Felújították az ország egyik legrégebbi és legszebb erdei vasútját: kirándulj egy nagyot a Királyréti kisvasúttal
Gyönyörű kirándulóhelyek, lélegzetelállító panorámapontok várnak a megújult kisvasút mentén.

királyréti kisvasút
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet csodáit, a kirándulási lehetőségeket ősszel érdemes csak igazán kihasználni, a színesedő levelek látványa, a még gyakran napsütéses, de már kellemesebb, frissebb időjárás mind kicsalogatnak a négy fal közül. 

Húzzatok túrabakancsot, csomagoljatok némi elemózsiát, és kiránduljatok egy nagyot! A kisvasutazást kicsik és nagyok egyaránt élvezik, izgalmasabbá teszi a programot. A nemrégiben felújított Királyréti Erdei Vasút gyönyörű környezetben robog, az útvonal mentén számos felfedeznivaló vár, amit összekapcsolhattok a vonatozással is. 

Kalandozások a Királyrét környékén

A Királyréti Erdei Vasút az ország egyik legszebb és legrégebbi erdei vasútja, ami a legforgalmasabb, legnépszerűbbek közé is tartozik egyben. Kismaros és Királyrét között közlekedik, Szokolyát is útba ejtve. A Börzsönyben, a Morgó-patak völgyében halad. A vasút teljes, 10 kilométeres szakasza megújult, rendezték a peronok állapotát, Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentéséről is gondoskodtak. 

A kisvasút végállomása, Királyrét, a Börzsöny legkedveltebb kirándulóhelye, Szokolyától északra található. A túrázók gyakran innen indulnak a Magas-Börzsöny kihívást jelentő csúcsainak meghódítására, a Csóványosra vagy a Nagy-Hideg-hegyre. Mindkettő 900 méter feletti célpontot jelent, jó erőnlétet követel, és érinti az Országos Kéktúra 17-es szakasza. Királyrét egykor a királyok kedvelt vadászhelyeként szolgált, a kis tó partján volt Mátyás feleségének, Beatrix királynénak a fürdőhelye. 

Könnyen teljesíthető séta a 2,9 kilométer hosszú Királyréti tanösvény, ami a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközponttól indul. A kicsi és nagy kalandorokat megismerteti az erdő és a tavak lakóival, növényeivel és állatvilágával, továbbá a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Útba ejti a környék egyik legfestőibb helyszínét, az 1700-as évek végén létrehozott Bajdázó-tavat. Ez a helyszín a gyerekeknek már csak azért is nagy élmény lehet, mert jó időben a tóban lévő fatörzseken napozó mocsári teknősöket csodálhatják meg. 

A kisvasút végállomásától körülbelül 20 perces sétával, a piros, a sárga vagy a zöld háromszög jelzést követve érhető el a 2020 őszén átadott, 20 méteres Várhegy-kilátó. A faépítmény háromemeletes, felső szintjéről varázslatos körpanoráma nyílik a Börzsönyre, a közeli hegycsúcsokra. Látható innen többek között a Sas-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, illetve a már emlegetett Csóványos és Nagy-Hideg-hegy is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Csóványos tetején álló kilátóról szintén lenyűgöző a panoráma, kedvező időjárási körülmények esetén a Dunakanyartól egészen a Magas-Tátráig szemügyre lehet venni a tájat. Ugyanakkor ez egy hosszabb és embert próbálóbb, mintegy 10 kilométeres túra Királyrétről, ami helyenként még a tapasztalt kirándulókat is megviselheti. 

Hűvös völgyön át a Nagy-Kősziklára

Amennyiben valaki Királyrétig menne autóval vagy autóbusszal, visszafele is elindulhat a kisvasúttal. A Morgó nevű megálló ideális kiindulópontja a Kismaros felett magasodó Nagy-Kősziklára tartó túrának. Érdemes a hűvös, vadregényes Csömöle-völgyön át menni, az út elhalad a Testvér-forrás és a Riesner-forrás mellett.

Kismaros mellett a Nagy-Morgó oldalában található a Nagy-Kőszikla Fotó: Plecs

Közzétette: Dunakanyar.hu – 2013. március 26., kedd

A Száraz fák rétjén tett pihenő után a zöld kereszt jelzésen emelkedő következik, egy darabig a zöld, majd a sárga háromszög jelzést kell követni ahhoz, hogy a 345 méter magasan lévő Nagy-Kőszikla csodás panorámájában gyönyörködhessenek a kirándulók. 

A Királyréti Erdei Kisvasút október 31-ig mindennap közlekedik, indulás előtt a pontos menetrendről a honlapról érdemes tájékozódni

10 kilátó Budapesten és a környékén

A Budai-hegység egy része Budapesten belül, a budai oldalon található. Az itt álló hegyek közül a legmagasabb 529 méteres magasságával a János-hegy, ahol szintén építettek népszerű kilátót, amit még maga Erzsébet királynő is meglátogatott - de megannyi csodás panorámapont van a főváros körül a Pilisben is.

(Borító- és ajánlókép forrása: MTI/Mohai Balázs. Cikken belüli képek forrása: Indafotó/Teteneverdle, MTI/Máthé Zoltán.)

Ezt is szeretjük