Az Országos Kéktúra legszebb szakaszai: gyönyörű látnivalókban gazdag útvonalak várnak

Az Országos Kéktúra egyes szakaszainak teljesítése önmagában is nagy élményt jelent.

kéktúra szakaszok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk legismertebb és legnépszerűbb túraútvonala az Országos Kéktúra, ami a maga 1168 kilométerével átszeli az ország egy részét, a Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben lévő Hollóháza között húzódik. Minden évben egyre többen és többen vágnak neki a kalandokkal és szépségekkel teli utazásnak, amely során olyan településeket és tájakat ismernek meg, amelyeknek korábban - kis túlzással - még a létezéséről sem nagyon tudtak.

A Kéktúra teljesítése nem kis szervezést, idő- és energiaráfordítást igényel, de azok, akik belekóstoltak a túrázás örömeibe, a pecsétgyűjtés izgalmaiba, tudják, hogy a megszerzett élmények minden pillanatnyi nehézségért kárpótolják őket. A túraútvonal azonban nem csak azoknak lehet hasznos, akik elejétől a végéig be szeretnék járni, hiszen az egyes hosszabb-rövidebb szakaszok önmagukban is remek kikapcsolódást biztosítanak, és csodás látnivalókat tartogatnak. 

Gyönyörű Kéktúra-szakaszok

Az Országos Kéktúrában a közvélekedéssel ellentétben nincs sok megkötés. A teljes túra, illetve az egyes szakaszok is mindkét irányból teljesíthetők, és még a sorrendre sem kell ügyelni. Az összesen 27 szakaszt pedig a tervezhetőség és teljesíthetőség érdekében rövidebb alszakaszokra bontották, amelyek bélyegzőponttól bélyegzőpontig tartanak. Így mindenki találhat közöttük olyat, ami megfelel az edzettségi szintjének, és még a szabadidejébe is belefér. Minden túrázónak más és más rész a kedvence, és akadnak legendásan nehéz kilométerek is. A következő válogatásban könnyebb és nehezebb kirándulások is helyet kaptak, közös bennük, hogy csodaszép tájakon vezetnek végig, illetve gyakran még érdekességeket is tartogatnak.

Indulás előtt mindig érdemes tájékozódni a vadászat miatti erdőlátogatási tilalmakról, illetve mivel már korábban sötétedik, ajánlott elcsomagolni elemlámpát, fejlámpát.

(Borító- és ajánlókép: Kilátás a Moli-pihenőből. Forrása: Járfás Eszter/Femina.)

Ezt is szeretjük