Szörnyű tragédia történt a magyar barlangban - Emiatt hírhedt a Szelim-barlang

A legenda szerint az itt bujdosókra rágyújtották a barlangot.

Szelim-barlang
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hírhedt Szelim-lyuk a Tatabánya feletti Kő-hegyen, 289 méter tengerszint feletti magasságban található. A szomszédos Turul-emlékműtől kis ösvény vezet a 45 méter hosszú és 14 méter magas barlanghoz.

A barlang nehezen megközelíthető, ezért választhatták búvóhelynek
Így fest az északi bejárat

A hely híres arról, hogy ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat is feltártak területén, ami bizonyítja, hogy a paleolittól a rézkorig lakott volt - azóta azonban a történelem során csak időszakos menedékül szolgált.

Utóbbiról árulkodnak a barlanghoz fűződő legendák is, melyek szerint a háborús időkben itt kerestek menedéket a környező falvak lakói, és végül ez okozta a vesztüket is.

Gyereksírás árulta el a rejtőzködőket

Az egyik legenda szerint a tatár támadások idején a falvak lakossága, többek között Szöllősé, a közeli barlangba - vélhetően ide - menekült a martalócok elől. A bejáratot eltorlaszolták, és csak egy kis rést hagytak, melyen át közlekedhettek, hogy a szükséges dolgokat beszerezzék. Amikor egy János nevű kisfiú megszomjazott, édesanyja elvitte a közeli forráshoz, a gyermek sírása azonban elárulta őket.

A tatárok fogságába kerültek, akik kivallatták az asszonyt, és így tudomásukra jutott, hol rejtőznek a falu lakói. Nyomban bekerítették a barlangot, a bejáratnál tüzet gyújtottak, melynek füstje megölte a hegy gyomrában bujdosókat. A szóbeszéd szerint az egyik túlélő, özvegy Oroszlánszkyné több évig hordta az elhunytak csontjait a bánhidai temető csonttárába.

A föld alatt éltek a magyar családok
Számos olyan hely található ma az országban, mely barlanglakásairól híres. Kattints ide, és nézd meg őket képeken!

Ezt a történetet 1800 körül Jankovits János, Vértesszőlős jegyzője örökítette meg - az öregek elmondása alapján - a Historia Domusban, a templom házi krónikájában, melyet sok helyen Szöllősi Krónikaként is emlegetnek. Bár a legenda valódiságát eddig nem sikerült alátámasztani, azért érdekes, hogy a barlangtól nem messze található forrást János-forrásnak hívják, valamint, hogy kutatások során találtak a barlangban a tatárjárás korából származó emberi csontokat is.

7 titokzatos föld alatti hely Magyarországon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szelim szultán tette volna?

Egy másik legenda szerint - mely az előzőhöz igencsak hasonló - hét falu lakossága menekült a török hódoltság idején a barlang falai közé, I. Szelim oszmán szultán azonban megtalálta a rejteket, és rájuk gyújtotta azt. Ennek igazságtartalma azonban vitatható, mivel Szelim szultán még a mohácsi csata előtt elhunyt, és soha nem járt Magyarországon.

Azt is regélik, hogy a barlangban rejtette el Szelim szultán a kincseit, és azokat mérges leheletű sárkány őrzi. Ez az előbb említett okok miatt szintén igen valószínűtlen, habár tény, hogy a Szelim-lyuk mélyén egy kutatás alkalmával Kessler Hubert szén-dioxidra akadt: ez volna talán a sárkány mérges lehelete?

Árulás áldozatai lettek a bujdosók

Létezik egy harmadik - kevésbé ismert - legenda is, mely szerint az egyik vértesi - talán a vitányi - várból a várnagy neje és gyermeke menedéket és vizet keresett a barlangban, de a bent rejtőzködők elutasították.

Megrázó története van a magyar szellemfalunak
Kápolnapusztán csak a temető emlékezik a tragédiára: kattints ide, és olvasd el, miért lenne fontos ismerni a település történetét!

A kétségbeesett nő a hegy alatti Labanc pataknál portyázó tatárokra akadt, és bosszúból elárulta a bujdosók rejtekhelyét - de hiába, a tatárok őt is felkoncolták, majd a barlanghoz mentek. Mivel azonban a keskeny Farkaslyukon nem juthattak be, a hegy tetején nagy lyukat ástak - a megbolygatott boltozat emiatt lezuhant, maga alá temetve a menekülőket és két helyen kidöntve a barlang oldalfalait.

Föld alatti hely Budapesten

Ha kedveled a különleges történelmi helyeket, főleg, ha azok a föld alatt találhatók, a budapesti Sziklakórház neked való. Nézd meg a videót!

A legendák ihlették meg a helyieket

Hogy mennyi az igazságtartalma ezeknek a középkori legendáknak, nem tudni pontosan, az viszont bizonyos, hogy ezek adták az alapötletet a Szelim-napi Regélő hagyományőrző rendezvényhez, melyet 2010-től minden évben megrendeznek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez lényegében egy történelmi játszótér, melynek célja, hogy a Szelim-barlang legendáját kosztümös időutazás keretében, játékos formában elevenítse fel. Korhű ruhák, fegyverek, használati tárgyak és középkori falusi hangulat jellemzi a rendezvényt. A program egyik fő eseménye a Fuss, vagy rabigába jutsz! című jelmezes tömegfutás, melyben a régi legenda éled újjá, mikor is a menekülő rémült lakosságra martalócok törtek rá.

Fotók: www.orszagalbum.hu, hofez; hu.wikipedia.org, Szelim-barlang szócikk, Magellan, indaifoto.hu / Teteneverdle.

Ezt is szeretjük