Íme, az ország legszebb könyvtára: Sárospatak varázslatos látnivalókat tartogat
Sárospatakon sok érdekes felfedeznivaló várja a turistákat.

GettyImages-56465640
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sárospatak és a környéke bővelkedik az érdekes látnivalókban, amelyek igazán kívánatos úti céllá teszik a városkát és tartalmassá az ott-tartózkodást. 

Többek között itt található a világ egyik legszebbjeként számon tartott könyvtár, az ország egyik legismertebb vára, valamint a város közvetlen közelében bújik meg hazánk különleges természeti csodája is.

Sárospatak a Bodrog mentén fekvő, észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól mintegy 70 kilométerre helyezkedik el. 1201-ben Imre királytól városi kiváltságokat kapott, 1429-ben Zsigmond királytól pedig szabad királyi városi rangot. 1531-ben itt jött létre a korabeli Magyarország legfontosabb oktatási intézménye, a Sárospataki Református Kollégium. 1968-ban nyilvánították várossá, neves történelmi emlékei miatt különösen kedvelt turistacélpont. 

Az ország legszebb könyvtára

A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára dísztermének bámulatos kialakításával ámulatba ejti a látogatókat. A tervező nem más, mint Pollack Mihály, a klasszicista építészet nagymestere.

A Nagykönyvtár díszterme.
A Nagykönyvtár díszterme.
Fotó: Indafotó/Narnia68

 A könyvtár a kollégium létrehozása után nem sokkal már működött, gyűjteményében számos könyvritkaság található, többek között Lorántffy Zsuzsanna Bibliája, amit saját kezűleg látott el jegyzeteivel. Az intézményt egyébként a Bored Panda nevű, népszerű internetes oldal is a világ legszebbjei között tartja számon. Hogy tényleg ez-e az ország legszebb könyvtára, az persze ízlés kérdése, de hogy a legszebbek között van a helye, az vitathatatlan.

A Rákóczi-vár rózsája

A leghíresebb látnivaló minden bizonnyal a Rákóczi-vár, ami a hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb nevezetességei közé tartozik, jelenleg múzeumként üzemel. 1534 és 1542 között építtette Perényi Péter koronaőr, erdélyi vajda. A legrégebbi épületrész az ötszintes, úgynevezett Vörös-torony. Az épület több nemesi család tulajdonát képezte, akik mind alakítottak rajta valamennyit, fénykora a Rákócziak idejére esik. 

Rákóczi-vár.
Rákóczi-vár.
Fotó: Országalbum/Marcsi 70

Lorántffy Zsuzsanna hozományaként a város Rákóczi-birtok lett, férjével, I. Rákóczi Györggyel kibővítették és megerősítették a várat, az úgynevezett Lorántffy-loggia az udvar ékessége. A 17. századi építkezések emléke a Sub Rosa erkély, amely nevét a boltozatának zárókövén található stilizált rózsáról kapta. A hagyomány szerint ebben a kis szobában találkoztak a Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői. A Sub Rosa jelentése a rózsa alatt, ami annyit tesz, titkos, titokban. A vár parkja alatt körülbelül 1 kilométer hosszú pince húzódik, ami a Tokaj-hegyalja legnagyobb ilyen létesítménye.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 15. század végére elkészült sárospataki Vártemplom Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma. Neves történelmi személyiségek, a vár gazdái, például a Perényiek, a Rákócziak és a Dobók temetkezési helyéül szolgált. A templom alatt láthatók az I. Endre által épített kör alakú kápolna (rotunda) alapjai. A bazilikában őrzik Árpádházi Szent Erzsébet ereklyéjét, aki egyes feltételezések szerint a város szülötte. 

A rendkívül fotogén tengerszem

A település közelében, észak felé haladva érhető el a 2011-ben hazánk legszebb természeti csodájának választott Megyer-hegyi tengerszem. A magas bányafalakkal körülvett tó a hajdani bányaudvar helyén keletkezett, csapadék töltötte fel. Korábban malomkövek fejtését és kidolgozását végezték a területen.  

Megyer-hegyi tengerszem.
Megyer-hegyi tengerszem.
Fotó: Országalbum/Mimi

Az impozáns látványhoz jócskán hozzájárul, hogy a meredek sziklafalak magassága helyenként a 70 métert is eléri a vízfelszín felett. Sárospatak belvárosából a Malomkő tanösvényen, piros jelzést követve gyalogosan is megközelíthető körülbelül 1,5-2 óra alatt. A Megyer-hegy oldalában lévő szőlő között helyenként kifejezetten meredeken vezet az út, a peremről feltáruló kilátás viszont jó eséllyel feledteti a nehézségeket. A víz a közösségi médiában posztolt fotókkal ellentétben nem türkiz színű, de a látványra így sem lehet panasz.

Mesebeli várak a Balatonnál: lenyűgöző világba kalauzolják el a látogatókat

A hazai várak szerelmesei a Balaton közelében is találhatnak felfedeznivalókat. Az építményekből ráadásul mesés panoráma is nyílik a környékre. A vártúrák gyermekek és felnőttek számára is ideális programot jelentenek.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary. Képek forrása: Országalbum/Marcsi 70, Indafotó/Narnia68, Országalbum/Mimi)

Ezt is szeretjük