Miért imádott Sissi Gödöllőn karácsonyozni? Itt volt a legboldogabb
Felejthetetlen és szívmelengető ünnepet varázsolt Erzsébet királyné a kastélyba.

Grassalkovich kastély télen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esztendő legbensőségesebb időszakában a gödöllői Grassalkovich-kastély ünnepi köntöst ölt. A főúri, mégis meghitten családias pompa az 1870-es évekbe repít vissza, azokba a napokba, melyeket Erzsébet királyné a legszívesebben itt töltött el.  

Az elegánsan halovány, barokk kastély szinte egybeolvad a havas tájjal, a bejárathoz vezető útra zúzmarás ősfenyők lombjai hajlanak. A csillogó fénygirland hívogatóan meleg fényei a három boltíves kapu fölött messze látszanak, az emeleti bálteremben pedig plafonig érő karácsonyfa ontja fényét.

Karácsony a gödöllői kastélyban

A szerencsés utazót ilyen idilli hangulat fogadja az adventi hetekben, ha pedig az időjárás is kegyes, lovas szánon lehet elegánsan suhanni a bejárathoz. A díszteremben karácsonyi muzsika csendül, a Pálmaházban forralt bor és süteménykóstoló várja a látogatót. Nemcsak ma idilli azonban a gödöllői ünnep: Sissi, a magyarok királynéja saját bevallása szerint is rajongott az itt töltött karácsonyokért. 

Erzsebet kiralyne photo Rabending

Az ifjú császárné egyébként 1837. december 24-én, karácsonykor született, számára tehát duplán kedvesek voltak a téli ünnepek.

Erzsébet nagyon fiatalon, 16 évesen ismerte meg Ferenc Józsefet, és nem sokkal utána szerelmi házasságot kötött. A bécsi udvarban egész évben, de főleg az ünnepek táján feszélyezte a protokolláris és merev légkör. Sissi a meghitt és egyszerű, családias ünneplést kedvelte. Onnantól, hogy az 1867-es koronázási szertartáson a magyar állam ajándékként a gödöllői Grassalkovich-kastélyt a királyi párnak adta, Wittelsbach Erzsébet álomszép és kedvére való karácsonyokat varázsolt a palotába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sissi karácsonya

A kastély díszterme több mint kilenc méter magas, ebben állították fel a plafonig érő karácsonyfát. A fenyőn a természetből való díszek csüngtek, igazi szépségét viszont a rengeteg fény adta. A díszítésben Sissi is segédkezett, és a fa alá saját maga vásárolta az ajándékokat. Hat órakor kezdődött a fényűző vacsora, melyen az alakjára oly kínosan ügyelő királyné is felfüggesztette a diétát. A karácsonyi aprósütemény Erzsébet gyengéje volt, az ünnepek után szó szerint koplalt, és sokat gimnasztikázott, hogy leadja, amit felszedett a nassolás miatt.

grassalkovich

Sissi legkisebb gyermeke, Mária Valéria számára egy saját kis korcsolyapályát alakítottak ki a kastély udvarán. A sportokban kedvét lelő királyné is kedvére mozoghatott. A kislány nevelője, Rónay Jácint 1881-ben így emlékezett a bensőséges karácsonyokra:

"Szilveszter estéjén megint felöltötte ünnepi pompáját a karácsonyfa. A gödöllői felső kert egyik hajlásában öntözéssel mesterséges korcsolyapályát csináltak, melyen a királykisasszony és benső barátnője, Auersperg Aglája hercegnő napestig vidáman csúszkáltak."

A császárné kedvenc sportját, a lovaglást is gyakorolhatta a kastély hatalmas kertjében, amihez lenyűgöző hátteret nyújtott a lankás Gödöllői-dombság.

grassalkovich3

A harmónia és meghittség nemcsak az ünnepnapokat, hanem a hétköznapokat is átlengte Gödöllőn. Sissi így számolt be erről édesanyjának egy levélben:

"Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!"

A fesztelen és boldog élet egészen fia haláláig, Lotaringiai Rudolf főherceg öngyilkosságáig tartott. Ezután a császárné nem tartott grandiózus ünnepségeket, és élete végéig feketében járt.

grassalkovich2

Aki azonban advent idején látogat Gödöllőre, és benéz - a versailles-i után - a világ második legnagyobb barokk kastélyába, átérezheti, hogy a város ma is a Sissihez fűződő mítosz és kultusz első számú központja, ahol a magyarok királynéja nem múló szeretetnek és megbecsülésnek örvend még mindig.

Látogass el Gödöllőre a  XVII. Adventi Kastélynapokra, mely a család minden tagja számára maradandó élményt nyújt. A hagyományőrző betlehemezés mellett kézműves foglalkozás és vásár, ünnepi koncertek és karácsonyi ízek, illatok és hangulatok várják a látogatókat december 9. és 28. között több alkalommal. 

A császárné kedvenc kastélyai

Sissi imádta Gödöllőt, de szerte a világon voltak más kedvencei is. Szinte azt lehet mondani, hogy csak Bécset kerülte el szívesen. 

A kép forrása: indafoto.hu / Rózsi a rozsomák, Puffancs, anna schwelung.

Ezt is szeretjük