Robin Hood otthona a valóságban is elragadó hely: a sherwoodi erdőben több száz éves tölgyek sorakoznak

Az angol sherwoodi erdőt Robin Hood tette világhírűvé.

Sherwoodi erdő
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az angliai Nottinghamshire megye kiemelten fontos turisztikai attrakciója a sherwoodi erdő, amelyet Robin Hood alakja és története tett világhírűvé. A hely ma is szabadon látogatható, és szeretik is a turisták.

Az Edwinstowe városa mellett található erdőség a történelem során megbecsült területnek számított. Királyi tulajdonban állt, és a legnagyobb uraságok vadásztak előszeretettel hatalmas fáinak árnyékában.

A sherwoodi erdő ma is mesés

Robin Hood alakja a tolvajok fejedelmeként lett ismert, egyfajta hősként élt a legendákban, aki az erdőségben tartózkodó gazdagok vagyonát rabolta el, és adta oda a szegényeknek. Bár arról nincs meggyőző bizonyíték, hogy ő maga létezett volna, a helyi történetek szerint tényleg fosztogathattak a területen útonálló csapatok.

A sherwoodi erdő legerősebb vonzereje a róla szóló legenda, ám kirándulóhelynek sem utolsó. Mintegy 375 hektáron terül el, és bár már királyi birtokként is gondozott, nagy figyelmet kapó helyszín volt, így nem egy érintetlen, sűrű erdőről van szó, növény- és állatvilága páratlan, többek között rengeteg madár-, rovar- és fafaj él itt.

A hely természetvédelmi oltalmat élvez, illetve Kiemelt Tudományos Jelentőségű Területnek számít. Több száz éves tölgymatuzsálemei valóban egy mesébe repítik a látogatókat. Leghíresebb fája a Major Oak nevű tölgy, mely a becslések szerint nyolcszáz, vagy akár ezeréves is lehet.

A Mayor Oak az 1800-as években és manapság.
A Mayor Oak az 1800-as években és manapság.
Fotó: Heritage Images, travellinglight / Getty Images Hungary

Természetesen az ősrégi tölgyet Robin Hood legendájával is összekapcsolták. Úgy tartják, lombja és odva az íjász tolvajfejedelem és barátai számára búvóhelyként szolgálhatott üldözőik elől. A Nagy-Britannia legnépszerűbb fájává, majd országában az Év Fájává is választott hatalmasság 28 méter magas és 10 méter törzskerületű. Európa egyik legöregebb tölgyfájának számít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az erdőben több túraútvonal is vezet, különböző távolságú és nehézségű ösvények járhatók be. Míg a rövidebb, 1-2 kilométeres ösvények főként Robin Hood életére és az öreg tölgyekre összpontosítanak, a 6 kilométer körüli jelölt utakon az értékes madárvilágba, a változatos tájegységekbe, a lápvidékekbe is betekintést nyerhetnek a kirándulók.

A közelben családi park található, míg a fák árnyékában kerékpárral járható út is vezet, a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. A nyugodt tisztásokkal tarkított erdő útjai és látogatóközpontja is a legendás tolvaj tematikájára épül, nem csoda, hogy a történetre kíváncsi turisták százezrei keresik fel évről évre.

Anglia életveszélyes gyalogútja

Essex partjainál van egy út, amit egész Anglia legveszélyesebb gyalogútjaként tartanak számon. A Végzet útjának is becézik, és naponta csak néhány órán át járható.

Anglia legveszélyesebb, 600 éves gyalogútja sokak halálát okozta: rossz időben nagyon kockázatos átkelni rajta

A Végzet útjának is becézik, és semmiképp sem szívbajosoknak való. Dagály idején a tenger visszahódítja a területet.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép:  Steve_Bramall /  Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük