Sisi-gyűjtőket várnak Gödöllőre (x)
Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Vajon miért?

Femina cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi lehet a titka Erzsébet királynénak? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói? 

Az én Sisim

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastély idén különleges meglepetéssel készül a Sisi-rajongók számára! A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállításaik után a főszerep most a gyűjtőké lesz. Pályázat keretében várják azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait. A gyűjtőket és a tárgyak sokféleségét bemutató időszaki kiállítás a legizgalmasabb gyűjtemények tárgyaiból készül 2022 szeptemberében a gödöllői kastélyban, Az én Sisim - Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében címmel. 

Femina1

A tervezett időszaki kiállításon az Erzsébet-kultusz történetét és XXI. századi jelenségét szeretnék megmutatni. Így nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége fontos most számukra, a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt. Így egy antik képeslap vagy régi könyv most ugyanúgy érdekes lehet, mint a Sisi-kultusz mai tárgyi emlékei a hűtőmágnestől az esernyőig.

Femina2

A kiállításon nem teljes gyűjteményeket terveznek bemutatni, hanem inkább egymás mellett megjeleníteni a különböző életkorú, motivációjú gyűjtők kollekciójának leginkább figyelemre méltó darabjait, amelyek jól reprezentálják a tulajdonost és a gyűjteményt. 

Femina3

A pályázatra 2022. május 31-ig várják a lelkes gyűjtők jelentkezését. A legérdekesebb tárgyakat, történeteket webfelületen is megosztják majd a nagyközönséggel, mert nem titkolt szándékuk, hogy a kiállítással és a kapcsolódó rendezvényekkel új lehetőségeket biztosítsanak a rajongók számára egymás inspirálására, értékelésére és segítésére.

(Képek forrása: Bata Tamás / Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.)

Ezt is szeretjük