Európa Jeruzsálemének nevezik a várost: az életben egyszer biztosan látni kell Szarajevót
Kemencében sült burek, hangulatos óváros, gyönyörű hegyek - és még megannyi látnivaló vár Szarajevóban.

sarajevo-ajanlo-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek


Bosznia-Hercegovina csodálatos fővárosa, a nagyjából háromszázezer főt számláló Szarajevó egyedülálló légkörét a történelemmel átszőtt kis utcácskák, a hangulatos hegyek, az ínycsiklandó, tradicionális ételek, valamint négy vallás különleges együttélése adja. Ez utóbbi miatt a várost Európa Jeruzsálemeként is emlegetik: az útikönyvek szerint Szarajevó a világ azon kevés városának egyike, ahol néhány száz méteren belül katolikus és ortodox templom, mecset és zsinagóga is található.

A háborútól megviselt város hívogató úti cél, ugyanis amellett, hogy minden évszakban vendégváró hangulatot áraszt, maga az ország olcsó, és Szarajevóban sem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy jól érezd magad. A város gyorsan és olcsón elérhető, és akár egy hosszú hétvége alatt felfedezhető. Hat okot mondunk, amiért látni kell az ezerarcú Szarajevót.

Gyors és olcsó utazás

Ha csak egy hosszú hétvégére ruccannál ki valahova a pároddal, Szarajevó igazán különleges úti célként szolgál. Könnyen meg lehet érkezni a WizzAir segítségével: átszállás nélküli, egyórás út választ el attól, hogy beleszagolj egy intenzív történelmű ország hétköznapjaiba. Hetente kétszer, szerdán és vasárnap indít a repülőtársaság járatokat ide, alkalomadtán elképesztően alacsony árakon. A nyári szezon végéhez közeledve, például augusztus 25-én vagy 28-án, illetve szinte egész szeptemberben 2990 forintért repülhetsz Bosznia-Hercegovina fővárosába. Bővebb információt ide kattintva találsz.

sarajevo-ajanlo-ok-2
Fotó: kketi / Getty Images Hungary

Szarajevó közúton 541 kilométerre van Budapesttől, amiből 250 kilométer autópálya, de számolni kell azzal, hogy azon kívül elég rossz állapotban van az úthálózat. A táv egyébként bő hét óra alatt tehető meg megállás nélküli autózást számolva.

Tapintható történelem

Szarajevó történetét több rendkívül fontos, az egész világra hatással bíró esemény határozta meg, aminek nyomai a mai napig érződnek a város utcácskáin sétálva. 1914-ben itt lett merénylet áldozata Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös és felesége, Chotek Zsófia, ami ürügyül szolgált az első világháború kirobbantásához és a Monarchia széteséséhez. A gyilkos, a szerb nacionalista Gavrilo Princip lábnyomát a jugoszláv időben még megörökítették az aszfalton, most csak egy szerény emléktábla őrzi a merénylet emlékét a Miljacka-folyó egyik kis gyaloghídja, a Latin híd melletti múzeum falán.

A cikk az ajánló után folytatódik

De a szarajevóiak élték át a boszniai háború alatt a modern kori történelem egyik leghosszabb és legvéresebb, több mint három éven át tartó ostromát is. A kilencvenes évek első felében történtek mementói elborzasztják az embert, főleg, mert egy hozzánk ilyen közeli helyen nem annyira régi szörnyűségekre emlékeztetnek. 1992. április 5-én a béketüntetésre sortüzet adtak le szerb orvlövészek, másnap a boszniai szerb hadsereg körülzárta Szarajevót, amivel megkezdődött a város 1996. február 29-éig tartó ostroma, melyben a Jugoszláv Néphadseregnek kulcsszerepe volt. A három évig tartó polgárháború nagy pusztítást okozott, 97 ezer ember életét kioltó konfliktus volt, a leginkább háború sújtotta területen, Szarajevóban több mint 10 ezer lakos halt meg, és további 50 ezren sebesültek meg.

A múltat sok helyen őrzik még a falakon a golyózápor nyomai, a rengeteg temető és az ostrom alatt körbezárt városban önkéntesek által ásott, 800 méteres alagút, melyen sebesülteket vittek ki, és élelmet, gyógyszereket, katonai utánpótlást hoztak be. Ennek egy szakasza múzeumként üzemel.

