Miért imádott Sissi Gödöllőn karácsonyozni? Itt volt a legboldogabb

Felejthetetlen és szívmelengető ünnepet varázsolt Erzsébet királyné a kastélyba.

Grassalkovich kastély télen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esztendő legbensőségesebb időszakában a gödöllői Grassalkovich-kastély ünnepi köntöst ölt. A főúri, mégis meghitten családias pompa az 1870-es évekbe repít vissza, azokba a napokba, melyeket Erzsébet királyné a legszívesebben itt töltött el.  

Az elegánsan halovány, barokk kastély szinte egybeolvad a havas tájjal, a bejárathoz vezető útra zúzmarás ősfenyők lombjai hajlanak. A csillogó fénygirland hívogatóan meleg fényei a három boltíves kapu fölött messze látszanak, az emeleti bálteremben pedig plafonig érő karácsonyfa ontja fényét.

Karácsony a gödöllői kastélyban

A szerencsés utazót ilyen idilli hangulat fogadja az adventi hetekben, ha pedig az időjárás is kegyes, lovas szánon lehet elegánsan suhanni a bejárathoz. A díszteremben karácsonyi muzsika csendül, a Pálmaházban forralt bor és süteménykóstoló várja a látogatót. Nemcsak ma idilli azonban a gödöllői ünnep: Sissi, a magyarok királynéja saját bevallása szerint is rajongott az itt töltött karácsonyokért. 

Erzsebet kiralyne photo Rabending

Az ifjú császárné egyébként 1837. december 24-én, karácsonykor született, számára tehát duplán kedvesek voltak a téli ünnepek.

Erzsébet nagyon fiatalon, 16 évesen ismerte meg Ferenc Józsefet, és nem sokkal utána szerelmi házasságot kötött. A bécsi udvarban egész évben, de főleg az ünnepek táján feszélyezte a protokolláris és merev légkör. Sissi a meghitt és egyszerű, családias ünneplést kedvelte. Onnantól, hogy az 1867-es koronázási szertartáson a magyar állam ajándékként a gödöllői Grassalkovich-kastélyt a királyi párnak adta, Wittelsbach Erzsébet álomszép és kedvére való karácsonyokat varázsolt a palotába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sissi karácsonya

A kastély díszterme több mint kilenc méter magas, ebben állították fel a plafonig érő karácsonyfát. A fenyőn a természetből való díszek csüngtek, igazi szépségét viszont a rengeteg fény adta. A díszítésben Sissi is segédkezett, és a fa alá saját maga vásárolta az ajándékokat. Hat órakor kezdődött a fényűző vacsora, melyen az alakjára oly kínosan ügyelő királyné is felfüggesztette a diétát. A karácsonyi aprósütemény Erzsébet gyengéje volt, az ünnepek után szó szerint koplalt, és sokat gimnasztikázott, hogy leadja, amit felszedett a nassolás miatt.

grassalkovich

Sissi legkisebb gyermeke, Mária Valéria számára egy saját kis korcsolyapályát alakítottak ki a kastély udvarán. A sportokban kedvét lelő királyné is kedvére mozoghatott. A kislány nevelője, Rónay Jácint 1881-ben így emlékezett a bensőséges karácsonyokra:

"Szilveszter estéjén megint felöltötte ünnepi pompáját a karácsonyfa. A gödöllői felső kert egyik hajlásában öntözéssel mesterséges korcsolyapályát csináltak, melyen a királykisasszony és benső barátnője, Auersperg Aglája hercegnő napestig vidáman csúszkáltak."

A császárné kedvenc sportját, a lovaglást is gyakorolhatta a kastély hatalmas kertjében, amihez lenyűgöző hátteret nyújtott a lankás Gödöllői-dombság.

grassalkovich3

A harmónia és meghittség nemcsak az ünnepnapokat, hanem a hétköznapokat is átlengte Gödöllőn. Sissi így számolt be erről édesanyjának egy levélben:

"Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!"

A fesztelen és boldog élet egészen fia haláláig, Lotaringiai Rudolf főherceg öngyilkosságáig tartott. Ezután a császárné nem tartott grandiózus ünnepségeket, és élete végéig feketében járt.

grassalkovich2

Aki azonban advent idején látogat Gödöllőre, és benéz - a versailles-i után - a világ második legnagyobb barokk kastélyába, átérezheti, hogy a város ma is a Sissihez fűződő mítosz és kultusz első számú központja, ahol a magyarok királynéja nem múló szeretetnek és megbecsülésnek örvend még mindig.

Látogass el Gödöllőre a  XVII. Adventi Kastélynapokra, mely a család minden tagja számára maradandó élményt nyújt. A hagyományőrző betlehemezés mellett kézműves foglalkozás és vásár, ünnepi koncertek és karácsonyi ízek, illatok és hangulatok várják a látogatókat december 9. és 28. között több alkalommal. 

A császárné kedvenc kastélyai

Sissi imádta Gödöllőt, de szerte a világon voltak más kedvencei is. Szinte azt lehet mondani, hogy csak Bécset kerülte el szívesen. 

A kép forrása: indafoto.hu / Rózsi a rozsomák, Puffancs, anna schwelung.

Ezt is szeretjük