Festői környezetben robog az ország legizgalmasabb erdei kisvasútja: egy vadászkastély alatt is áthalad
A Kemence-patak völgyében, a Zemplén csodás, vadregényes részén halad az egyik legrégebbi erdei kisvasút.

kőkapu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országban számos kisvasút várja a vonatozás és a kirándulás szerelmeseit. Az észak-magyarországi Pálházi Állami Erdei Vasút hazánk egyik legrégebbi erdei kisvasútja, ami egészen festői környezetben robog. 

Áthalad például egy régi vadászkastély alatt fúrt alagúton is, ami igazán emlékezetessé teheti az utazást. Csend és nyugalom, helyenként már-már érintetlen, vadregényes táj fogadja a természetbarátokat.

Idilli környezetben halad a kisvasút

A Pálházi Állami Erdei Vasút a Zempléni Tájvédelmi Körzetben, a Kemence-patak völgyében, Pálháza és Rostalló között közlekedik. Az út körülbelül negyven percet vesz igénybe. A kisvasút építését 1888-ban kezdeményezte Károlyi István gróf. A család, pontosabban Károlyi László az 1600-as évek végén a füzéri várhoz tartozó javadalmakkal együtt kapta meg a környék erdőségeit I. Lipót királytól. Az erdő adta gazdasági lehetőségek miatt létesítették a 7 kilométeres kisvasutat a pálházi fűrészüzem és Kőkapu között.

2159879 c8d1255c782134a691e90e41a6b37ba5 l
Fotó: Indafotó/mklari

Az üzem felé a pálya lejtett, így arrafelé elég volt a megrakodott kocsik súlya, felfelé pedig lovakat használtak a vontatáshoz. A vonal meghosszabbítására 1903-ban került sor, amikor a kőkapui kastély alá egy 37 méter hosszú alagutat ástak. A menetrendszerű személyforgalom 1958-ban indult meg, felújítások és hosszabb szünetek után a kisvasút ma turisztikai céllal üzemel. Hazánk legkisebb városa, Pálháza és Rostalló között Kishutánál és Kőkapunál is megáll. Kishutánál az Országos Kéktúra is keresztezi a vasútvonalat.

21992137 08e7997cc2ffadb8c05df20236a9382c xl
Fotó: Indafotó/cobranco

Kőkapu állomáson mindenképp érdemes leszállni, és sétálni egyet az idilli környezetben, jó levegőn az egykori vadászkastély, valamint a festői szépségű Áfonyás-tó mellett.

Még Horthy is vadászott itt

A Károlyiak vadászkastélyát a XIX. és a XX. század fordulóján építtette gróf Károlyi László, a tervezéshez svájci kastélyok szolgáltak mintául. A későbbiekben vadászgatott itt például Horthy Miklós, Bethlen István és Rákosi Mátyás is. Napjainkban a felújított épület szállodaként üzemel.

12740855 11736f474f3d9b60a5e939ad0becbb37 l (1)
Fotó: Indafotó/Tot

A kastély alatt helyezkedik el az öt patak felduzzasztásával létrehozott Áfonyás-tó, ahol horgászni és csónakázni is lehet. Körülötte fapadokon pihenhetnek meg a túrázók. Azok, akik több napra érkeznek a térségbe, sokfelé kirándulhatnak, becsatlakozhatnak az Országos Kéktúrába, és felkereshetik a regéci várat is, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik. Akik ódzkodnak az olykor kicsit kaptatósabb szakaszoktól, sétálgathatnak a környék bájos, kevés lakosú, kis mesefalvaiban, feltöltődhetnek a nyugodt környezetben, elvonulva a városok zaja elől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kisvonat 2020-ban szeptember 28-tól november 1-ig hétvégente és ünnepnapokon közlekedik, munkanapokon október 26-tól 30-ig várja az utazókat. Az október 17-18-i hétvégén pályafelújítási munkálatok miatt nem üzemel. A menetrend ellenőrzése indulás előtt mindenképp ajánlott, itt lehet elérni. Csoportok számára különvonat rendelésére egész évben lehetőség nyílik. 

Már messziről festői a Zempléni-hegység szfinxe: egy különleges vár mellett áll

A legszebb magyar vár címéért valószínűleg nagyon jó esélyekkel indulhatna a Zempléni-hegységben található boldogkői vár, ráadásul a környéken nemcsak a történelmi, de a geológiai látnivalók is különlegesek.

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/háber. Képek forrása: Indafotó/mklari, cobranco, Tot)

Ezt is szeretjük