Ősi építmény bukkant elő a sár alól: újabb rejtély Peruban

A perui Cahuachi szinte minden dombja titokzatos építményeket rejt. Íme, az egyik legújabb felfedezés.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A perui Cahuachi-sivatag az egykori Nazca-civilizáció számos emlékét magában rejti. A titokzatos civilizáció az i. e. 1. század és az i. sz. 5. század között élte fénykorát Cahuachi környékén, majd az inka birodalom felemelkedésével lassan háttérbe szorult.

A Nazca-kultúra rejtélyes maradványa
Cahuachi: titokzatos épületek körvonalai a föld alatt
Az új piramis műholdképe
Dolgoznak a régészek

A terület a ma hatalmas rajzairól is ismert Nazca-kultúra egykori fővárosának is tekinthető, a helyiek Cahuachi földből formázott tereit, templomait és piramisait magából a sivatagból alakították ki, ezek ráadásul a ritkán előforduló esőzéseknek köszönhetően nagyon jó állapotban maradtak fönn.

A környéket egyedülálló és varázslatos történelmi emlékei miatt minden évben turisták tízezrei látogatják, ráadásul újabb és újabb rejtélyes építmények kerülnek felszínre, még misztikusabb úti céllá téve Dél-Amerika ezen területét.

Mielőtt elhagyták, a homok alá rejtették épületeiket

Cahuachinak hajdanán kiemelten fontos szerep jutott a különböző ünnepek és szertartások alkalmával, és, bár kevesen lakták, a zarándoklatok során rengetegen érkeztek, hogy részt vegyenek a helyi papok gyakran emberáldozatot követelő ceremóniáin. Sajnálatos módon a 3. században két természeti katasztrófa - egy óriási árvíz és egy elsöprő erejű földrengés - következtében a főváros, Cahuachi elnéptelenedett, és elvesztette szent jellegét.

A nazcák azonban, mielőtt elhagyták a területet, minden fontosabb épületet és alakzatot a sivatag homokja alá rejtettek. Giuseppe Orefici, a területen dolgozó egyik régész ismertető munkája szerint Cahuachi közel 40 dombja rejt valamilyen fontos építészeti maradványt, melyek közül a Nagy Piramisnak nevezett, gigantikus, aszimmetrikus építményt már kiásták és restaurálták is.

Hatalmas vályogpiramis került elő a sár alól

Egy teraszos templom és egy kisebb piramis feltárásán folyamatosan dolgoznak a szakemberek, valamint a közelmúltban egy modern távérzékelési technikának köszönhetően egy újabb vályogpiramist fedeztek fel az itt tevékenykedő régészek. A kutatók éppen a világ legnagyobb sárvárosát keresték a Nazca-folyóhoz közeli területeken, mikor a Quickbird elnevezésű műhold felvételei alapján a kő- és sárréteg alatt megtalálták a legújabb, 90x100 méteres alappal és négy terasszal rendelkező csonka piramist.

A műhold segítségével a régészeknek sikerült nagyfelbontású, infravörös képeket készíteniük, melyek optimalizálása után egy jól kivehető, hatalmas épület képe tárult eléjük. A korábban ismeretlen vályogpiramist ma homok, fű és növények borítják, és körülbelül egy mérföldre található Cahuachi központi régészeti területétől.

Nagy piramis Cahuachiban
Az emberáldozatok maradványai

Úgy tartják, ez az épület is része lehet a világ legnagyobb sárvárosaként emlegetett, régóta kutatott komplexumnak, Andrea Drusini, a Padova Egyetem antropológusa szerint pedig az új régészeti lelet a Nagy Piramis különböző termeihez hasonlóan - ahol majdnem 20 levágott fejű emberáldozatot találtak - szintén emberi maradványokat rejt.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ahhoz, hogy a turisták belülről is megcsodálhassák a piramist, még idő kell, kívülről azonban egyes részleteit már most láthatják, sőt, a régészek azt tervezik, hogy a 3D technológia segítségével virtuálisan is életre keltik a romvárost.

Képek: en.wikipedia.org Cahuachi szócikk.

Szerinted mért temették a homokba épületeiket a nazcák, mielőtt elhagyták azokat?

Ezt is szeretjük