Firenzében áll Európa első árvaháza: 1445-ben fogadta be az első újszülöttet az Ospedale degli Innocenti

Az intézmény épületének tervezésére nem kisebb személyt kértek fel, mint a dóm impozáns kupolájának mesterét, Filippo Brunelleschit.

ospedale degli innocenti1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Firenze a reneszánsz bölcsője, szépségeinek, műemlékeinek felfedezésére talán egy élet is kevés lenne, egy nyaralás során pedig egyenesen lehetetlen küldetés. A legtöbben az összeírt, mindenképp megtekintendő látnivalók listájával, a rutinosabbak előre megváltott jegyekkel, lefoglalt időpontokkal érkeznek, de a városban még így is borulhat a program, hiszen minden utcasarok újabb és újabb izgalmakat, érdekes attrakciókat kínál. 

A Galleria dell’Accademiától, ahol Michelangelo híres, monumentális szobra, a Dávid található, alig öt perc sétányira áll Európa első árvaháza, a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő gyermekgondozási intézménye, az Ospedale degli Innocenti. Mint minden épület Firenze óvárosában, az Innocenti is gyönyörű, nagy múlttal és jelentőséggel bír, valamint számos érdekességet tartogat. 

Firenze egyik legszebb terén áll

Az Ospedale degli Innocenti körülbelül annyit tesz, hogy Ártatlanok ispotálya. Az épület Firenze egyik legszebb terén, a Piazza della Santissima Annunziata keleti oldalán található, árkádsorával, lépcsőivel, ragyogó kék színű kerámiadíszeivel a környék - egyik - dísze. 1421-től épült, kifejezetten a város árva, elhagyott gyermekeinek gondozása, elszállásolása céljából. Amellett, hogy a város humanista nézeteit mutatta, a befektetők számára is előnyökkel járt.

A firenzei selyemszövők céhe, amely a legvagyonosabbak közé tartozott, 1419-ben bízta meg a tervek elkészítésével az építész Filippo Brunelleschit, az itáliai reneszánsz egyik legfontosabb mesterét, akinek a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore lenyűgöző kupoláját köszönhetjük többek között. Brunelleschi a munkálatoknak csak az első szakaszát felügyelte, a ma nagy népszerűségnek örvendő, kék háttér előtt különböző mértékig bepólyázott gyerekeket ábrázoló kerámiadíszek, tondók is csak az 1446-os halála után négy évtizeddel kerültek a loggia oszlopai fölé. Ezek a szobrász Andrea della Robbia munkái, amelyeket valószínűleg jó pár évvel az installálásuk előtt készített.

GettyImages-506281092
Fotó: Robert Alexander / Getty Images Hungary

Az Innocenti a kora reneszánsz emblematikus példája, teljesen új koncepciót jelentett a szociális intézmények sorában. Az elegáns palazzók stílusjegyeit viseli magán, loggiájával, megkapó homlokzatával, kerengőivel, udvaraival inkább egy előkelő rezidenciára hasonlít, mintsem egy jótékonysági funkciókat ellátó közintézményre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Volt, hogy 3000 gyermeket látott el

Az első árva tíz nappal a megnyitás után, 1445. február 5-én érkezett az Innocentibe. A befogadott kicsiket egyből megkeresztelték. A nagyobb fiúgyermekeket írni és olvasni tanították, majd általában mesteremberek mellé helyezték el tanítványként, a lányokat a varrás és a főzés ismeretével készítették fel az életre, gyakran háztartási cselédnek adták őket.

Az árvaház hozományt biztosított a lányoknak, akik így férjhez mehettek, vagy apácának állhattak. Az, hogy az intézményben a legkisebbekhez szoptatós dajkákat alkalmaztak, visszaélésekre is alkalmat adott: voltak anyák, akik otthagyták gyermeküket a kórháznál, majd felvételt nyertek dajkákként, és így a saját csemetéjüket táplálhatták fizetség mellett. Az 1400-as évek vége előtt az Innocenti évente már több száz gyereket fogadott be, nemcsak a szegény családok gyermekeit és az árvákat, hanem a tehetősebbek törvénytelen utódait is. Az anonimitásra nagy hangsúlyt fektettek, a csecsemőket a bejárat mellett lehetett hagyni. Volt olyan időszak, amikor több mint 3000 fiatalnak viselték gondját. 

Az árvaház az 1900-as évek első felében is folytatta tevékenységét, ami a világháborúk idején különösen sokat számított, ekkor családokat is elszállásoltak benne. Az 1980-as évek elejétől már nem működött nagy bentlakásos intézményként. Az Istituto degli Innocenti napjainkban a veszélyeztetett helyi anyáknak és gyermekeiknek biztosít menedéket, bölcsődét és óvodát is működtet, és folyamatosan fejleszti segítő szolgáltatásainak repertoárját. A Piazza Santissima Annunziatán álló épületben egy kis reneszánsz művészeti múzeum, valamint az UNESCO Innocenti Kutatóközpontja működik. 

Milánó alig ismert csodái

Milánóra sokak szerint elég egy nap, ezzel vitatkoznánk. Egy csokorba gyűjtöttük a kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb attrakciókat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük