Az ország legszebb túraútvonalának tartják: a Szalajka-völgy káprázatos szépsége mindenkit elvarázsol

A Szalajka-völgy mesés vidéke megannyi látnivalót rejt, amiket érdemes felfedezni.

szaajka völgy nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Szalajka-völgy elnevezés sokak számára ismerősen csenghet, tekintve hogy a Bükki Nemzeti Park egyik leglátványosabb és leglátogatottabb kirándulóhelyéről van szó. Az impozáns völgy legkönnyebben Szilvásvárad felől közelíthető meg.

A községhez közel eső túrahely elnevezésének hátterében a térségből kinyert kálium-karbonát, azaz szalalkáli áll, mely hosszú ideig a helyi lakosok megélhetését biztosította.

Kirándulás a Szalajka-völgyben

A vígan csobogó Szalajka patakocska mellett kanyarognak a túraútvonalak, melyek szemkápráztató vidékeken vezetik végig a látogatókat. Az ösvényeket úgy alakították ki, hogy biciklivel is bejárhatóak legyenek, de akár babakocsival, kisgyerekekkel is könnyedén végig lehet túrázni rajtuk. A patakot karsztforrások táplálják, egyikük a Szalajka-forrás, mely feltételezhetően egy cseppkőbarlangból ered, másikuk pedig a kristálytiszta vizű Szikla-forrás.

A Fátyol-vízesés.
A Fátyol-vízesés.
Fotó: Indafotó/lászló lovag

Az egyik legkáprázatosabb és legismertebb látnivaló a Szalajka-völgyben a hozzávetőlegesen 17 méter hosszan csobogó, teraszos Fátyol-vízesés, amihez akár az erdei kisvasúttal is elutazhatnak a látogatók. Ez Szilvásvárad Fatelep megállójától indul, és kicsivel több mint negyedóra alatt ér a Fátyol-vízeséshez és a Gloriett-tisztáshoz.

Ez az ország harmadik legforgalmasabb kisvasútja, mely 1908 óta járja kanyargós erdei útját, de csak 1953-tól használják személyszállításra is a járművet. Az eredeti, több mint 20 kilométeres vasúti sínpálya hosszát is lekurtították, ma már csak 3,6 kilométeren közlekednek a vonatok - de a magával ragadó táj miatt még mindig rengetegen használják a vasutat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Fátyol-vízeséstől nem messze található a Gloriett-tisztás, ahol pihenőhelyeket alakítottak ki, tőle nagyjából 60 méterre fekszik a szépséges Felső-tó, melynek bal oldalán alakult ki a 45 méter mély Istállós-kői-barlang. Ez utóbbi ősemberbarlangként ismeretes, kőeszközöket, emberi maradványokat és cseréptöredékeket is feltártak már a területen. A tisztásról viszonylag meredek, szerpentines úton közelíthető meg, érdemes jól tapadó túracipőben érkezni.

Az égerfákkal szegélyezett völgy bejárata felé sétálva bukkan fel a völgy legnagyobb tava, a Nagy-tó, aminek partján ücsörögve mesés látvány tárul a látogatók szeme elé, a háttérben a magasodó Bükk-hegység ormai látszódnak.

A Nagy-tó.
A Nagy-tó.
Fotó: Indafotó/lászló lovag

A környék történelméről, flórájáról és faunájáról pedig a helyi múzeumokban lehet tájékozódni, egyikük az az Erdészeti Múzeum, másikuk a Szabadtéri Erdei Múzeum, ami egész évben ingyenesen látogatható, és erdei skanzent is kialakítottak a területen. A sportolni vágyók kipróbálhatják még az egyedülálló, egycsöves bobpályát az X-TRÉM BOB-ot, vagy a helyi Kalanderdő és Kalandparkot is. A tumultus elkerülése végett érdemes a délelőtti órákban érkezni - kellemes időtöltést kívánunk!

Panorámák Budapesten és környékén

A főváros nyüzsgő zajából meglepően hamar kiszakadhatsz, ha tudod, merre érdemes indulni. Rengeteg kilátó található Budapesten és környékén.

(Cikken belüli képek forrása: Indafotó/lászló lovag, borítókép forrása: Indafotó/Sánta Zoltán.)

Ezt is szeretjük