Rákot okozhat az egyszerű eszköz: betiltanák az utazók védelmében
Az EU szerint a reptéri testszkennerek komoly veszélyt jelentenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Bizottság a Daily Mail információi szerint az úgynevezett reptéri testszkennerek betiltását tervezi, azon túl ugyanis, hogy azok használata számos szervezet és egyén szerint sérti a személyiségi jogokat, komoly kockázatot jelenthet a rákos betegségek kialakulásának szempontjából is.

Így szűrik ki a terroristákat

A röntgenes testszkennerek 2009 óta léteznek, céljuk pedig az, hogy a reptéri dolgozók olyan gyanús, ruházat alá rejtett dolgokat és eszközöket is észrevegyenek az ellenőrzés során, melyeket a fémdetektor nem jelez.

Mindezt az hívta életre, hogy ez évben egy 24 éves nigériai férfi egy repülő felrobbantását tervezte, melyhez a szükséges robbanóanyagot alsóruházata alá rejtette.

Bár az eszköz hasznos lehet a bűnmegelőzésben és a terroristafenyegetettség csökkentésében, az Európai Bizottság aggályait fejezte ki annak egészségkárosító hatásai miatt, miután egy amerikai akadémikus, dr. David Brenner arra hívta fel a figyelmet, hogy a szkenner 20-szor akkora sugárzást képes kibocsátani a bőrre, mint korábban gondolták, ezzel lényeges mértékben növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Sokak szerint biztonságos

Vannak tudósok, akik nem értenek egyet ezzel, továbbá az angliai Health Protection Agency nevű egészségügyi szervezet is kifejtette, hogy az eszköz biztonságos annyira, hogy egy utast akár évente ötezer alkalommal is átvizsgáljanak vele. A brit és az amerikai kormány szerint is biztonságos - Amerikában számtalan helyen, Angliában pedig a manchesteri reptéren használnak ilyen szkennereket -, mindenesetre az EU betiltotta használatukat mindaddig, míg a biztonsági jelentés el nem készül.

Személyiségvédelmi és egészségügyi okokra hivatkozva a szkennert már több európai országban - közöttük Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Olaszországban - betiltották, az pedig, hogy lemezteleníti az emberi testet, és egy pucér képet mutat róla, régóta viták tárgyát képezi. A végleges döntés uniós szintű betiltásukról várhatóan 2012 márciusában születik meg.

Forrás: dailymail.co.uk. Kép: www.pollackblog.com.

Szerinted veszélyes a szkenner?

Ezt is szeretjük