Sosem látott képeken a purgatórium bejárata
Európa legbizarrabb csodája
Az ír Szent Patrik-purgatórium állítólag egykor a túlvilágra jelentett átjárót.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Írország Skócia mellett Európa talán egyik legkülönlegesebb vidéke. Számos legenda, rejtélyes történet és furcsa monda fűződik az egyes tájakhoz, a környezet szokatlanul misztikus jellege pedig még tovább fokozza a sejtelmes hangulatot. A magával ragadó táj megannyi kincse mellett rejteget egy kevésbé közismert szépséget is, mely mára kedvelt zarándokhellyé vált. Íme, a hely, amit a purgatórium földi bejáratának tartanak.

Lough Derg vidéke
A távolban látszik a sziget
Lough Derg
A népszerű zarándokhely

Kolostor a tó közepén

Donegal megyében, Lough Dergben található egy Station Island nevű aprócska kis sziget, rajta egy kolostorral, mely egyes források szerint már az ötödik században is létezett. Már ekkor is zarándokok szolgálatában állt a hely, kiknek megfelelő környezetet biztosított a megtisztuláshoz. A különleges szentély azonban nem csupán a remeteség jelentette személyes kihívás helyszíne lett, de idővel a béke szigetévé vált, az a mondás terjedt ugyanis el róla, hogy egyike azon helyeknek, ahol mindenki egyenlőnek érezheti magát.

Isteni csodaként jött létre a barlang

A purgatórium bejáratának tartott hely nem más, mint egy barlang a szigeten, melynek keletkezése a legenda szerint Istennek köszönhető. Szent Patrik ugyanis hozzá fohászkodott, hogy segítsen neki meggyőzni az ír népet a bibliai tanok és igék igazáról.

Isten ekkor hozta létre az üreget a földben, a purgatórium, vagyis a tisztítótűz szimbólumaként, ezáltal a helyiek megtudták, mi a különbség a menny és a pokol között.

Arra azonban, hogy Szent Patrik valójában a szigeten járt-e, nincs bizonyíték, az azonban elfogadott, hogy egy bizonyos St. Dabheog vagy Dabheoc nevű helyi apát irányította és alapította a szigeten lévő kolostort akkoriban, mikor Szent Patrik is élt.

A lovag, aki valóban a purgatóriumba jutott

1153-ban egy Owen nevű lovag a bűneiért akart vezekelni, ezért kereste fel a barlangot. Itt átélt élményeit, melyek szerint a valódi purgatóriumban járt, 1180-ban Sawtreyi Henrik ciszterci szerzetes jegyezte le, a történet így egyre ismertebbé vált, ily módon téve népszerűvé a helyet. Owent a szűk bejáraton túljutva démonok ragadták magukkal, miközben szörnyű kínzások képeit látta maga előtt.

Jézus nevét skandálta végig, így a pokol lángnyelvei kivetették őt, majd egy tűzfolyamon átívelő hídon keresztül egy virágos rétre ért, ahol két szerzetes egy hegyoromra vezette őt - itt látta meg a mennyei paradicsomot. Az itt átélt érzés marasztaló volt, legszívesebben örökre itt maradt volna, de visszarepítették őt az élők világába. A lovag állítása szerint testi valójában élte át a történteket, hasonló élményt azonban egy zarándok sem tapasztalt - lélekben viszont a beszámolók szerint sokan megtették ezt a látogatást.

Ma is sokan vannak, akik megtisztulnának

A barlang két méter széles, és megközelítőleg három méter magas. A bejárattól nagyjából hat lépésre a hely két részre oszlik: egy kilenc méter hosszú folyosóra, ahol szinte csak térdelve lehet kiegyenesedni, illetve egy öt méter hosszú fülkére.

A kolostor
Sírok a szigeten

1632 októberében azonban a barlangot lezárták, így az idelátogatóknak meg kell elégedniük azzal, hogy a purgatórium bejárata felett tartanak háromnapos böjtöt, melynek során megszabadulhatnak bűneiktől és a tisztítótűz kínjaitól.

A zarándoklatszezon minden évben május végén, illetve június elején kezdődik meg, és augusztus közepén ér véget. Vallástól függetlenül várják az idelátogatókat. Egy nappal korábban kell megérkezni Lough Dergbe, másnap pedig csónakkal viszik át az utazókat a szigetre, ahol kollégiumi szobákban szállásolják el őket - itt a sziget hitvallásának megfelelően mezítláb töltik el az időt.

Képek: en.wikipedia.org St. Patrick's Purgatory szócikk, Egardiner0; Lough Derg szócikk, AFBorcher; www.kandle.ie.

Ezt is szeretjük