Háborús emlékmű Szarajevóban.
Háborús emlékmű Szarajevóban.
Fotó: traveler1116 / Getty Images Hungary

A háború lezárása óta lassú, de látható és biztató fejlődés tapasztalható, rengeteg szenvedés után az azóta nyüzsgő, sokszínű, múzeumokban gazdag várost szinte teljesen újjáépítették. A városkában járva a Történeti Múzeumban sok mindent megtudhatsz a város ostroma alatt történt eseményekről.

Hegyvonulatok és síparadicsom

A főváros nagyon izgalmas helyszínre épült, a völgyet körös-körül a Dinári-hegység gyönyörű, fenyvesekkel takart vonulatai veszik körül, és átfolyik rajta a Miljacka-folyó. A lanovkával páratlan látványban lehet részed. Itt rendezték meg 1984-ben a téli olimpiai játékokat, a síszámoknak otthont adó két pályarendszer, a szarajevói Bjelasnica-hegy és a Jahorina manapság ismét egyre népszerűbb, és olcsósága mellett kifejezetten egzotikus síelős úti célnak számít.

A lanovkából csodás panoráma nyílik a városra és a környező hegyekre.
A lanovkából csodás panoráma nyílik a városra és a környező hegyekre.
Fotó: Natalia Babok / Getty Images Hungary

Kulináris élvezetek

Hiába van Szarajevó fent a hegyekben, érződik, hogy jóval délebbre fekszik Budapestnél: már februárban virágzik a szilvafa, és tele van a város kiülős kávézókkal és hangulatos kis éttermekkel. Ha Szarajevó, akkor nem hiányozhatnak a helyi specialitások és nemzeti ételek sem, mint például a hússal, túróval vagy sajttal töltött, kemencében sütött burek, a csevapcsicsa, a túróval töltött, kerek fémlapban sütött rétestészta, a sirnica, a hamburger-húspogácsa, azaz a pljeskavica, a sopszka saláta, ami uborkából, paradicsomból, paprikából, juhsajtból áll, és a tejföllel megbolondított borjúleves, a teleća čorba.

A boszniai borok is megérnek egy misét, a legkedveltebb a mediterrán éghajlaton termő, hercegovinai vörös blatina és fehér žilavka, a sörök közül a fővárosban gyártott Sarajevskát érdemes megkóstolni, de, ha már arra jársz, a helyi gyümölcspárlatot, a rakiját is ízleld meg!

Tradicionális szarajevói ételek: a burek - jobbra - igazi kemencében sül.
Tradicionális szarajevói ételek: a burek - jobbra - igazi kemencében sül.

Kelet és Nyugat találkozása

Egy felirat olvasható a járdán: "ahol a Kelet és Nyugat találkozik". Ha valakinek nincs kedve és ideje Törökországig menni egy kis keleti hangulatért, elég Szarajevót meglátogatnia. Igazi kulturális csomópont a Balkánon, ahol iszlám, ortodox, római katolikus, zsidó, bosnyák, szerb, horvát is megfér. A városkában magasba szökő minareteket és hangulatos bazárokat lehet látni, ahol a bazárosok, gyümölcsárusok kínálják olcsó, keleties portékáikat. A szarajevói fiatalok előszeretettel ülnek be vízipipát szívni az open-air kerthelyiségekbe is.

Az óváros hangulatos bazárokkal van tele.
Az óváros hangulatos bazárokkal van tele.
Fotó: Walter Zerla / Getty Images Hungary

Szarajevói Filmfesztivál

A balkáni térség legfontosabb seregszemléjének tartott Szarajevói Filmfesztiválon a szabad ég alatti vetítések sem maradhatnak el. Kilenc nap alatt közel 180 film kerül bemutatásra, a kiülős kávézókkal, belső udvarokon megbúvó éttermekkel sűrűn tarkított város még elevenebbé válik. Ilyenkor olyan nagy sztárokkal is össze lehet futni, mint az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio, John Malkovich vagy Gérard Depardieu. Idén augusztus 28-ig tart a fesztivál, így még most lefoglalhatod olcsó repjegyed ebbe a különleges városkába.

Nyugis horvát nyaralóhelyek

Le sem kell menni a térképről, hogy az ember igazán békés partszakaszokra leljen. Már néhány kilométerre a nyüzsgő turistaparadicsomoktól lehet találni apró, nyugis falvakat, de a távoli szigetek is meghitt, természetközeli nyugalommal várják a látogatókat. Összeszedtük a legszebb helyeket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük