felhívják a figyelmet -, ennek ellenére számos turista merészkedik a város egykori területére. 	Kapcsolódó cikk: 	Képeken a kísértetváros, ami már 50 éve lángol »

Centralia

Az amerikai Pennsylvania állambeli Centralia napjainkra hátborzongató szellemvárossá vált, egy bányatűz következtében ugyanis lakosainak el kellett hagyniuk. A tűz elterjedt a település alatti bánya járataiban, sőt, a mai napig ég, mérgező gázokat bocsátva ki a földből, és szétszaggatva azt. A hely veszélyes, így nem javasolt a látogatása - erre a hatóságok is felhívják a figyelmet -, ennek ellenére számos turista merészkedik a város egykori területére.

Kapcsolódó cikk:
Képeken a kísértetváros, ami már 50 éve lángol »

Fotó: klavierzimmer.blogspot.com

Dia

 	Kolmanskop 	A Namíbiai-sivatagban található Kolmanskop egykor népes utcáit és házait ma a homok vette uralma alá, miután a gyémántláz idején virágzó várost fokozatosan elhagyták lakói. A kísérteties település ma engedéllyel látogatható, melyet Luderitz városában, a Sperrgebiet panzióban lehet beszerezni. 	Kapcsolódó cikk: 	A város, melyet elevenen felfalt a homok »

Kolmanskop

A Namíbiai-sivatagban található Kolmanskop egykor népes utcáit és házait ma a homok vette uralma alá, miután a gyémántláz idején virágzó várost fokozatosan elhagyták lakói. A kísérteties település ma engedéllyel látogatható, melyet Luderitz városában, a Sperrgebiet panzióban lehet beszerezni.

Kapcsolódó cikk:
A város, melyet elevenen felfalt a homok »

Fotó: bitacoracitythinking.blogspot.com

Dia

 	Prypiat 	A Csernobiltól 16 kilométerre fekvő ukrajnai település jelenleg elhagyatottan ál, miután az atomerőmű felrobbanása után 1986-ban teljes lakosságát - mintegy 50 ezer főt - evakuálták. Prypiat ma is félelmetes látványt nyújt, egyúttal a katasztrófaturisták kedvelt célpontja. Kattints ide, ha szeretnéd tudni, hogy lehet ma eljutni Csernobilba! 	Kapcsolódó cikk: 	Csernobil, Hirosima és Nagaszaki napjainkban »

Prypiat

A Csernobiltól 16 kilométerre fekvő ukrajnai település jelenleg elhagyatottan ál, miután az atomerőmű felrobbanása után 1986-ban teljes lakosságát - mintegy 50 ezer főt - evakuálták. Prypiat ma is félelmetes látványt nyújt, egyúttal a katasztrófaturisták kedvelt célpontja. Kattints ide, ha szeretnéd tudni, hogy lehet ma eljutni Csernobilba!

Kapcsolódó cikk:
Csernobil, Hirosima és Nagaszaki napjainkban »

Fotó: paradisexpress.blogspot.com

Dia

	Famagusta	A Ciprus északi részén található Famagusta Varosha nevű negyedét 1974-ben, a török megszállás következtében evakuálták. Az egykori fényűző turisztikai központ szállodaépületei ma is üresen tátongnak, területükre csak a török hadsereg tagjai léphetnek be.

Famagusta

A Ciprus északi részén található Famagusta Varosha nevű negyedét 1974-ben, a török megszállás következtében evakuálták. Az egykori fényűző turisztikai központ szállodaépületei ma is üresen tátongnak, területükre csak a török hadsereg tagjai léphetnek be.

Fotó: en.wikipedia.org

Dia

	Bodie	Az igazi vadnyugati szellemváros az amerikai Sierra-Nevada-hegység keleti oldalán, Kaliforniában fekszik. A település az aranyláz idején rendkívül gyorsan felvirágzott, a bányák bezárásával azonban lakói fokozatosan elhagyták. A helyet ma évente 200 ezer turista keresi fel.

Bodie

Az igazi vadnyugati szellemváros az amerikai Sierra-Nevada-hegység keleti oldalán, Kaliforniában fekszik. A település az aranyláz idején rendkívül gyorsan felvirágzott, a bányák bezárásával azonban lakói fokozatosan elhagyták. A helyet ma évente 200 ezer turista keresi fel.

Fotó: en.wikipedia.org

Dia

 	San Zhi 	Az észak-tajvani San Zhit a felső tízezer nyaralóhelyének szánták, ám a futurisztikus üdülőket a gazdagok sohasem vehették birtokukba. A hely felépítése ugyanis számos emberéletet követelt, ami miatt sosem engedték befejezni a projektet. A környéken élők úgy tartják, az áldozatok szellemei máig nem hagyták el a helyet.

San Zhi

Az észak-tajvani San Zhit a felső tízezer nyaralóhelyének szánták, ám a futurisztikus üdülőket a gazdagok sohasem vehették birtokukba. A hely felépítése ugyanis számos emberéletet követelt, ami miatt sosem engedték befejezni a projektet. A környéken élők úgy tartják, az áldozatok szellemei máig nem hagyták el a helyet.

Fotó: sparkleshock.wordpress.com

Dia

	Berlin	Az Amerikai Egyesült Államokban található, nevadai Berlin szintén az aranyláz idején élte fénykorát, a kitermelés megszűnésével azonban igazi szellemvárossá vált. Ma vezetett túrákkal várja az utazókat, melyek során betekintést nyerhetnek a bányászok egykori mindennapjaiba, egyúttal Nevada színes és izgalmas múltjába.

Berlin

Az Amerikai Egyesült Államokban található, nevadai Berlin szintén az aranyláz idején élte fénykorát, a kitermelés megszűnésével azonban igazi szellemvárossá vált. Ma vezetett túrákkal várja az utazókat, melyek során betekintést nyerhetnek a bányászok egykori mindennapjaiba, egyúttal Nevada színes és izgalmas múltjába.

Fotó: www.rockymountainprofiles.com

Dia

	Belchite	A spanyolországi Belchite házai és utcái között a turistákon kívül ma már csak a kísértetek járnak, miután 1937-ben Franco tábornok katonái és a spanyol republikánusok a településen és környékén ütköztek meg a spanyol polgárháború során. A romokat a sötét múlt mementójaként érintetlenül hagyták.

Belchite

A spanyolországi Belchite házai és utcái között a turistákon kívül ma már csak a kísértetek járnak, miután 1937-ben Franco tábornok katonái és a spanyol republikánusok a településen és környékén ütköztek meg a spanyol polgárháború során. A romokat a sötét múlt mementójaként érintetlenül hagyták.

Fotó: darpa0.blogspot.com

Dia

 	Hashima 	A hashimai tengerfenék alatt a 19. században óriási szénlelőhelyeket találtak a kutatók - a szenet kitermelő bányászoknak és családjaiknak a japán Hashima-szigeten sorra építették a hatalmas betonlakhelyeket, azonban a kőolaj térnyerésével kénytelenek voltak azokat örökre elhagyni. A romokat 2009-ben nyitották meg a turisták számára. 	Kapcsolódó cikk: 	Hátborzongató képeken a kísértetek városa »

Hashima

A hashimai tengerfenék alatt a 19. században óriási szénlelőhelyeket találtak a kutatók - a szenet kitermelő bányászoknak és családjaiknak a japán Hashima-szigeten sorra építették a hatalmas betonlakhelyeket, azonban a kőolaj térnyerésével kénytelenek voltak azokat örökre elhagyni. A romokat 2009-ben nyitották meg a turisták számára.

Kapcsolódó cikk:
Hátborzongató képeken a kísértetek városa »

Fotó: birdieguy.blogspot.com

Dia

 	Oradour-sur-Glane 	A Franciaország szívében fekvő település ma elhagyatottan áll, romos házai és elpusztított utcái máig őrzik a második világháború rémtetteinek emlékét. 1944-ben a németek rendkívül kegyetlen módon mészárolták le az itt élő férfiakat, nőket és gyerekeket - a legtöbben elevenen égtek el. 	Kapcsolódó cikk: 	Képeken a francia kísértetfalu »

Oradour-sur-Glane

A Franciaország szívében fekvő település ma elhagyatottan áll, romos házai és elpusztított utcái máig őrzik a második világháború rémtetteinek emlékét. 1944-ben a németek rendkívül kegyetlen módon mészárolták le az itt élő férfiakat, nőket és gyerekeket - a legtöbben elevenen égtek el.

Kapcsolódó cikk:
Képeken a francia kísértetfalu »

Fotó: mfs-updates.blogspot.com
Ezt is szeretjük
Fotó: