Hatalmas horpadás keletkezett a bolygón: máig látszik Kanadában
Nézd meg most!
A kanadai krátert drámai események alakították ki.

pingaluit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kanadai Québec északi részén található hátborzongató, sziklás, néma táj Földünk drámai múltjáról mesél, az itt elhelyezkedő, híres kráter mellett azonban akkor is érdemes idelátogatni, ha az utazó a vad, érintetlen táj hangulatából szeretne megőrizni valamit, vagy épp egy őslakos indián falu életébe szeretne betekintést nyerni.

A Pingualuit-kráter

Ahol a föld megemelkedett

A Pingualuit-kráter - korábbi nevén Chubb-kráter - a Pingualuit Nemzeti Park területén fekszik. Az itt élő népek generációinak fontos spirituális jelentőséggel bír ez a hely. Saját elnevezésük a Pingualuitra Inuktitut, azaz, ahol a föld megemelkedik: ez a park 1,3 millió éves kráterére utal, mely akkor keletkezett, amikor egy óriási meteorit csapódott itt a földbe, négyszáz méter mély, valamint három és fél kilométer széles horpadást hozva létre.

A kráter széle több mint 150 méter magasra emelkedik ki a végtelen tundrából, kisebb hegynek tűnik a távolból nézve. Ha valaki felkapaszkodik rá, cserébe elé tárul a valószínűtlenül kék vizű Pingualuk-tó, mely egy ezredév alatt alakult ki, az esőnek és a hóolvadéknak köszönhetően.

Egy igazi inuit falu

Az inuit falu, Kangiqsujuaq a Wakeham-öböl partján terül el, tíz kilométerre a Hudson-szorostól. Bár a hatszáz fős közösség a modern kor vívmányai közül sokat hasznosít - például van egy saját szövetkezeti szállodájuk, és ők működtetik a park központját és információs szolgáltatását is -, még őrzi hagyományait.

A férfiak rénszarvasra és fehér delfinre vadásznak, hogy feltöltsék a közösség élelmiszerraktárait, az asszonyok pedig kagylót gyűjtenek a vastag tengeri jégtakaró alól, és a dunnalúd tollából ruhát készítenek.

A lányok ma is megtanulják anyjuktól és nagyanyjuktól a katatjaqót, azaz a torokéneklést, mellyel a természet, a madarak és az állatok hangjait utánozzák.

Kalandoroknak való hely

Bár a park egész évben nyitva tart, a hosszabb nappalok és a kellemesebb időjárási viszonyok miatt június közepétől szeptember közepéig érdemes ide látogatni. Ha valaki kutyaszánnal vagy sítalpon szeretné felkeresni a krátert a Kangiqsujuaqból induló ösvényen, márciusban vagy áprilisban érdemes utaznia.

Kangiqsujuaq 1800 kilométerre északra fekszik Montrealtól, de rendszeres légi járatok indulnak ide Québecből, Montrealból és Ottawából. A tapasztalt túrázók általában szívesebben teszik meg gyalogosan a 88 kilométeres távot Kangiqsujuaqból a kráterig, de a legtöbb látogató általában repülővel érkezik a faluból a Laflamme-tóhoz, ahonnan 45 perces sétával érhető el a kráter.

Juss el olcsón távoli helyekre!

Ha spórolni szeretnél a költségeken, ugyanakkor első kézből szeretnéd megismerni az adott hely kultúráját, és barátokra is szert tennél, nézd meg a videót!

A szállást és az utazást legalább hat héttel indulás előtt érdemes lefoglalni, és nem árt felkészülni arra sem, hogy a kráterhez vezető út kalandos lehet, köszönhetően a gyakran nedves és csúszós, sziklás talajnak.

Kép: en.wikipedia.org.

Volt már igazán kalandos utazásod?

Cikkünk az Életre szóló kalandok című könyv segítségével készült.

Akik felejthetetlen élményekre vágynak a világ távoli és közeli, váratlan szegleteiben, akiket határtalan kíváncsiság hajt a különleges, az egzotikus, a szokatlan felé, akik készen állnak arra, hogy elmeneküljenek a tömegből, elhagyják a képeslapokról ismert kliséket, a járt utat a járatlanért, azok nem egyszerű turisták, hanem utazók. Nekik szól az Életre szóló kalandok című könyv is.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 7900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük