3 izgalmas, őskori hely Magyarországon: több millió éves leleteket csodálhatsz meg

Hazánkban több olyan hely is van, ahol évmilliós időutazáson vehetsz részt.

25108214 23a30d0508db856437b3aef2af1959d9 xl

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország bővelkedik középkori műemlékekben, és a Római Birodalom korszakából is őriz néhány jelentős maradványt.

Azonban sokkal messzebbre is vissza lehet tekinteni a múltba, az ősember és ősállatok időszakára, melyekhez híres lelőhelyek kapcsolódnak. Ez a három látogatóközpont izgalmas ismeretterjesztést ígér egy rég letűnt korról.

Ipolytarnóci Látogatóközpont: az ősállatok otthona

Ipolytarnóc Nógrád megye legészakibb települése, mely az Ipoly folyó partján található a határ mentén. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világszinten híres őslénytani hely, ahol több millió éves leleteket fedezhetnek fel az ide kirándulók. 23 millió évvel ezelőtt itt még a Pannon-tenger hullámzott. A területen található megkövült lábnyomokat eleinte 20 millió évesnek gondolták, azonban a legkorszerűbb meghatározások alapján 17 millió évvel ezelőtt keletkeztek. 

25084566 a478b54824c282e0a770bd08d451faf1 xl

Az „ősvilági Pompeii” becenevet onnan kapta, hogy egy vulkánkitörés konzerválta az ősállatok nyomait, és ezek azok, amik felfedik az ősi világot a látogatók előtt. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatómúzeum miocén erdejében például megtekinthető, hogyan nézett ki az ősvíziló vagy a medvekutya. Kihagyhatatlan látnivalók még a Bükkábrányból előkerült 7 millió éves mocsárciprusok is, a geológiai tanösvényen pedig túravezetést is lehet kérni.

Szilvásváradi Archeopark: így élt az ősember

A Szilvásváradon található Archeopark a Bükk hegység ősi múltját tárja a látogatók elé. Az élményt fokozza, hogy interaktív foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők, például kipróbálhatják a kőpattintást, íjászatot, agyagozást, kőbalta készítését, gabonaőrlést, sőt, megkísérelhetik a tűzgyújtást is különböző ősi eszközökkel.

19815655 825d35335e838593bae3929019e2e8fb l

Természetesen az ősember barlangját sem szabad kihagyni a programból, de az Archeoparkban olyan egyéb lakhelyeket is kiállítottak, mint a kelta rönkház, szkíta jurta vagy az újkőkori fűkunyhó. Ráadásul az egész park egy olyan területen található, ami önmagában véve megér egy kirándulást, hiszen Szilvásvárad és a közeli Eger Magyarország legszebb részei közé tartoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mátra Múzeum Gyöngyösön: a legnagyobb mamutcsontváz

A több millió éves leletek iránt érdeklődők számára tökéletes program a Mátra Múzeum őslénytani és kőzettani gyűjteménye. A múzeum fő látványossága a hatalmas, több méteres mamutcsontváz, amely az ország egyetlen, szinte teljes épségben megtekinthető mamutcsontváza. De nem csak ezért érdemes felkeresni a múzeumot: Magyarország második legnagyobb természettudományi gyűjteményének a múzeum Természettudományi Pavilonja ad otthont.

mamut csontváz

A tárlat jelentős részében olyan gerincesek tekinthetők meg, melyek a Mátra és a Kárpát-medence területén éltek, a pálmaházban pedig trópusi növények, valamint hüllőket és ízeltlábúakat befogadó akváriumok, terráriumok találhatók. Igazán széles körű gyűjtemény garantálja az ismeretterjesztést. 

A legöregebb fák Magyarországon

A hat ősöreg fa a történelem csendes szemtanúja volt hosszú-hosszú éveken át. Nem hiába nyert többször is magyar fa az Európai Év Fája versenyen.

(Borítókép: Boszorkány/Indafotó. Képek: lászló lovag/Indafotó, magocilla/Indafotó, KATAMANÓ/Országalbum)

Ezt is szeretjük