Szigorúan titkos laboratórium működött a magyar kastélyban: Székesfehérvár elhagyott kincse izgalmas hely

A Székesfehérvárhoz tartozó Simay-Holczer-kastély izgalmas története regénybe illő.

simay-holczer-kastely kepe

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Titkos labor, szovjet katonai temető, lepusztuló falak: a Székesfehérvárhoz tartozó Kisfalud Simay-Holczer-kastélya mozgalmas, már-már regénybe illő történetről mesél az utókornak.

Az elhagyott, romantikus stílusú kastélyt még az 1900-as évek első felében építették, a fennálló információk szerint Adamek Ferenc mérnök tervezőmunkáját dicséri. Az egykor szebb napokat látott épület ma romjaiban várja, hogy valaki ismét visszaadja régi fényét.

A Simay-Holczer-kastély

A kastélyról tudni lehet, hogy utolsó tulajdonosa a Simay család volt, ám Simay Lajos a háborút követően Ausztriába volt kénytelen menekülni az üldöztetés elől. Hátrahagyott feleségét, Rezi Rózsát elfogta az ÁVH, és válásra kényszerítették, miközben minden vagyonukat elkobozták.

Simay-Holczer kastély (Székesfehérvár-Kisfalud):

Simay-Holczer kastély (Székesfehérvár-Kisfalud): A kastélyt az 1900-as évek elején a Simai - Holczerek emeltették, akik...

Közzétette: Hold Antikvárium – 2018. március 12., hétfő

A gyönyörű épületet és parkját 1945-ben tehát államosították, termelőszövetkezeti tulajdonba került. Bár eredeti tulajdonosa, Simay megpróbálta később visszaszerezni az elvesztett ingatlant, a korábban tőle elvett hivatalos okiratok hiányában már sosem kaphatta vissza tulajdonát.
A rendelkezésre álló adatok szerint az ötvenes években elsősorban lakhatási célokat szolgált, főként bányamérnökök és családjaik számára. 1956-ban azonban egy szigorúan titkosan működő laboratóriumot is nyitottak alagsorában: a közeli bányamunkákhoz zajlottak itt robbantásos kísérletek.

Közzétette: Eltűnő szépségeink a múlt árnyékában – 2021. június 17., csütörtök

A hatvanas években még esti iskolának, valamint szolgálati lakásoknak adott helyet az egykor csodásan impozáns kastély, ám a felújításra, karbantartásra már nem szenteltek sem időt, sem energiát, sem számottevő anyagi forrást. Egészen 1998-ig állami tulajdonban volt, majd magántulajdonba kerülve romosodott tovább.

Érdekesség, hogy a kastélyparkban még egy szovjet katonai temetőt is kialakítottak, egy obeliszkkel a középpontban. Ezt csak 2013-ban számolták fel, exhumálva és méltó tisztelettel újratemetve a halottakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A kastély mára szinte teljesen kiürült, a mozdítható tárgyakat gyakorlatilag egytől egyig ellopták belőle, csak a falak állnak egyre bizonytalanabb lábakon, fölötte a jócskán megrongálódott tetővel. A telket elkerítették, a tulajdonos az elmúlt évtizedekben többször változott ugyan, de az építményt és felszámolt parkját senki nem újította fel.

Íme, az elhagyott szovjet laktanya

Szentkirályszabadja elhagyatott szovjet laktanyáját a magyar Csernobilnak is szokták nevezni.

(Borító- és ajánlókép: Indafotó/sasy, K.Kriszti.)

Ezt is szeretjük