Közel 40 halottat találtak a magyar városban: ezért mennek majd oda a turisták?
Orosháza ismét különös leleteivel került be a hírekbe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Orosháza eddig is híres volt történelmi múltjáról és régészeti felfedezéseiről, idén nyáron újabb leletekkel gazdagodott a város.

Lelet Orosházán
Dolgoznak a régészek
Tó a város mellett

A Békés megyei település határában 38 Árpád-kori sírra bukkantak, miközben helyi földmunkákat végeztek, adta hírül az MTI-nek Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója.

Újabb sírokat találtak

Rózsa Zoltán elmondta, hogy a feltárás alatt álló sírok 20-30 méterre vannak Orosháza Árpád-kori temetőjétől és településétől, melyre 2005-2006-ban bukkantak az elkerülő út építésekor.

A régészek mellékletek nélküli sírokat tártak fel, hasonlóakat a 2006-ban feltártakhoz, ahol az elhunytakat a kiásott sír hosszanti oldalába vájt gödrökben helyezték el.

A múzeum igazgatója a feltárt sírok jelentőségéről szólva hangsúlyozta: azok újabb bizonyítékot jelentenek arra, hogy Orosháza területén az Árpád-korban virágzó élet volt.

2006-ban megtalálták a települést is, ahol az épületalapok, a korabeli eszközök és a kérődző állati csontok alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy iráni eredetű káliz népesség élt az Árpád-korban Orosházán.

A honfoglaló hét magyar törzs mellett a nyolcadik, a kabarok népcsoportjához tartozhattak, és a Kazár Birodalomban csatlakozhattak a honfoglaló magyarokhoz.

Nem csupán ezért érdemes idelátogatni

A sírokból feltárt csontokat antropológiai és DNS-vizsgálatoknak vetik alá, és folytatják a kutatást, addig is azonban, a Szántó Kovács János Múzeumban alaposan megismerhetik a település múltját a kirándulók, a régészeti koroktól egészen napjainkig.

Mindemellett a történelem szerelmeseinek érdemes felkeresniük az Ybl Miklós által tervezett, ma romossá vált, de annál hangulatosabb Geist Gáspár-kastélyt, a Városi Képtárat, valamint az országban egyedülálló Kútmúzeumot. Ha pedig a hőség elől menekülnél, itt található az Alföld gyöngyének is nevezett, három tóból álló híres tórendszer, Gyopárosfürdő is.

Képek: MTI, Rosta Tibor; www.orszagalbum.hu, mese.

Érdekelnek a történelmi felfedezések?

Ezt is szeretjük