Oroszország hátborzongató titka: ezért félnek a turisták Dargavstól
Akár a mesében, a halál az utazó nyomába szegődik Dargavsban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az oroszországi hegyek között nemcsak a természet szépsége bújik meg, hanem az úgynevezett Halottak városa is. A legenda szerint, ha egy utazó idelátogat, a halál a nyomába szegődik.

Már a környezet is hátborzongató
Ártatlan falvacskának tűnik
Évszázadok óta állnak az épületek
Ilyenek belülről a kripták

Hátborzongató környezet

Dargavs Oroszország Észak-Oszétia régiójában fekszik. Hírhedt nevének megőrzéséhez a természet is úgymond a kezére játszik, ugyanis öt hegy vonulata öleli körbe a települést. Ráadásul kizárólag egy hajtűkanyarokkal tűzdelt és nagyon keskeny úton lehet megközelíteni a kicsi, fehér épületeket.

Ugyanakkor, ha valaki szeretne ellátogatni a Halottak városába, akkor nemcsak a kanyargós utakkal, de az állandó, vastag falat képező köddel is meg kell küzdenie. A helyi időjárási viszontagságok ugyanis még a londoni csapadékos és ködös időn is jelentősen túltesznek.

Szokatlan turistalátványosság

A látszólag egyszerű, fehér kőből épült házak akár hegyi kunyhónak is tűnhetnének, ha valaki szereti a nomád körülményeket, ám ezek az épületek valójában kripták. Maga a város egy ősi temető, a hajdan itt élt emberek csontvázaival. Minél magasabb egy épület, annál több holttestet rejt magában.

A legöregebb sírkamrák a 16. században épültek. Régészek felfedezték, hogy a holttestek egy olyan szerkezetben vannak elásva, mely úgy néz ki, mint egy hajó.

Ez még nem is lenne annyira meglepő, hiszen számos kultúrában ennél megdöbbentőbb temetkezési formák is előfordulnak, ám kérdéseket vet fel, hogy miként került hajó a hegyekkel körülvett helyre, ahol még csak folyó sincs. Valószínűsíthető, hogy szimbólumként építették ezeket, hogy a halottak úgymond át tudjanak evezni a túlvilágra.

Baljós legendák

Sok mítosz és szóbeszéd kering a Halottak városáról. A múltban a helybéliek úgy tartották, aki egyszer ellátogat ide, az sosem tér vissza. Az utat halálos átoknak tartották, és a babonások a mai napig ezt gondolják róla. Manapság mindezt azzal magyarázzák, hogy a turistáknak hosszú és veszélyes utat kell megtenniük, ha ide szeretnének jutni, régebben azonban paranormális okokról suttogtak, többek között arról, hogy aki ide ellátogat, azt követni fogja a halál.

A mítoszok a sírkamrák előtt álló kutakra is érdekes magyarázattal szolgálnak. Állítólag, ha egy itt élő személy bedobott egy érmét a kútba, és az a kút alján megütött egy követ, akkor biztos lehetett benne, hogy halála után a lelke a mennyországba nyer bebocsátást.

Képek: colltales.com; wikimedia.org, Dargavs szócikk, Ahsartag, Rartat.

Te ellátogatnál a bolygónak erre a furcsa részére?

Ezt is szeretjük