Átlag emberből nem lesz stewardess: 5 kőkemény elvárás, aminek meg kell felelniük

A nyelvtudás csak egy a sok közül.

stewardess2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stewardessnek lenni látszólag valóságos álom, hiszen csak könnyű fizikai munkát kell végezni egy repülőn, beszélgetni néhány emberrel, gyerekeket szórakoztatni, és mindezért busás fizetés jár. A valóságban azonban sokkal nehezebb a légiutas-kísérők dolga.

A feladatkör ellátására korántsem mindenki alkalmas. A stewardessnek jelentkező fiatal nőkkel szemben nagyon magas szakmai és egyéb elvárásokat támaszt minden légi társaság.

Kiből lehet stewardess?

A légiutas-kísérők számára a legtöbb helyen bizonyos tanfolyamok elvégzését teszik kötelezővé, melyek általában 6-12 hónapot vesznek igénybe. Kötelező emellett általában legalább egy idegen nyelv ismerete - hogy ez melyik, az adott társaságtól függ. 

stewardess1

Az előképzettség és a nyelvismeret azonban még csak egy része a stewardessekkel szemben támasztott követelményeknek. A következők is feltételei lehetnek a munkakör betöltésének.

  • Túlélő képesség - a Ryanair elvárja alkalmazottjaitól, hogy tudjanak legalább 20 métert pihenés nélkül úszni, a British Airways pedig minimum 50 métert követel a vízre történő kényszerleszállások miatt. A brazil TAM Airlines azonban ennél is tovább megy. Légiutas-kísérőiket rendszeresen kiegészítő képzésekre küldik, ahol a megtanulnak tájékozódni és életben maradni akár olyan extrém körülmények közt is, mint a dzsungel.
  • Fizikai erő -  gyakori, hogy a stewardessnek kell segítenie az utas csomagjaival, ami néha igen nehéz tárgyak emelgetését jelenti. Az Air New Zealand emiatt elvárja például, hogy egy nő képes legyen 10 kilót 170 centi magasra emelni anélkül, hogy nyújtózna vagy felemelné magát.
  • Ideális alkat - a legtöbb légitársaság fektet le valamilyen szabályt azzal kapcsolatban, hogy egy stewardessnek milyen méretekkel kell rendelkeznie. Magasság tekintetében általában 158-188 centiméter közötti az elvárás, az Emirates pedig megköveteli, hogy felfelé 210 centi magasra is elérjen az, aki velük akar dolgozni. Noha sokan úgy gondolják, hogy stewardess csak vékony nő lehet, valójában a legtöbb légitársaság - mint a Czech Airlines - a BMI szerinti egészséges alkatot vár el. A csípőbőségre vonatkozóan a francia Aigle Azur egy lépéssel tovább ment, ők ugyanis a 100 centit tekintik a maximum megengedhetőnek.
  • Ápolt külső - bizony az sem mindegy, hogyan hordják az légiutas-kísérők a hajukat. Kötelező olyan frizurát választani, ami nem zavarja a munkavégzést, így a British Airways például maximum vállig érő hajat engedélyez. A hosszú köröm ellen ugyancsak vannak kifogások. A Hawaiian Airlines legfeljebb három milliméteres körmöt vár dolgozóitól. Az American Airlines pedig megköveteli minden látható hónalj-, orr- és fülszőrzet eltávolítását. Emellett a látható piercing és a tetoválás, sőt, akár az igen látványos anyajegy és heg is kizáró tényező lehet.
  • Önvédelem - az utasok nem mindig viselkednek jól, sőt, fel kell készülni néha akár a legrosszabbra is. Éppen ezért többek között a Hong Kong Airlines is kung fu-órákra járatja időnként a dolgozóit, míg a kínai légitársaságok alkalmazottjai valóságos harcművészek, akik órákat tudnak egy helyben állni tökéletes tartással, üveggel a fejükön, a térdük között papírlapot tartva. A kőkemény képzéseket itt képekben is megnézheted.

Ezeknek a magas elvárásoknak bizony nem sokan felelnek meg, ráadásul a munka is jóval keményebb, mint amilyennek első ránézésre tűnik, így egyáltalán nem csoda, hogy csak kevesen alkalmasak arra, hogy stewardessek legyenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Otromba utasok a repülőn

A stewardesseknek a komoly elvárások mellett ezekkel a végtelenül illetlen, gusztustalan és pimasz utasokkal is rendszeresen meg kell küzdeniük. Mutatjuk, milyen elborzasztó dolgokat művelnek egyesek a repülőn!

Ezt is szeretjük